14. apr. 2024 o 19:30
Miloš Audi, unilad.com

Unášal ženy a na svojom ostrove ich lovil ako zvieratá: Vrahovi súd vymeral vysoký trest

placeholder
Unášal ženy a na svojom ostrove ich lovil ako zvieratá.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@Dejv3, istockphoto.com

Sériový vrah menom Robert Hansen unášal ženy na svoj ostrov v odľahlej aljašskej prírode, kde ich vypúšťal a lovil.

Zaujímavosti
14. apr. 2024 o 19:30
Unášal ženy a na svojom ostrove ich lovil ako zvieratá: Vrahovi súd vymeral vysoký trest

Sériový vrah menom Robert Hansen unášal ženy na svoj ostrov v odľahlej aljašskej prírode, kde ich vypúšťal a lovil.

Všetky obete Roberta Hansena spájalo to, že umreli na jednom a tom istom mieste, jeho ostrove. Ako informoval portál Unilad, nakoniec ho však usvedčilo mladé dievča, ktorému sa podarilo utiecť do bezpečia.

Útek mladej ženy

Jedného dňa v roku 1983 videli 17-ročnú Cindy Paulson v putách, ako zo všetkých síl uteká po ulici v meste Anchorage na Aljaške. Nakoniec sa jej podarilo zastaviť okoloidúce nákladné auto, kde sedel vodič Robert Yount. Šoféra znepokojil podivný vzhľad ženy, a tak ju vzal do neďalekého motela a zavolal políciu.

Paulson neskôr povedala úradom, že ju uniesol muž so zbraňou v ruke a odviezol ju k nemu domov, kde bola pripútaná za krk k stĺpu v pivnici. Predtým, ako utiekla, ju mal páchateľ opakovane znásilňovať a mučiť. Ukázalo sa, že týmto mužom bol Američan Robert Hansen, pričom Paulson nebola jeho jedinou obeťou.

Usvedčenie trvalo roky

V 70. a 80. rokoch 20. storočia Hansen uniesol niekoľko sexuálnych pracovníčok a vzal ich do svojho loveckého zámočku na ostrove v odľahlej aljašskej divočine. Tam ich vypustil do voľnej prírody a celé hodiny či dokonca aj dni ich lovil ako zvieratá. Predpokladá sa, že mučil, znásilňoval a zabil najmenej 17 žien, pričom keby nebolo Paulson, počet obetí mohol byť oveľa vyšší.

17-ročná žena čakala v aute Hansena, kým vrah nakladal veci na svoje lietadlo a pripravoval sa odviezť ju na ostrov. Vtedy však spozorovala šancu na útek. Kým bol muž otočený chrbtom, preliezla na predné sedadlo, otvorila dvere na strane vodiča a rozbehla sa smerom k neďalekej ulici, kde ju našiel vodič nákladného auta. Dokonca nechala svoje tenisky vo vozidle Hansena ako dôkaz, že tam naozaj bola.

Keď však policajti z Anchorage Police Department (APD) vypočuli Hansena, zistili, že muž všetky obvinenia popiera. Vrah naopak všetku vinu zvalil na Paulson, pričom tvrdil, že ho týmto skutkom mala vydierať. Hansena neusvedčil ani objav mŕtvol v blízkosti jeho pozemku, pretože jeho tiché vystupovanie spolu s alibi od priateľa presvedčilo políciu, aby ho nepovažovala za podozrivého. Všetko však zmenil profil osobnosti, ktorý vytvorila FBI. Vtedy totiž polícia zistila, že skutočným vrahom môže byť samotný Hansen.

Vďaka všetkým dôkazom získala polícia príkaz na prehľadanie Hansenovho domu. Našli tam mapu, na ktorej sa nachádzalo množstvo miest označených písmenom "X", pričom mnohé zodpovedali lokalitám, kde boli predtým nájdené telá. Pri prehliadke tiež polícia našla aj suveníry patriace jeho obetiam a množstvo strelných zbraní.

Hoci Hansen spočiatku svoje zločiny popieral, nakoniec sa priznal ku štyrom vraždám. Preto ho odsúdili na 461 rokov väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia. V cele zostal až do svojej smrti v roku 2014.