24. jún. 2022 o 09:06
Lucia Rumanová, obkec.sk

Užite si konečne ten pravý hudobný júl. Toto je 10 skvelých slovenských festivalov

placeholder
Júlové hudobné festivaly
Zdroj: facebook.com/pohoda.festival, facebook.com/topfest.sk

Toto leto si po dlhom čakaní môžeme opäť vychutnať festivalovú atmosféru a skvelú hudbu. Rock, hip hop či country, slovenské či zahraničné, pod strechou alebo vonku, každý podľa seba.

Tipy
24. jún. 2022 o 09:06
Užite si konečne ten pravý hudobný júl. Toto je 10 skvelých slovenských festivalov

Toto leto si po dlhom čakaní môžeme opäť vychutnať festivalovú atmosféru a skvelú hudbu. Rock, hip hop či country, slovenské či zahraničné, pod strechou alebo vonku, každý podľa seba.

Festivaly potrebujú túto sezónu svojich návštevníkov presne tak, ako my potrebujeme ich. Hudba zo slúchadiel našich smartfónov je síce fajn, no nikdy sa nevyrovná zážitkom, ktoré si odnesieme z takýchto akcií. Pokiaľ teda váhate, kam sa v lete vybrať, inšpirujte sa naším zoznamom hudobných festivalov a nájdite pre seba ten najlepší.

1. BeeFree (1. júl)

Hneď v úvode júla sa môžete zabaviť na tanečnom festivale BeeFree, ktorý sa koná v Bratislave na pláži pod UFOm. Po jedenástej sa ale začína párty aj na samom vrchole vyhliadky. Vstup na podujatie je zadarmo a tešiť sa môžete na top DJov, ako napríklad Rones Ronn, Martin Cehelsky či KNNY.

2. Hip Hop Žije (1. - 2. júl)

V obchodnom centre STYLA na Zlatých pieskoch odštartuje prvého júla už piaty ročník obľúbeného hip hopového podujatia. Ak by ste ho ale nestíhali, festival nájdete aj na Duchonke 15. a 16. júla. Na podujatí sa predstavia mená ako Separ, Majk Spirit, Kontrafakt, Erik Tresor a mnohí ďalší.

3. TopFest (1. - 2. júl)

Ďalšou akciou v úvode júla je aj najväčší rokový festival na Slovensku TopFest. Headlinerom podujatia bude Paľo Habera s kapelou Team. Hudobné vystúpenia nájdete v Častkovciach v areáli Jazdiarne Banát a vychutnať si tu môžete aj vystúpenia českých stálic Kabát a Lucie, no taktiež nášho Gladiátoru, Desmodu alebo aj Petra Nagya.

4. Vrbovské Vetry (2. júl)

Hudobná akcia s dlhoročnou tradíciou odštartuje tento rok už svoj 16. ročník. Ako vždy sa tu môžete tešiť na megalukostreľbu, preteky na hojdacích koňoch, formulu NULA či mnohé iné zábavné aktivity. V neposlednom rade vás tu čaká aj dobrá hudba s Korben Dallas, Slobodnou Európu, Chiki liki tu-a alebo Orchestrom Jeana Valjeana.

5. Pohoda (7. - 9. júl)

Umelecký festival spájajúci alternatívu, indie, elektronickú hudbu, no i punk, literatúru, film a tanec si už snáď predstavovať ani nemusíme. V tomto roku nás na Pohode čakajú mená ako Nick Cave & The Bad Seeds, Flume, The Libertines, Polemic & Medial Banana a desiatky ďalších tvorcov. Zároveň tu už druhý rok nájdete "bezdymovú zónu", v blízkosti ktorej bude umiestnené aj laboratórium, kde sa návštevníci dozvedia veľa o fajčiarskych zlozvykoch.

6. Slovenské Alternatívne Leto (14. - 16. júl)

Festival alternatívnej tvorby sa po 27 rokoch opäť vracia na hrad Bzovík. Jedinečnú atmosféru si v zrúcanine goticko-renesančnej pevnosti môžete vychutnať spolu s umelcami ako Alapastel, NTS Trio, Korrigan Circus alebo aj s Beatou Hlavenkovou a kapelou Snů či Madhouse expressom.

7. Ródeo Muráň (22. - 23. júl)

Najväčšie a najstaršie rodeo v Európe nájdete v lokalite Peprovice pri obci Muráň. V piatok vás na mieste čakajú napríklad BB Country, Pacifik, Ondrej Kandráč a skupina Sokoly a v sobotu sa môžete tešiť na rodeo súťaže, zábavný program a taktiež aj na Lúčnicu, Vojtu Nedvěda a v neposlednom rade na Horkýže Slíže a Heľenine oči.

8. Cibula fest (22. - 23. júl)

Už v roku 2009 vznikol festival na pomedzí západného Slovenska a južnej Moravy v meste Holíč. Ide o multižánrový open air, ktorý sa zameriava práve na slovenskú a českú tvorbu, no hosťuje aj hudobníkov z celého sveta. Tento rok vás tu čakajú tvorcovia ako Čechomor, Metalinda, Polemic, Mirai, Leon a ďalší. Festival zároveň ponúka aj Cool Arénu s vlastným programom, ktorá sa otvára už 21. júla a na svoje si tu prídu fanúšikovia hudobníkov ako je Sima, Kali, DJ Robert Burian alebo MessenJah.

9. Kulturák (28. - 30. júl)

Hudobné podujatie vzniklo v roku 2020 ako reakcia na stav kultúry, ktorú poznačila pandémia. Tento rok ho môžete nájsť v areáli strelnice Tibín v Turanoch a na festivale nájdete najrôznejších slovenských i zahraničných interpretov ako Feint (UK) Los Fastidios (ITA), Davová psychóza, Zlokot, Gleb a mnohé ďalšie.

10. Fraj (29. - 30. júl)

Vychutnajte si multižánrovú Rimavskú Sobotu bez predsudkov na Fraji. Organizátori návštevníkom sľubujú dva dni plné hudobných vystúpení, literatúry, divadla, humoru a skvelých diskusií. Stretnúť tu môžete napríklad Puding pani Elvisovej, Ventolina, Ameliu Siba alebo aj Silné Reči a Michala Hvoreckého.