Zaujímavosti
photo Foto
video Video
15. máj. 2023 o 15:50
Miroslav Novysedlák, iflscience.com

Vyzerajú ako kuracie prsia či želatína: Toto je 10 desivých stvorení z Mariánskej priekopy

placeholder
Zvláštne tvory obývajúce Mariánsku priekopu
Zdroj: twitter.com/fuckyeats, twitter.com/onyxposts

Skúmanie Mariánskej priekopy nie je jednoduché. Svedčí o tom aj fakt, že viac ľudí navštívilo vesmír ako dno priekopy. A aj napriek tomu, že sa vedcom podarilo identifikovať už viaceré druhy žijúce na tomto mieste, je možné, že sa tu nachádza ešte veľa nepoznaných.

Zaujímavosti
15. máj. 2023 o 15:50
Vyzerajú ako kuracie prsia či želatína: Toto je 10 desivých stvorení z Mariánskej priekopy

Skúmanie Mariánskej priekopy nie je jednoduché. Svedčí o tom aj fakt, že viac ľudí navštívilo vesmír ako dno priekopy. A aj napriek tomu, že sa vedcom podarilo identifikovať už viaceré druhy žijúce na tomto mieste, je možné, že sa tu nachádza ešte veľa nepoznaných.

Živočíchy Mariánskej priekopy vyzerajú ako tvory z hororových filmov. Svetelné lúče na dno oceánu nedosiahnu a tlak na 1 centimeter štvorcový je 1 tona. Okrem toho je voda extrémne kyslá a kvôli nedostatočnému svetlu i mrazivo studená. Aj napriek extrémnym podmienkam na tomto mieste žije viacero hlbokomorských druhov, ktoré sa takémuto životu perfektne prispôsobili, uvádza portál IFLScience.

Ak chcete mať predstavu o tom, čo takéto podmienky robia s faunou Mariánskej priekopy, hneď teraz máte možnosť vychutnať si pohľad na skutočne desivé stvorenia. Príkladom je ryba blobfish, ktorá sa stala slávnou vďaka svojmu želatínovému telu a bola vyhlásená za najškaredšiu rybu v oceáne. Vo svojom prirodzenom prostredí (v hĺbke asi 610 až 1 220 metrov) vyzerá celkom normálne, no keď čelí nižšiemu atmosférickému tlaku, začne sa meniť. Práve to je dôkazom, akým podmienkam sa museli tieto tvory prispôsobiť.

Žralok Owstonov

Tieto bizarne vyzerajúce tvory sú jediným žijúcim zástupcom čeľade Mitsukurinidae, ktorá sa datuje do obdobia spred 125 miliónov rokov. Majú vyvinutý zmyslový systém známy ako Lorenziniho ampulky, ktorý dokáže rozpoznať slabé elektrické impulzy potenciálnej koristi. Ak sa objavia v dosahu obete, ich čeľuste sa vysunú dopredu a prepichnú ju svojimi ostrými zubami.

Ryba Melanocetus

Svojím zjavom pripomína mimozemšťana. Korisť láka výbežkom naplneným zvláštnou baktériou, ktorá vytvára vlastné svetlo. Tento živočích zvyčajne meria okolo 20 centimetrov.

Aristostomias scintillans

Dosahuje dĺžku len 15 centimetrov a v pomere voči svojej veľkosti disponuje obrovskou čeľusťou, ktorá je schopná vysunúť sa a otvoriť do nevídaných rozmerov. Čeľusť je lemovaná desiatkami zubov, ktoré sú podobné tesákom a ostrejšie ako zuby pirane. Ich zuby majú priehľadnú štruktúru, ktorá robí ich hrôzostrašné ústa neviditeľnými.

Tento druh má malé fotofory, čo sú orgány na povrchu tela, ktoré generujú svetlo na prilákanie koristi. Výskumy ukázali, že priehľadné zuby z nich robia vynikajúcich predátorov a majstrov kamufláže.

Chobotnica Dumbo

Tento tvor pláva naprieč oceánom vďaka plutvám, ktoré sa podobajú ušiam. Meno chobotnice odvodili na základe podobnosti s animovaným slonom od Walta Disneyho. Väčšina druhov žije v hĺbke 3 000 až 4 000 metrov, pričom niektoré bývajú až 7 000 metrov pod hladinou mora.

Strašík maloústy

Táto ryba je vybavená priehľadnou hlavou a jej žiariace oči pozerajú smerom hore, aby mohli ľahšie zbadať svoju korisť. Okrem toho dokáže oči nasmerovať dopredu, aby videla potravu počas toho, ako ju konzumuje.

Strašíka maloústeho dokázali nakrútiť na video len 9-krát z 5 600 ponorov.
Strašíka maloústeho dokázali nakrútiť na video len 9-krát z 5 600 ponorov.
Zdroj: northfoto.com

Žralok úhorovitý

Svojím vzhľadom sa nápadne podobá na úhora. Na tele má šesť nariasených žiabier a vedci predpokladajú, že ich zjav sa nemenil milióny rokov. Ich čeľuste majú asi 300 zubov, vďaka čomu nemá korisť šancu ujsť zo smrteľného zovretia.

Argyropelecus hemigymnus

Tieto minirybky majú veľké zreničky a sú schopné rozoznať aj maskované živočíchy. Na bruchu majú bledomodré svetielka, ktoré rybe pomôžu rozptýliť vlastnú siluetu zrkadlením svetla priamo nad ňou.

Pseudoliparis swirei

Táto ryba žije až v hĺbke presahujúcej 8 000 metrov. Niektoré exempláre vyzerajú ako kuracie prsia a v dôsledku dramatického posunu v atmosférickom tlaku sa ryba deformuje podobne ako už spomínaný blobfish. Pri plávaní vo vyšších hĺbkach vyzerá ako trblietavé perleťové stvorenie s priesvitnou kožou a je bez šupín.

Vampyroteuthis infernalis

Zaujímavosťou je, že život týchto druhov je o niečo dlhší ako u väčšiny hlavonožcov, pretože žijú pomalším tempom a obývajú otvorený oceán v hĺbkach 500 až 3 000 metrov. V tejto hĺbke nemusia ani plávať, skôr sa len vznášajú. K životu potrebujú iba trochu kyslíka a vystačia si s nízkokalorickou stravou zo zooplanktónu. Tieto chobotnice majú aktívnejší sexuálny život v porovnaní s väčšinou hlavonožcov, pričom disponujú viacerými reprodukčnými cyklami, zatiaľ čo iné druhy majú iba jeden.

Osedax (zombie červy)

Tieto tvory si väčšinou pochutnávajú na mŕtvych telách a najviac im chutia veľryby. Práve preto si vyslúžili svoj nelichotivý názov. Prvýkrát boli identifikované v neuveriteľnej hĺbke 3 000 metrov a ich práca na koristi je tímová. O úlovky sa väčšinou postarajú samice.