03. dec. 2022 o 09:21
Miloš Audi, iflscience.com

Kostol v Česku ukrýva desaťtisíce kostí: Ako vznikla populárna sedlecká kostnica?

placeholder
Ako sa česká kostnica stala populárnou lokalitou?
Zdroj: twitter.com/ex_utopia

U nášho severozápadného suseda sa nachádza gotická stavba, ktorá v sebe ukrýva desaťtisíce kostí. Sú z nich vyrobené aj rôzne exponáty, ktoré dotvárajú ponurú atmosféru celého kostola. Ako sa tam všetky pozostatky dostali?

Zaujímavosti
03. dec. 2022 o 09:21
Kostol v Česku ukrýva desaťtisíce kostí: Ako vznikla populárna sedlecká kostnica?

U nášho severozápadného suseda sa nachádza gotická stavba, ktorá v sebe ukrýva desaťtisíce kostí. Sú z nich vyrobené aj rôzne exponáty, ktoré dotvárajú ponurú atmosféru celého kostola. Ako sa tam všetky pozostatky dostali?

Navonok vyzerá Kostol Všetkých svätých v Česku ako nenápadná budova postavená na vrchole cintorína. Vo vnútri tejto gotickej stavby sa však ukrývajú kosti približne 40- až 70-tisíc ľudí, ktoré sú vystavené v usporiadanej expozícii. Ako informoval portál IFLScience, autor týchto exponátov sa inšpiroval zahraničím, kde tiež existujú podobné stavby.

Obľúbenosť lokality

Kostol s kostnicou stojí v časti Sedlec v mestečku Kutná Hora, ktoré sa nachádza približne 80 kilometrov od Prahy. Príbeh stavby sa začína už v 13. storočí, keď miestneho opáta poslali do Jeruzalema odkiaľ priniesol hrsť posvätnej pôdy z Golgoty, lokality kde bol údajne ukrižovaný Ježiš. Po jeho návrate sa ľudia dopočuli, že Sedlec vlastní túto svätú hlinu, vďaka čomu sa miestny cintorín stal žiadaným miestom na pochovávanie ľudí.

V 15. storočí tam preto postavili gotický kostol a jeho suterén využívali ako kostnicu, ktorá sa rýchlo zaplnila pozostatkami ľudí. "Moderný cintorín na predmestí v tom čase ešte neexistoval. Museli ste byť pochovaný pri kostole, pretože vás tak ochraňovali svätí," povedal odborník na morbídne umelecké diela Paul Koudounaris.

Plány na výzdobu

Spočiatku na čistenie, skladanie a usporiadanie kostí dozeral poloslepý mních, no napokon sa ukázalo, že pozostatky potrebujú dôkladnejšiu starostlivosť. Koncom 19. storočia sa preto bohatá rodina Schwarzenbergovcov, ktorá vlastnila pozemok, rozhodla z tejto lokality urobiť niečo veľkolepé.

Podľa knihy návštev jeden člen tejto zámožnej rodiny navštívil kostnicu v kúpeľnom meste Kudowa-Zdrój v Poľsku. Tam podľa Koudounarisa hľadali Schwarzenbergovci inšpiráciu. "19. storočie je obdobie, kedy sa romantizmus stal mimoriadne populárnym a jedným z jeho aspektov bola aj strašidelnosť. Súčasná výzdoba kostnice je preto výtvorom z toho času," povedal odborník.

Najznámejšie časti kostnice

V roku 1870 si rodina najala na pomoc miestneho drevára Františka Rinta. O tomto mužovi sa vie veľmi málo, ale existujú dôkazy, že sa vyučil za umelca v Ríme, kde nabral inšpiráciu. "Rint bol v Taliansku a tam bolo veľa takýchto miest. Pravdepodobne založil svoju prácu v sedleckej kostnici práve na tamojších prvkoch," povedal Koudounaris.

Rint vďaka pobytu v Ríme dokázal z kostí vyrobiť obrovský luster, ktorý patrí k najznámejším ozdobám kostnice. Okrem toho však vytvoril aj erb rodiny Schwarzenbergovcov, ktorý je taktiež vyrobený z ľudských pozostatkov.

Podľa Koudounarisa zámožná rodina nechcela vytvoriť pochmúrny priestor, ale skôr niečo bizarné. "Celým zmyslom týchto miest bolo, aby si ich ľudia zapamätali. Všetky tieto svetské pocty sú však bezvýznamné, pretože keď sa pozriete na túto kopu kostí, nerozoznáte boháča od žobráka, ani múdreho od hlúpeho," povedal.

"Tieto kostnice boli pôvodne navrhnuté ako priestor, kde ľudia interagujú s mŕtvymi. My sme to však premenili na turistickú lokalitu, aby sme slúžili novému bohu, ktorým sú peniaze," poznamenal sarkasticky Koudounaris. Sedlecká kostnica sa tak stala jedným z najobľúbenejších turistických miest v Česku. "Stavba si však svoju slávu plne zaslúži, pretože autori odviedli naozaj skvelú prácu," uzavrel odborník.