06. okt. 2022 o 18:15
Miroslav Novysedlák, independent.co.uk

12 znakov človeka s vyšším IQ: Štíhly liberál, ktorý má mačku, pije a užíva drogy

placeholder
12 prekvapivých znakov ľudí s vyšším IQ
Zdroj: pexels.com

Ako si predstavujete človeka, ktorý má vysoké IQ? Väčšina si vybaví niekoho v elegantnom oblečení, kto má uhladené správanie a vyzerá vždy upravene. Zdá sa, že opak je pravdou. Výskumy totiž naznačujú, že inteligenti si radi vypijú či ani nepohrdnú drogami.

Zaujímavosti
06. okt. 2022 o 18:15
12 znakov človeka s vyšším IQ: Štíhly liberál, ktorý má mačku, pije a užíva drogy

Ako si predstavujete človeka, ktorý má vysoké IQ? Väčšina si vybaví niekoho v elegantnom oblečení, kto má uhladené správanie a vyzerá vždy upravene. Zdá sa, že opak je pravdou. Výskumy totiž naznačujú, že inteligenti si radi vypijú či ani nepohrdnú drogami.

Psychológovia neustále prichádzajú s novšími a efektívnejšími spôsobmi merania kognitívnych schopností, uvádza portál Independent. A verte či nie, viaceré z ich zistení vás poriadne prekvapia. Na základe rôznych výskumov môžete človeka s vyšším intelektom spoznať podľa niektorých z 12 znakov, ktoré mávajú často spoločné. Ktoré to sú?

Aké sú znaky inteligentného človeka?
Aké sú znaky inteligentného človeka?
Zdroj: pexels.com

Hodiny hudby

Výskumy naznačujú, že hudba pomáha rozvíjať myseľ detí viacerými spôsobmi. Odborníci zistili, že skóre v teste verbálnej inteligencie medzi 4- až 6-ročnými deťmi sa zvýšilo už po mesiaci hudobnej výchovy.

Toto zistenie potvrdzuje aj výskum, ktorý viedol Glenn Schellenberg. Vysvitlo, že 6-ročné deti, ktoré v priebehu deviatich mesiacov absolvovali hodiny spevu, mali vyššie IQ v porovnaní s deťmi, ktoré chodili na dramatický alebo nechodili na žiaden krúžok.

Najstarší zo súrodencov

Najstarší súrodenci majú zvyčajne tú výhodu, že sú múdrejší. Nie je to však ovplyvnené genetikou. Nórski epidemiológovia použili vojenské záznamy na preskúmanie tejto skutočnosti. Prezreli si takmer 250 000 údajov 18- a 19-ročných mužov narodených v rokoch 1967 až 1976. Výsledky ukázali, že prvorodení mali IQ 103 v porovnaní s výškou IQ 100 pre druhé dieťa a 99 pre tretie.

Potvrdil to aj výskum z roku 2007. Najstaršie deti mali vo výške IQ mierny náskok. Okrem toho sa zistilo, že rozdiel nebol spôsobený biologickými faktormi, ale psychologickou súhrou rodičov a detí. Aj vďaka tomu bývajú prvorodení úspešnejší ako ich mladší súrodenci.

Rolu zohráva aj štíhla línia

V štúdii z roku 2006 vedci vykonali približne 2 200 testov inteligencie dospelých počas päťročného obdobia. Výsledky naznačili, že čím širší mali pás, tým nižšie boli ich kognitívne schopnosti. Ďalšia štúdia odhalila, že 11-ročné deti, ktoré dosiahli nižšie skóre vo verbálnych a neverbálnych testoch, mali vyššiu pravdepodobnosť, že budú obézni, keď budú mať 40 rokov.

Byť fit je nielen sexi, ale je aj znakom vyššej inteligencie.
Byť fit je nielen sexi, ale je aj znakom vyššej inteligencie.
Zdroj: pexels.com

Autori štúdie tvrdia, že inteligentnejšie deti získajú lepšie príležitosti v rámci vzdelávania, vyššie postavenie a lepšie platené pracovné miesta. Aj preto by mohla byť starostlivosť o ich zdravie na vyššej úrovni.

Inteligenti majú mačku

Štúdia z roku 2014 na 600 vysokoškolských študentoch zistila, že ľudia, ktorí mali radšej psov, boli podľa testov merajúcich osobnosť a inteligenciu spoločenskejší ako tí, ktorí preferujú mačky. Odborníkov však prekvapilo, že milovníci mačiek dosiahli vyššie skóre v tej časti testu, ktorá meria kognitívne schopnosti.

Rekreačné drogy

Štúdia z roku 2012 na viac ako 6 000 Britoch narodených v roku 1958 zistila súvislosť medzi vysokým IQ v detstve a užívaním nelegálnych drog v dospelosti. "V našej rozsiahlej štúdii bolo IQ vo veku 11 rokov spojené s vyššou pravdepodobnosťou užívania určitých ilegálnych drog o 31 rokov neskôr," uviedli výskumníci.

Dospeli k záveru, že vysoké IQ v detstve môže podnietiť osvojenie si správania, ktoré je potenciálne škodlivé pre zdravie. Ide hlavne o nadmernú konzumáciu alkoholu a užívanie drog v dospelosti.

Ste ľavák?

Vedci tvrdia, že ľaváci majú oproti pravákom odlišné zmýšľanie. Ide o akýsi typ kreativity a tá človeku umožňuje prísť s novými nápadmi. K problematike sa vyjadrila aj psychologička Maria Konnikova.

"Čím výraznejšia bola ľavorukosť v skupine mužov, tým lepší boli v testoch divergentného myslenia. Ľaváci boli napríklad obratnejší v kombinovaní dvoch bežných predmetov originálnymi spôsobmi, vďaka čomu vytvorili tretí: Napríklad pomocou tyče a plechovky, prostredníctvom ktorých mali vyrobiť vtáčiu búdku," ozrejmila.

Ľaváci rozmýšľajú inak než praváci.
Ľaváci rozmýšľajú inak než praváci.
Zdroj: pexels.com

Vyšší človek = vyššia inteligencia

Štúdia z Princetonu z roku 2008 na tisíckach ľudí zistila, že vyšší jedinci v detstve dosahovali vyššie skóre v IQ testoch a zároveň zarábali viac peňazí v dospelosti. Vedci tvrdia, že vyššie deti už vo veku 3 rokov, ešte predtým, ako nastúpili do školy, vykazovali výrazne lepšie výsledky v kognitívnych testoch.

Pravidelné pitie alkoholu

Psychológ Satoshi Kanazawa a jeho tím zistili, že dospelí, ktorí v detstve dosiahli lepšie výsledky v IQ testoch, pili v dospelosti viac alkoholu než tí, ktorí mali nižšie skóre.

Liberálne politické názory

Kanazawa viedol ďalšiu štúdiu, ktorá zistila, že čím liberálnejší je človek v politických názoroch, tým má spravidla vyšší intelekt.

Inteligentní ľudia sa naučili skoro čítať

V roku 2012 sa vedci zamerali na takmer 2 000 párov identických dvojčiat v Spojenom kráľovstve. Odhalili, že súrodenci, ktorí sa naučili čítať skôr, dosahovali lepšie výsledky v testoch kognitívnych schopností. Autori štúdie naznačujú, že čítanie od útleho veku zvyšuje verbálne aj neverbálne zručnosti.

Čítanie od útleho veku zvyšuje nielen verbálne, ale aj neverbálne zručnosti.
Čítanie od útleho veku zvyšuje nielen verbálne, ale aj neverbálne zručnosti.
Zdroj: pexels.com

Veľa starostí

Ľudia, ktorí majú úzkostné stavy, môžu byť v určitých smeroch múdrejší ako tí, ktorí ich nemajú. Výskumníci požiadali 126 študentov, aby vyplnili dotazníky, v ktorých uviedli, ako často majú rôzne obavy. Z výsledkov vyplynulo, že ľudia, ktorí mali tendenciu sa prehnane báť a premýšľať, dosiahli vyššie skóre v meraniach verbálnej inteligencie. Ľudia, ktorí si nerobili veľa starostí, dosiahli lepšie výsledky v testoch neverbálnej inteligencie.

Zabávač od kosti

V istej štúdii absolvovalo 400 študentov psychológie inteligenčné testy, ktoré merali verbálnu inteligenciu a schopnosti abstraktného uvažovania. Následne boli požiadaní, aby vymysleli titulky k niekoľkým karikatúram z magazínu New Yorker, ktoré posúdili nezávislí hodnotitelia. Tí zistili, že múdrejší študenti boli hodnotení ako vtipnejší.