Ruský Oymyakon s približne 500 obyvateľmi si vyslúžil povesť najchladnejšieho trvalo obývaného ľudského osídlenia na svete. Najnižšia nameraná teplota tu pritom klesla až na mínus 71,2 stupňov Celzia. Počas tých najchladnejších mesiacov teploty klesajú pod mínus 60 a v lete naopak vystúpia nad 30 stupňov, uvádza portál WashingtonPost.
Špecialitou sú zamrznuté kocky konskej krvi
Aj vďaka tomu je obec vyhľadávaným miestom, ktoré púta pozornosť cestovateľov. Amos Chapple, fotoreportér z Nového Zélandu, cestoval do regiónu v roku 2015, aby tam zachytil život obyvateľov. Po sedemhodinovom lete z Moskvy, ktorá je od obce vzdialená niekoľko tisíc kilometrov, sa dodávkou nechal odviesť na neďalekú čerpaciu stanicu a po dvoch dňoch, kedy ochutnal polievku zo soba, navštívil dedinu.
"Po prvých dňoch som bol fyzicky zničený len z toho, že som sa niekoľko hodín prechádzal po uliciach," povedal. Drsné a chladné podnebie preniká takmer do všetkých aspektov života ľudí, ktorí v tejto oblasti žijú. Strava sa v zimných mesiacoch skladá väčšinou z mäsa, ktoré sa konzumuje surové alebo mrazené. Dôvodom je neschopnosť pestovať akékoľvek plodiny v mrazivých teplotách.
K regionálnym špecialitám patrí stroganina, teda surová, mrazená ryba a ďalším populárnym pokrmom je sobie mäso, surová mrazená konská pečeň a ľadové kocky konskej krvi s makarónmi.
Obyvatelia tvrdia, že mäso milujú a je každodennou súčasťou ich života. Predavači na trhoviskách toto mäso predávajú a vonku stoja hoc aj celý deň. Je teda záhadou, ako je možné, že sa s chladom dokážu takto popasovať.
Sliny ostré ako ihly
Zaujímavosťou je aj pochovávanie zosnulých. Samotný proces trvá až tri dni, pretože zem sa najprv musí rozmraziť, na čo sa využíva rozžeravené uhlie. Ak by dodávka uhlia mala výpadok, alternuje sa pálením dreva. Všetky domácnosti a podniky majú ústredné kúrenie a záložné generátory energie. Chapple na základe svojho pozorovania uviedol, že nie je jednoduché robiť rozhovory s ľuďmi na ulici, pretože všetci sa rýchlo ponáhľajú z jedného teplého miesta na druhé. Problémom tohto regiónu je aj alkoholizmus.
Fotoreportér taktiež podotkol, že sliny tu človeku zamrznú a sú ostré ako ihly. Ani dokumentácia z jeho výletu nebola jednoduchá. Kamera bola príliš studená na to, aby mohla niečo zachytiť. Para unikajúca z jeho úst sa vo vzduchu vírila ako dym z cigariet, kvôli čomu musel často zadržiavať dych, aby tým nepokazil obraz. Dedinka má aj prezývku Pól chladu a veru, niet sa čomu čudovať.