28. sep. 2022 o 15:33
Miroslav Novysedlák, ladbible.com, thesun.co.uk

Vojak prehovoril o ruskom mučení: 24 hodín počúval ABBU, do tela ho bodali kvôli zábave

placeholder
Väzeň 24 hodín počúval pieseň od skupiny ABBA.
Zdroj: northfoto.com, facebook.com/LUNOBOBIBUBU

Vojnový zajatec detailne popísal hrôzy, ktorým ho vystavovali ruskí okupanti. V určitých momentoch si bol istý, že zomrie. Po dobu 24 hodín bol nútený počúvať hit od skupiny ABBA a Rusi mu k hlave prikladali zbraň, aby sa pobavili.

Zaujímavosti
28. sep. 2022 o 15:33
Vojak prehovoril o ruskom mučení: 24 hodín počúval ABBU, do tela ho bodali kvôli zábave

Vojnový zajatec detailne popísal hrôzy, ktorým ho vystavovali ruskí okupanti. V určitých momentoch si bol istý, že zomrie. Po dobu 24 hodín bol nútený počúvať hit od skupiny ABBA a Rusi mu k hlave prikladali zbraň, aby sa pobavili.

Zajatec Shaun Pinner uviedol, že ruskí okupanti ho bodali, zastrašovali zbraňou a prinútili zúčastniť sa na falošnej poprave. 48-ročný bývalý vojak britskej armády prežil len vďaka špinavej vode a starému zatuchnutému chlebu. Okrem toho bol nútený počúvať skladbu od skupiny ABBA - Mamma Mia, a to 24 hodín v kuse. Ako sám priznáva, od tohto momentu švédsku popovú skupinu nenávidí, uvádza portál Ladbible.

Zavolal manželke a povedal jej, že zomrie

Po nedávnej výmene vojnových zajatcov sa začali hromadiť vyjadrenia a zábery tých, ktorí strávili mesiace vo väzeniach s neľudskými podmienkami. Výnimkou nie je ani Pinner, ktorý je vďačný za to, že je konečne doma. Podľa jeho slov si prežil peklo na zemi. "Myslel som si, že zomriem. Posledných šesť mesiacov bolo najhorších v mojom živote. Už nikdy nechcem počuť akúkoľvek pieseň od skupiny ABBA. Aj tak som túto kapelu nikdy nemal rád, takže to bolo naozaj mučenie," vyhlásil.

48-ročný Brit bojoval za Ukrajinu v mene vlasti svojej manželky krátko potom, čo prezident Vladimir Putin 24. februára poslal cez hranice ruské vojenské jednotky. Pinner bojoval po boku Ukrajincov proti proruským rebelom v regióne Donbas. Muž sa stal jedným z piatich britských vojnových zajatcov, ktorí boli prepustení 21. septembra.

Zajali ho v apríli počas obliehania Mariupolu a teraz sa po takmer šiestich mesiacoch pekla vrátil do svojej rodnej krajiny. Spomenul aj dojímavú chvíľku, pri ktorej musel zavolať svojej manželke Laryse, aby sa s ňou navždy rozlúčil. "Vedel som, že situácia je zlá, tak som zavolal svojej žene a oznámil jej správu o mojej smrti. No ona v danej chvíli ani neplakala. Len na mňa kričala, že som bojovník a že to určite prežijem. To boli posledné slová, ktoré som od nej počul a práve tie ma podržali," vysvetlil.

Keď Rusko pokračovalo v útoku na Mariupol, zavládol absolútny chaos. "Zmenilo sa to na hotové krviprelievanie. Rusi nás prepadli mínometnými bombami a delostreleckými raketami. Bolo tam toľko tiel, že to vyzeralo ako zo zombie apokalypsa," pokračoval.

Podľa portál The Sun, hudba nebola jediným nástrojom mučenia. "Prišli ku mne a zrazu mi priložili nôž k boku, potom ma slabo pichli a odišli preč. Robili to len kvôli zábave. Ďalší vojak prišiel so zbraňou a priložil mi ju k hlave. Nabil ju a povedal mi, že hneď teraz zomriem. Začal sa nahlas smiať a odišiel," opisuje desivé momenty vojak.

Muža napokon zachránil Putinov bývalý spolupracovník a bývalý majiteľ Chelsea FC, Roman Abramovič. Práve on mal zásluhu na tom, že nastala výmena vojnových zajatcov. "Uvidel som muža a povedal som mu, že sa podobá na Abramoviča. On mi povedal, že to je on. Urobili sme si fotku a spýtal som sa ho, prečo radšej nekúpil iný londýnsky klub. On mi len odvetil, že Chelsea mal bližšie k domu," uzavrel Pinner.