18. okt. 2023 o 08:03
Miloš Audi, ling-app.com

Počuť na nich krik a hlasy duchov zo záhrobia: 5 najstrašidelnejších miest na Slovensku

placeholder
5 najstrašidelnejších miest na Slovensku.
Zdroj: facebook.com/juraj.valcek, facebook.com/erik.horecny

V našej malebnej krajine sa nachádza množstvo lokácií, kde sa podľa legiend udiali strašidelné incidenty. V súčasnosti sú na nich údajne počuť hlasy a výkriky duchov, ktorí sa snažia nalákať ľudí.

Zaujímavosti
18. okt. 2023 o 08:03
Počuť na nich krik a hlasy duchov zo záhrobia: 5 najstrašidelnejších miest na Slovensku

V našej malebnej krajine sa nachádza množstvo lokácií, kde sa podľa legiend udiali strašidelné incidenty. V súčasnosti sú na nich údajne počuť hlasy a výkriky duchov, ktorí sa snažia nalákať ľudí.

Na Slovensku sa nachádza množstvo pamiatok, ktoré obľubujú nielen domáci, ale aj zahraniční turisti. Niektoré z týchto lokalít však majú temnú históriu, ktorá sa spája s vraždami, zmiznutiami či paranormálnymi javmi. Ako informoval portál Ling, vďaka tomu, že sa radíme skôr k menším národom, je návšteva týchto strašidelných miest jednoduchou záležitosťou, pričom ich môžete vidieť hneď niekoľko aj v rozmedzí jedného dňa. Tu je teda hŕstka lokalít s temnou históriou, ktoré sa oplatí navštíviť.

Čachtický hrad

Mnohí z nás poznajú strašidelný príbeh z Čachtického hradu, ktorý bol kedysi domovom Alžbety Bátoriovej alias Krvavej grófky. Aj keď sa v ňom počas storočí vystriedalo viacero majiteľov, nikto z nich nebol taký preslávený ako spomínaná Bátorička, ktorá dostala hrad ako svadobný dar v roku 1575. Hovorí sa, že grófka rada brutálne týrala mladé dievčatá v kobkách v hlbinách hradu, pričom mala piť a kúpať sa v ich krvi. Verila totiž, že tak zostane mladá a krásna.

Dokonca aj Guinessova kniha rekordov ju uvádza ako najväčšiu sériovú vrahyňu všetkých čias a jej počet obetí sa pohybuje na čísle 650. Niektorí sa však domnievajú, že legendu si vymysleli tí, ktorí jej závideli, že bola mocnou a bohatou vdovou. Nech už je pravda akákoľvek, grófku nakoniec za zločiny zatkli, obvinili z čarodejníctva a zamkli v jednej z veží Čachtického hradu, kde mala byť uväznená po zvyšok života.

Návštevníci Čachtického hradu tvrdia, že boli svedkami beztvárneho ducha Bátoričky, ktorý sa potuloval po chodbách. Na hrade vraj strašia aj duchovia jej obetí a svedkovia tvrdia, že počuli vzlykanie malých dievčat a stretli sa s tieňovými zjaveniami. Ak by ste chceli navštíviť jedno z najdesivejších miest Slovenska, Čachtický hrad a jeho múzeum sa nachádza len kúsok od dediny, po ktorej je hrad pomenovaný.

Hrad Likava

Hrad Likava, nachádzajúci sa pri dedinke Likavka na strednom Slovensku, je ďalším adeptom, ktorého môžeme zaradiť k najstrašidelnejším lokalitám. Pevnosť bola postavená už v 12. storočí, pričom mala strážiť dôležitú cestu z Považia na Oravu a do Poľska. Ďalších viac ako 500 rokov ju využívalo množstvo majiteľov cez šľachtica Jána Hunyadiho až po rod Tököliovcov.

Neskôr však Likava slúžila ako väzenie pre nepriateľských vojakov, ktorých Uhorsko zajalo počas bojových konfliktov. Povráva sa, že toto miesto nebolo veľmi priateľské, pričom množstvo trestancov zahynulo či zmizlo za záhadných a neľudských okolností. Preto mnohí návštevníci hovoria, že niekedy je možné počuť duchov zavraždených vojakov, ktorí dodnes strašia v chodbách a podzemných tuneloch hradu.

Čierna pani na Michalskej veži

Michalskú vežu, ktorá sa nachádza v Bratislave, je najlepšie navštíviť v noci, ak chcete zažiť niečo strašidelné. Hovorí sa totiž, že v tomto čase je možné vidieť ducha Uršuly alebo Čiernej pani strašiť vo veži.

Legenda hovorí, že išlo o dámu, ktorá obvinila svoju najlepšiu kamarátku Agátu z čarodejníctva. Dôvodom bolo, že sa obidve zaľúbili do toho istého mládenca, a preto sa Uršula chcela svojej priateľky zbaviť. Nakoniec sa jej to aj podarilo, pretože Agátu za trest upálili na hranici. Uršula však nedokázala žiť s tým, čo urobila, a preto sa zabila. Odvtedy jej duša v čiernych šatách blúdi okolo veže a prosí o odpustenie. Okrem toho je počuť aj Agátin vzlyk a kričanie.

Bratislavská radnica

V Bratislave, hlavnom meste Slovenska, sa nachádzajú aj ďalšie údajne strašidelné miesta. Medzi ne patrí aj Stará radnica, ktorá stojí na Hlavnom námestí, pričom patrí medzi najstaršie budovy v celom meste.

Lokalita je spájaná s mnohými desivými príbehmi. Jednou z nich je aj rozprávka o vdove a jej deťoch, ktorým bohatý statkár zobral časť majetku. Muž tvrdil, že manžel vdovy súhlasil s vrátením pôdy po jeho smrti, a preto si ju okamžite chcel vziať späť. Žena však žiadala, aby majiteľ pozemku prisahal, že táto dohoda bola uzavretá na Biblii. Keď klamlivo súhlasil, cez dvere radnice okamžite vletel démon a odvliekol ho preč. Portrét tohto muža možno nájsť na stene budovy dodnes.

Odtlačky rúk na Dóme svätého Martina

Duch Johanna Klementa Zwespenbauera sa v minulosti údajne viac ako 100-krát zjavil Regine Fischer, tínedžerke z rakúskeho Hallstattu, ktorá bývala u svojej tety. Zwespenbauer bol podvodník a zlodej a dokonca bol zapletený do vraždy, kým bol nažive. Podľa legendy preto jeho duša uviazla v očistci.

Fischer sa neskôr zjavil jeho duch a požiadal ju, aby presvedčila jeho vdovu, aby sa vzdala jeho nečestne nadobudnutých ziskov a peniaze minula na sochu Márie hladiacej na svojho syna Ježiša po tom, čo bol sňatý z kríža. Vdova však podľa legendy mala mať pochybnosti, a tak tínedžerka požiadala ducha o dôkaz. Nahnevaný preto vypálil odtlačok svojej ruky do trámu v Dóme svätého Martina. Tento odtlačok ruky je pritom možné vidieť dodnes.