07. okt. 2022 o 09:23
Miroslav Novysedlák, denik.cz

Česi sa bavia myšlienkou o anektovaní Kaliningradu, pogratulovala im aj Čaputová. Top meme

placeholder
Bude Kaliningrad patriť Česku?
Zdroj: northfoto.com, twittercom/ChorozonX

Informácia o tom, že Česko chce anektovať Kaliningrad, postavila Rusov do pozoru. Česi si totiž myslia, že na oblasť majú právo, keďže vznikla na počesť českého kráľa. Vďaka tomu by mohli získať prístup k moru a nakúpiť lietadlové lode a ponorky. Podarí sa im to?

Meme zóna
07. okt. 2022 o 09:23
Česi sa bavia myšlienkou o anektovaní Kaliningradu, pogratulovala im aj Čaputová. Top meme

Informácia o tom, že Česko chce anektovať Kaliningrad, postavila Rusov do pozoru. Česi si totiž myslia, že na oblasť majú právo, keďže vznikla na počesť českého kráľa. Vďaka tomu by mohli získať prístup k moru a nakúpiť lietadlové lode a ponorky. Podarí sa im to?

Vyjadrenie Vladimira Putina, podľa ktorého Rusko považuje za súčasť Ruskej federácie aj tie časti ukrajinského územia, ktoré vôbec neovláda, sa stalo terčom viacerých posmeškov. Dokonca si z jeho oznámenia poriadne vystrelili aj Česi. Ruský pobaltský prístav Kaliningrad totiž označili za súčasť Českej republiky, uvádza portál Deníkcz. Práve tým chcú poukázať na nezmyselnosť Putinových myšlienkových pochodov.

Ruské média vzali informáciu o anexii vážne

Kaliningrad (alebo česky Královec) založili nemeckí rytieri na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Oblasť leží na pobreží Baltského mora. Českí a aj poľskí memečkári o týchto skutočnostiach vedia, a preto prišli s meme, v ktorých vtipkujú, že Česko chce toto územie naspäť.

Memečka húfne zaplavujú sociálne siete nielen v Česku, ale aj v Poľsku. V Česku sa k najväčším sympatizantom tejto kampane zaradil aj europoslanec Tomáš Zdechovský. Nasledovala ho aj ministerka obrany Jana Černochová, ktorá na sociálnych sieťach uviedla, že Česko by vďaka prístupu k moru mohlo nakúpiť ponorky a lietadlové lode.

Územie sa objavilo aj na stránkach s realitami v ponuke dopytovaných českých regiónov. Ešte šokujúcejšie je to, že niektoré ruské média vzali myšlienku českej anexie vážne. Ruský spravodajský web EurAsia Daily zverejnil 30. septembra článok s titulkom "Europoslanec navrhol rozdelenie Kaliningradskej oblasti medzi Českou republikou a Poľskom."

Rusi považujú Kaliningrad za svoju nepotopiteľnú lietadlovú loď, a to zrejme podľa vzoru stredomorského ostrova Malta, ktorý tak bol označovaný počas druhej svetovej vojny. "Nastal čas rozdeliť Kaliningrad, aby naši českí bratia mali konečne prístup k moru," uviedol poľský twitterový účet Pápež internetu (Papież internetu).

Tento výrok následne prezdieľal spomínaný europoslanec Zdechovský a napísal: "No a nemilujte Poliakov." Objavila sa taktiež aj petícia za pripojenie Kaliningradu k Českej republike, v ktorej sa môžu obyvatelia Česka, Poľska aj Kaliningradu vyjadriť k anexii. A aj keď ide iba o žart, počet podpisov sa zvyšuje.

Na Twitteri sa k situácii sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Pouvažujem nad štátnou návštevou. Alebo aj nie. Gratulujem našim českým priateľom za odkrytie absurdnosti fiktívnych referend Ruska na Ukrajine."

Pozrite si tie najlepšie meme, ktoré vznikli na tému pripojenia Kaliningradu k Českej republike:

Národný dopravca České dráhy ponúkne cesty do Královca už v decembri.

Česi už začali s výstavbou kritickej infraštruktúry, ktorá uľahčí prevzatie Kaliningradu.

Naozaj si Česi robia len srandu? Čo ak tú anexiu myslia predsa len vážne.

Putin chce poslať armádu z Kaliningradu, ktorá má zvrátiť nepriaznivú situáciu na Ukrajine. To však netušil, aké "prekvapenie" ho čaká.

Nájde sa obchodný zástupca, ktorý bude odolný voči morskej chorobe?

Priam idylické leto v českom Kaliningrade.

"Ako sa píše v Biblii, ak Česi chcú Kaliningrad, nech si ho nechajú... Je mi to jedno. Boh im žehnaj."

Na oslavy znovuzjednotenia priplávala do Královca česká lietadlová loď "Karel Gott."

Kto si dá pivo Královec?

Aj Wikipédia by mala aktualizovať údaje o tom, aké veľké je územie Česka.

Občania Kaliningradu vyšli do ulíc osláviť pripojenie k Českej republike.

Naši susedia teda majú čo oslavovať.

Už žiadne Chorvátsko. Tentokrát bude letnou destináciou číslo jeden Královec.

Prerábku bude musieť podstúpiť aj metro.

Sláva Česku.