10. apr. 2024 o 12:30
Pelikan, obkec.sk

Sezónne potulky po Tokiu. Kedy je najlepší čas na návštevu najväčšieho mesta na svete?

placeholder
Japonské Tokio je najväčšie mesto na svete.
Zdroj: Shutterstock

Kvitnúce čerešne, živé festivaly, podmanivá príroda i rozprávková zimná výzdoba. Najväčšie mesto sveta je neustále meniaca sa metropola, ktorá sľubuje nezabudnuteľné dobrodružstvo a bohatú paletu aktivít.

Cestovanie
10. apr. 2024 o 12:30
Sezónne potulky po Tokiu. Kedy je najlepší čas na návštevu najväčšieho mesta na svete?

Kvitnúce čerešne, živé festivaly, podmanivá príroda i rozprávková zimná výzdoba. Najväčšie mesto sveta je neustále meniaca sa metropola, ktorá sľubuje nezabudnuteľné dobrodružstvo a bohatú paletu aktivít.

Tokio je mestom, ktorému by ste konkurenciu hľadali len ťažko. Jedinečná kultúra, rušné reštaurácie či moderné mrakodrapy z neho robia celoročný ťahák pre turistov. Napriek tomu sa unikátnosť mesta skrýva v tom, že jej tvár určujú ročné obdobia. Návšteva mesta je preto vždy jedinečným zážitkom.

Japonskú metropolu navyše môžete navštíviť už za 579 eur, a to vďaka spiatočným letenkám s odletom z Budapešti alebo Viedne. Kedy je najlepší čas na návštevu? Celoročne. Predtým, než sa vydáte na tokijské dobrodružstvo, prečítajte si, čo nevynechať počas rôznych ročných období v najväčšom meste sveta.

Akciové letenky do Tokia

Jar: Kvitnúca rozprávka

Jar v Tokiu je synonymom kvitnutia čerešňových kvetov, ktoré zafarbujú mesto do odtieňov ružovej či bielej. Ikonické sakury možno nájsť v rôznych parkoch a záhradách po celom meste. Najobľúbenejšie miesta na prechádzku pod rozprávkovými stromami je záhrada Shinjuku Gyoen či park Ueno.

Čerešne sú síce stredobodom pozornosti, no rovnako dychberúce sú aj farebné tulipány. Kvetinové potešenie nájdete v parku Showa Kinen ale aj pri svätyni Nezu, ktorá patrí medzi významné kultúrne pamiatky Japonska. Svätyňa navyše každý rok hostí festival azaliek, ktorý priťahuje množstvo návštevníkov.

Pozoruhodných festivalov je na jar v Tokiu hneď niekoľko. V máji sa vo štvrti Asakusa koná trojdňový festival Sanja Matsuri. Ten sa koná na oslavu troch zakladateľov chrámu Sensoji, ktorí sú pochovaní vo svätyni Asakusa vedľa chrámu. Festival je okrem iného prehliadkou tradičnej hudby a tanca aj kulinárskych špecialít.

Kvitnúce stromy sú neodmysliteľnou súčasťou jarného Tokia.
Kvitnúce stromy sú neodmysliteľnou súčasťou jarného Tokia.
Zdroj: Shutterstock

Leto: More, festivaly i zmrzlina

Tradičné festivaly však rovnako tak patria aj k letu, kedy sa ulicami ozývajú tradičné bubny taiko. Tie vyzývajú miestnych, aby si svojich predkov uctili tancom, spevom, chutným jedlom či hrami. Nezmeškajte festival hviezd Tanabata či prehliadku svietidiel a lampiónov počas festivalu Mitama Matsuri. K festivalom patrí aj ohňostroj. Impozantnú šou ponúka v poslednú júlovú sobotu veľkolepý ohňostroj na brehu rieky Sumida.

Schladiť sa môžete vo vlnách mora. Za slnkom a pieskom pritom vôbec nemusíte dlho cestovať. Z centra Tokia sa k obľúbeným letoviskám dostanete už za približne hodinu cesty vlakom. Jednou z ľahko dostupným pláží je Enošima, ktorá sa môže pochváliť čistou vodou, množstvo kaviarní či reštaurácií, ale aj výhľadom na horu Fudži.

Spôsobov, ako sa v letných horúčavách schladiť, je hneď niekoľko. Vychutnajte si populárny japonský ľadový dezert kakigóri, pripojte sa k domácim na drink na strešnej záhrade, prejdite sa po tienistých parkoch alebo si odpočiňte vo vynikajúcich mestských múzeách či galériách.

Letný ohňostroj ponad rieku Sumida, Tokio
Letný ohňostroj ponad rieku Sumida, Tokio
Zdroj: Shutterstock

Jeseň: Hor sa do prírody

S príchodom chladnejších mesiacov sa mesto odieva do ohnivých odtieňov, kedy sa príroda stáva farebným útekom od ruchu veľkomesta. Najlepšou jesennou aktivitou je preto turistika. Na okraji Tokia sa nachádza oblasť Okutama, ktorej lesy a chodníky pri rieke sú ideálnym miestom pre nenáročné túry. Malebné chodníky skrýva aj okolie hory Takao, ktorá sa nachádza približne hodinu od centra mesta.

Juhozápadne od Tokia sa nachádza jeden z najkrajších národným parkov krajiny - Národný park Fudži-Hakone-Izu. Ten je domovom ikonickej hory Fudži, ktorá je dušou a symbolom Japonska, častým cieľom turistov a vďačným objektom fotoaparátov.

Jesennú prírodu si však možno užiť aj priamo v meste. Vydajte sa do pokojného areálu svätyne Meidži, preskúmajte tiež záhrady Rikugien, kde červené, oranžové či žlté listy stromov vytvárajú kontrast vyrážajúci dych s modernou panorámou mesta.

Hora Fudži je symbolom Japonska.
Hora Fudži je symbolom Japonska.
Zdroj: Shutterstock

Zima: Relax v horúcom prameni aj na svahu

Zima so sebou okrem mínusových teplôt či snehu prináša aj sviatočnú náladu. Vianociam neuniknete ani v Tokiu, ktoré ožíva svetielkami aj rozprávkovou výzdobou. Výnimkou nie sú ani trhy, na ktorých nájdete tie najlepšie miestne dobroty i výrobky.

K najchladnejšiemu ročnému obdobiu patrí prekvapivo aj zber jahôd. Od januára do konca marca totiž miestne skleníky vítajú milovníkov tohto sladkého ovocia. Nie je nič lepšie, ako uniknúť pred mrazmi v teple prekvitajúceho skleníka, ktorým sa nesie vôňa jahôd.

V Tokio sa nachádza aj niekoľko horúcich prameňov, ktoré sú dokonalým miestom na relax. Veď uznajte, nie je nič krajšie, ako pohľad z tepla prírodného "bazéna" na padajúce vločky snehu. K najobľúbenejším prameňom v meste patrí Odaiba Oedo Onsen Monogatari alebo Thermae-Yu.

Ak uprednostňujete aktívny relax, spravte si výlet do okolitých lyžiarskych stredísk, akými sú napríklad Gala Yuzawa či Karuizawa Prince Hotel Ski Resort. Mnohé strediská navyše ponúkajú aj možnosť korčuľovania sa.

Lyžiarske stredisko Gala Yuzawa neďaleko Tokia
Lyžiarske stredisko Gala Yuzawa neďaleko Tokia
Zdroj: Shutterstock