Zaujímavosti
photo Foto
video Video
16. apr. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, iflscience.com

Supermanova jaskyňa s obrovskými kryštálmi existuje: Vážia 12 ton, prežijete tu len 10 minút

placeholder
Supermanova jaskyňa
Zdroj: twitter.com/CQuill97, twitter.com/AvatarDomy

Kryštálová jaskyňa v Mexiku bola objavená v roku 2000. Leží v hĺbke asi 300 metrov pod povrchom hory Sierra de Naica a je domovom tých najväčších kryštálov na svete. Nachádza sa tu aj jeden, ktorý váži 12 ton a meria 11,4 metra.

Zaujímavosti
16. apr. 2023 o 16:00
Supermanova jaskyňa s obrovskými kryštálmi existuje: Vážia 12 ton, prežijete tu len 10 minút

Kryštálová jaskyňa v Mexiku bola objavená v roku 2000. Leží v hĺbke asi 300 metrov pod povrchom hory Sierra de Naica a je domovom tých najväčších kryštálov na svete. Nachádza sa tu aj jeden, ktorý váži 12 ton a meria 11,4 metra.

Na prvý pohľad nádherná jaskyňa môže byť pre človeka smrteľne nebezpečná, uvádza portál IFLScience. Pre verejnosť je uzavretá kvôli nevhodným podmienkam, ktoré so sebou prinášajú smrť. S teplotou okolo 58 stupňov Celzia a vlhkosťou vzduchu 90 až 99 percent je viac ako 10-minútová návšteva jaskyne synonymom smrti.

Krehké kryštály môžu človeka zabiť

Ľuďom sa môže nahromadiť tekutina v pľúcach a dokonca im hrozí aj smrť. Ak sa do jaskyne vydajú výskumné tímy, navlečú sa do ochranných oblekov s dýchacími prístrojmi, ktoré im dodávajú čerstvý vzduch. Práve to im umožňuje predĺžiť čas prieskumu z približne 10 minút na 15 až 60 minút.

Ani ochranné obleky však nie sú zárukou bezpečia. Kryštály, z ktorých niektoré vážia niekoľko ton, pozostávajú zo sadrovca. Ide o mäkký minerál, ktorý má podľa Mohsovej stupnice tvrdosti úroveň 2, čo predstavuje len jednu úroveň nad tým najmäkším minerálom stupnice (mastenec). To znamená, že tieto krehké kryštály sa môžu zlomiť a ohroziť tým človeka.

Pohorie Sierra de Naica obsahuje množstvo obrovských sadrových kryštálových jaskýň, ktoré vznikli pred 26 miliónmi rokov. Jaskyne sa naplnili horúcou vodou bohatou na síran vápenatý, čo umožnilo rast kryštálov. Dominantným minerálom v celom horskom jaskynnom systéme je odroda sadrovca nazývaná selenit.

Baníci objavili aj Jaskyňu mečov

V horúcich jaskynných vodách sa kedysi hojne vyskytoval aj anhydrit - minerál, ktorý vzniká v prítomnosti kyslej sulfidovej vody a vápenatých iónov. Kryštály sadrovca sa začali tvoriť, keď teplota vody v jaskyni dosiahla približne 58 stupňov Celzia a pomaly sa rozpúšťajúce usadeniny anhydritu naplnili vodu dostatočným množstvom vápnika a síranu, čo zabezpečilo rast kryštálov.

Na mieste sa nachádza aj susedná komora nazývaná Jaskyňa mečov, v ktorej bol zaznamenaný rýchlejší pokles teploty ako v Jaskyni kryštálov. Kvôli tomu sa vo vnútri jaskýň vytvorilo množstvo menších kryštálov sadrovca, zatiaľ čo pomalé ochladzovanie vody v Jaskyni kryštálov umožnilo malému počtu kryštálov narásť do obrovských rozmerov.

Vedci uskutočnil aj výskum, aby určili dôvod, prečo tieto kryštály dokázali narásť do takýchto veľkostí. Vznikol pritom predpoklad, že ich neustále ponáranie sa pod vodu bohatú na minerály umožnilo týmto obrom pokračovať v raste po dobu 500 000 až niekoľkých miliónov rokov. V roku 2017 tím mikrobiológov z NASA objavil v kryštáloch mikróby, ktorých vek odhadli na približne 50 000 rokov. Vedci sa domnievali, že žili z usadenín mangánu a železa v kryštáloch.

Pohorie obklopujúce jaskynné systémy je bohaté na olovo, zinok a striebro, vďaka čomu tu prekvitá banská činnosť. Kým Jaskyňa kryštálov bola objavená len pred 23 rokmi, Jaskyňa mečov bola prvýkrát objavená baníkmi už v roku 1910. Následne do nej začali prúdiť davy zvedavcov a počas uplynulých rokov bola značne vydrancovaná. Ľudí lákalo hlavne to, že sa nápadne podobá na jaskyňu z filmu Superman s Christopherom Reeveom.

Z jaskyne odstránili veľké množstvo vody

Aby baníci získali prístup k týmto jaskynným systémom, museli odstrániť vodu bohatú na minerály, ktorá zapĺňala každú jaskyňu. Banské spoločnosti každých 40 minút odčerpávali z jaskýň toľko vody, že by sa to dalo prirovnať k množstvu vody v olympijských bazénoch (2 500 000 litrov). Odstraňovanie však ohrozilo integritu obrovských kryštálov, pretože nedostatok vztlaku mohlo zapríčiniť zrútenie niektorých väčších štruktúr. Okrem toho to zastavilo tvorbu a rast kryštálov sadrovca.

Ťažba na týchto miestach bola zastavená v roku 2015 a jaskyne sa mohli postupne opäť naplniť vodou. Aj keď hladina vody stále stúpa, zatiaľ nie je jasné, či sa niekedy vráti na úroveň, na ktorej bola kedysi a pomôže tak pri raste a následnej oprave niektorých z najväčších kryštálov na svete.