15. okt. 2023 o 09:31
Miloš Audi, edition.cnn.com, bbc.com

Nádherné, no i hodné zamyslenia: Pozrite si výhercov súťaže Wildlife Photographer of the Year

placeholder
Fotografie, ktoré ukazujú aj ľudskú krutosť.
Zdroj: nhm.ac.uk / Bertie Gregory, nhm.ac.uk / Laurent Ballesta

Prírodovedné múzeum v anglickom Londýne nedávno odhalilo víťazov prestížnej fotografickej súťaže Wildlife Photographer of the Year. Pozrite si to najlepšie z tohto ročníka.

Zaujímavosti
15. okt. 2023 o 09:31
Nádherné, no i hodné zamyslenia: Pozrite si výhercov súťaže Wildlife Photographer of the Year

Prírodovedné múzeum v anglickom Londýne nedávno odhalilo víťazov prestížnej fotografickej súťaže Wildlife Photographer of the Year. Pozrite si to najlepšie z tohto ročníka.

Od roku 1965 vyhlasuje Prírodovedné múzeum v Londýne výhercov ocenenia Wildlife Photographer of the Year. Tento rok sa v súťaži opäť objavilo niekoľko skvostných výtvorov, medzi ktorými sú aj strašidelné obrázky živočíchov. Ako informoval portál CNN, úplné víťazstvo si odniesla fotografia tvora, ktorého existencia sa datuje do obdobia pred takmer 500 miliónmi rokov.

Úplný víťaz

Súťaž Wildlife Photographer of the Year sa za takmer 60 rokov od svojho vzniku stala jednou z najprestížnejších na svete, pričom sa v nej v súčasnosti objaví aj viac ako 45-tisíc fotografií spoločne s putovnou výstavou, ktorú vidia milióny ľudí. Aj v tomto ročníku mali porotcovia veľmi ťažkú úlohu, pretože museli vybrať víťazov z takmer 50 000 obrázkov živočíchov z 95 krajín.

Tohtoročným úplným víťazom sa stal francúzsky fotograf a morský biológ Laurent Ballesta za luminiscenčný záber kraba menom hrotnáč, ktorému nad chrbtom plávajú tri zlaté rybáriky. Je to už druhýkrát, čo Ballesta získal túto cenu, pričom sa mu to isté podarilo aj v roku 2021, keď vyhotovil fotografiu maskujúcich sa rýb v mliečnom oblaku vajíčok a spermií. "Vidieť živého hrotnáča v jeho prirodzenom prostredí, ktorý je odfotený takto strašidelne, bolo úžasné," uviedla vo vyhlásení predsedníčka poroty Kathy Moran.

Tento druh je starší ako dinosaury, pričom najskoršie fosílne formy sa datujú do obdobia pred 475 miliónmi rokov. V súčasnosti je však živočích ohrozený ničením biotopov a nadmerným rybolovom. V mnohých častiach sveta sa hrotnáče naďalej lovia pre ich modrú krv, ktorá sa používa pri vývoji vakcín.

The Golden Horseshoe od fotografa Laurenta Ballestu
The Golden Horseshoe od fotografa Laurenta Ballestu
Zdroj: nhm.ac.uk / Laurent Ballesta

Ostatné kategórie

Ďalšie víťazné fotografie zobrazujú hrozby pre divokú prírodu v dôsledku ľudskej činnosti, ako napríklad pás odlesnenej pôdy v Mexiku, ktorý vytvára miesto pre novú železničnú trať. Rovnako tak pohľad z vtáčej perspektívy na silne znečistenú rieku Ciliwung vedúcu cez hlavné mesto Indonézie Jakartu.

V niektorých prípadoch sa už ale divoká zver prispôsobuje ľudskému prostrediu. To ukazuje fotografia dvoch sov, ktoré sa pozerajú z okna opustenej budovy pri ceste. 17-ročný Carmel Bechler z Izraela za tento obrázok dostal cenu mladého fotografa divokej zveri, pričom získal pochvalu za využitie prirodzeného svetla a dlhej expozície na zachytenie prechádzajúcej premávky. "Chcem sa mojou fotografiou podeliť o to, že krása je všade okolo nás, dokonca aj na miestach, kde to najmenej čakáme," povedal Bechler.

Owls’ Road House od fotografa Carmela Bechlera
Owls’ Road House od fotografa Carmela Bechlera
Zdroj: nhm.ac.uk / Carmel Bechler

Predvedením rozmanitosti života na Zemi sa snaží súťaž inšpirovať ľudí, aby sa viac starali o prírodu. "Hoci tohtoročné víťazné fotografie vzbudzujú u ľudí úžas, predstavujú presvedčivé dôkazy o našom vplyve na prírodu, a to pozitívnom aj negatívnom. Sľuby sa musia zmeniť na činy, aby sa zvrátilo naše nepriaznivé pôsobenie," uviedol vo vyhlásení Doug Gurr, riaditeľ múzea.

Snímky budú vystavené od 13. októbra 2023 v Prírodovednom múzeu v Londýne, pričom neskôr sa vydajú aj na medzinárodné turné. Víťazné fotografie z ostatných kategórií si môžete pozrieť v našej galérii.