01. dec. 2022 o 15:39
Miloš Audi, sciencealert.com

Mohli dinosaury prežiť do súčasnosti? Podľa teórie by dnes vyzerali takto, má to však háčik

placeholder
Mohol by z dinosaurov vzniknúť rozumný druh?
Zdroj: twitter.com/GuillerLizaran, istock.com

Keby dinosaury nevyhubil asteroid, stali by sa z nich inteligentné živočíchy rovnako ako z primátov? Vedec vytvoril hypotézu, ktorá odhaľuje, ako by dinosaurí druh vyzeral v súčasnosti.

Zaujímavosti
01. dec. 2022 o 15:39
Mohli dinosaury prežiť do súčasnosti? Podľa teórie by dnes vyzerali takto, má to však háčik

Keby dinosaury nevyhubil asteroid, stali by sa z nich inteligentné živočíchy rovnako ako z primátov? Vedec vytvoril hypotézu, ktorá odhaľuje, ako by dinosaurí druh vyzeral v súčasnosti.

Pred 66 miliónmi rokov zasiahol Zem asteroid, ktorý vyhubil viac ako 90 percent všetkých živočíšnych druhov a zmenil priebeh evolúcie. V 80. rokoch 20. storočia však paleontológ Dale Russell vytvoril hypotézu, v ktorej sa zamýšľal nad tým, ako by mohli vyzerať dinosaury dnes. Podľa portálu Science Alert by mali mizivú šancu, že sa z nich vyvinie takýto druh, ale predstaviť si to môžeme.

Dinosaurus podobný človeku

Z histórie vieme, že dinosaurov po katastrofe nahradili cicavce a primáty. Z jedného poddruhu opíc sa nakoniec vyvinul aj človek. Čo by sa však stalo, keby asteroid minul Zem a veľké plazy by prežili?

Túto otázku sa rozhodol zodpovedať Russell, ktorý vyslovil kontroverznú myšlienku, že v prípade prežitia dinosaurov by sa mohli premeniť na inteligentné bytosti podobné súčasným ľuďom. Týmto bytostiam dal názov dinosauroidi, pričom v roku 1982 zostrojil aj ich 3D model. Tento druh by mal veľký mozog, ruky s protichodnými palcami a chodil by vzpriamene.

Aj keď sa model stal veľmi populárnym, mnohí odborníci Russella kritizovali kvôli nepravdepodobnosti jeho myšlienky. Podľa ich slov bol tiež návrh príliš antropomofrický, čiže veľmi podobný ľuďom.

Prečo bola hypotéza kritizovaná?

Myšlienka Russella bola nepravdepodobná z viacerých dôvodov. Jedným z nich je, že mnohé druhy dinosaurov dosiahli svoj evolučný vrchol tým, že sa z nich stali giganti. Niektoré druhy pritom dosahovali dĺžku až 30 metrov a hmotnosť až 50 ton. To im pomohlo pri ochrane pred predátormi či pri hľadaní potravy.

Ďalšou prekážkou, ktorá by zabraňovala vývinu na dinosaurodidy, bola veľkosť ich mozgu. Aj keď krátko pred vyhynutím dokázali zväčšiť jeho objem, stále boli veľmi ďaleko od našej súčasnej inteligencie. Pre porovnanie, tyranosaurus rex v niektorých prípadoch mohol vážiť až 7 ton, no jeho mozog mal hmotnosť iba 400 gramov. Naopak, mozog súčasného človeka má v priemere 1 300 gramov.

Cicavce však išli inou cestou a stavili na veľké a spletité mozgy. Medzi nimi dominovali druhy ako opice, slony či delfíny, čo je hlavným dôvodom, prečo patria k tým najinteligentnejším živočíchom.

Pred vývinom druhu, z ktorého vznikol človek, existovalo množstvo časových období, kedy opice ovládali veľkú časť územia na Zemi. Kvôli neznámym dôvodom sa však nestali dominantnými živočíchmi a vyhynuli. To znamená, že aj keď primáty mali najlepšie predpoklady na evolučný vývoj, potrebovali aj veľkú dávku šťastia a prispôsobivosti, aby sa z nich vyvinuli ľudoopy a neskôr ľudia.