29. sep. 2022 o 15:16
Miloš Audi, unilad.com

Vesmírna loď cielene narazila do asteroidu. NASA zverejnila fotky z úspešnej misie

placeholder
NASA uverejnila fotografie nárazu vesmírnej lode do asteroidu.
Zdroj: northfoto.com

NASA nedávno uverejnila správu, že ich experiment nárazu lode DART do asteroidu bol úspešný. Internet preto zaplavili obrázky a videá, ktoré ukazujú presný moment dopadu.

Zaujímavosti
29. sep. 2022 o 15:16
Vesmírna loď cielene narazila do asteroidu. NASA zverejnila fotky z úspešnej misie

NASA nedávno uverejnila správu, že ich experiment nárazu lode DART do asteroidu bol úspešný. Internet preto zaplavili obrázky a videá, ktoré ukazujú presný moment dopadu.

Americká vesmírna agentúra NASA uverejnila obrázky úspešného experimentu s názvom Double Asteroid Redirection Test (DART). Týmto pokusom sa vedci snažili pomocou rakety naraziť do asteroidu Dimorphos, aby dokázali, že vedia presmerovať objekt podobnej veľkosti, ak by smeroval k Zemi. Portál Unilad uviedol, že trvalo 10 mesiacov, kým sa loď dostala k cieľu, pričom svoju cestu začala v novembri minulého roka.

Dlhý proces

Vesmírna agentúra NASA oznámila dobrú správu o náraze lode 27. septembra o 00:20 britského času. "Úspešný dopad!" napísali na Twitteri. "Toto je triumf ľudstva v mene planetárnej obrany," doplnil vo videu z kontrolnej miestnosti jeden z členov tímu.

Trvalo až desať mesiacov, kým DART narazil do Dimorphosu, ktorý je súčasťou binárneho systému asteroidov a obieha okolo väčšieho Didymosu. Svoju cestu začal DART v novembri minulého roka na rakete Falcon 9 od spoločnosti SpaceX. Loď však pred nárazom musela dosiahnuť rýchlosť približne 22-tisíc kilometrov za hodinu.

Nový spôsob ochrany

Vedci sa domnievajú, že experiment a následný dopad skrátili dobu obiehania asteroidu približne o 10 minút. Bude však trvať niekoľko týždňov, kým zistia, či pokus skutočne fungoval. "Cieľ DARTu nie je hrozbou pre Zem. Je však dokonalým testovacím objektom, s ktorým zistíme, či by táto metóda vychyľovania asteroidu bola dobrým spôsobom ochrany našej planéty, ak by sme v budúcnosti objavili niečo podobné, čo by malo kolízny kurz so Zemou," uviedla NASA.

Podľa americkej vesmírnej agentúry je v súčasnosti známych niečo cez 27-tisíc asteroidov. Z nich je približne 2 200 dostatočne blízko k Zemi, pričom ich vedci považujú za potenciálne nebezpečné.

Aké sú plány do budúcna?

V roku 2024 plánuje Európska vesmírna agentúra (ESA) vyslať do vesmíru svoju kozmickú loď s názvom Hera. Tá sa vydá na dvojročnú misiu k systému asteroidov, aby zhromaždila nové informácie po havárii. "V roku 2026, keď Hera dosiahne Didymos, sa Dimorphos zapíše do histórie. Stane sa prvým objektom v našej Slnečnej sústave, ktorého obežnú dráhu posunulo ľudské úsilie merateľným spôsobom," uviedla ESA.