27. nov. 2022 o 12:45
Miloš Audi, grunge.com

Zaspala a 9 rokov sa neprebudila: Ellen Sadler bola senzáciou, ľudia jej diagnóze neverili

placeholder
Dievča z Anglicka sa 9 rokov neprebudilo zo spánku.
Zdroj: twitter.com/marinamaral2, facebook.com/purnima.dabholkar

Mnohí ľudia z okolia sa prichádzali pozrieť na Ellen Sadler, dievča ktoré zaspalo a niekoľko rokov sa nezobudilo. Aj keď jej stav mnohí spochybňovali, odborníci tvrdia, že trpela skutočnou spánkovou poruchou.

Zaujímavosti
27. nov. 2022 o 12:45
Zaspala a 9 rokov sa neprebudila: Ellen Sadler bola senzáciou, ľudia jej diagnóze neverili

Mnohí ľudia z okolia sa prichádzali pozrieť na Ellen Sadler, dievča ktoré zaspalo a niekoľko rokov sa nezobudilo. Aj keď jej stav mnohí spochybňovali, odborníci tvrdia, že trpela skutočnou spánkovou poruchou.

11-ročná Ellen Sadler z Anglicka sa stala senzáciou, keď v roku 1871 zaspala a neprebudila sa na ďalších deväť rokov. Podľa informácií malo dievča už týždne predtým zdravotné problémy a lekári jej nedokázali pomôcť. Ako informoval portál Grunge, mnohí sa domnievali, že si jej matka celú diagnózu vymyslela, no súčasní medicínski odborníci tvrdia, že to nebol podvod.

Zlý zdravotný stav

Sadler pochádzala z obce Turville v Anglicku a podľa informácií pochádzala z 12 detí. Vo svojich 11 rokoch začala pracovať ako opatrovateľka v neďalekom meste Marlow. Tam sa však podľa portálu Amusing Planet zhoršil jej zdravotný stav, pričom pociťovala silné bolesti hlavy a bola stále ospalá. Preto sa dievča vrátilo do rodnej dediny, kde strávila čas v nemocnici.

Po 18 týždňoch ju lekári prepustili, pretože jej nedokázali pomôcť. Sadler sa stále cítila veľmi zle a krátko po odchode z nemocnice mala množstvo záchvatov. Preto sa trápenie snažila zmierniť spánkom. Avšak jednu noc, keď išla do postele, zaspala a nezobudila sa ďalších deväť rokov.

Stala sa atrakciou

Podľa informácií matka kŕmila dievča iba tekutinami, ako napríklad čaj či mlieko. Neskôr sa však jej ústa úplne zavreli, a preto jej museli dávať potravu pomocou čajníka, ktorého obsah vylievali cez medzeru v zuboch.

Ako informoval portál Bucks Free Press, rodinný dom, kde dievča spalo, sa stal veľmi populárny, pričom ľudia často pricestovali aj z ďalekého okolia. Niektorí návštevníci ju tiež štuchali, čím sa ju pokúšali prebudiť. Výzor dievčaťa počas spánku opísal aj jeden z novinárov. "V jej tele nie je veľa hmoty, je mäkké a ochabnuté. Pokiaľ ide o dýchanie, je také slabé, že sa takmer nedá všimnúť," uviedol, pričom doplnil, že jej nohy boli ľadovo studené.

Niektorí rodine neverili

Sadlerovci prijali kvôli stavu dievčaťa od ľudí množstvo darov. Preto niektorí začali spochybňovať jej diagnózu a tvrdili, že si ju rodina vymyslela kvôli peniazom. Jej matka tiež odmietala ponuky na vyšetrenie dcéry v londýnskej nemocnici a nikdy nenechala lekárov zostať v jej izbe na dlhšiu dobu. Mnohí tiež v tom čase uviedli, že dievča vídavali v noci sedávať pri okne.

Ako však informoval portál Mayo Clinic, mnohí odborníci sa domnievajú, že rodina stav dievčaťa nepredstierala. Podľa nich Ellen trpela chronickou poruchou spánku nazývanou narkolepsia, ktorá sa prejavuje extrémnou ospalosťou počas dňa. Pacientka sa nakoniec prebudila v roku 1880, ale nepamätala si posledných deväť rokov života. Aj keď mala neskôr problémy so zrakom, jej stav sa výrazne zlepšil a nakoniec žila ďalších 30 rokov.