09. sep. 2023 o 07:55
Miloš Audi, nypost.com

Po 2 000 rokoch odkryli miesto, kde Ježiš vykonal zázrak. Onedlho ho otvoria pre verejnosť

placeholder
Po 2 000 rokoch odkryli miesto, kde Ježiš vykonal zázrak.
Zdroj: twitter.com/hatch_clint, twitter.com/TheHistoryOfTh5

Nedávne archeologické vykopávky odhalili viac ako 2-tisíc rokov ukryté časti miesta zvaného Pool of Siloam, kde podľa Biblie Ježiš uzdravil človeka. Samotný bazén však pochádza z omnoho staršieho obdobia.

Zaujímavosti
09. sep. 2023 o 07:55
Po 2 000 rokoch odkryli miesto, kde Ježiš vykonal zázrak. Onedlho ho otvoria pre verejnosť

Nedávne archeologické vykopávky odhalili viac ako 2-tisíc rokov ukryté časti miesta zvaného Pool of Siloam, kde podľa Biblie Ježiš uzdravil človeka. Samotný bazén však pochádza z omnoho staršieho obdobia.

Archeológovia objavili počas nových výkopových prác v Jeruzaleme schody, ktoré tak odkryli prvýkrát za posledných 2-tisíc rokov. Vedci uvádzajú, že má ísť o miesto, kde podľa Nového zákona Ježiš Kristus vykonal zázrak a uzdravil slepého muža. Ako informoval portál New York Post, izraelské úrady oznámili, že túto biblickú lokalitu v blízkej budúcnosti otvoria pre verejnosť.

2-tisíc rokov zakrytá pamiatka

V posledných týždňoch archeológovia dosiahli významný pokrok vo vykopávkach pri Pool of Siloam, ktorý je posvätný nielen pre kresťanov, ale aj pre Židov. Táto lokalita sa ukrývala pod povrchom približne 2-tisíc rokov, čo znamená, že ju ľudia mohli poslednýkrát vidieť ešte v časoch, kedy žil Ježiš Kristus.

O výkopové práce v Dávidovom meste, historickej lokalite v biblickom Jeruzaleme, sa stará Izraelský pamiatkový úrad a nezisková organizácia City of David založená v roku 1986. Skupina je oddaná zachovaniu a rozvoju tohto historického miesta a okolia, pričom je "odhodlaná spájať ľudí všetkých vierovyznaní a pôvodu so starovekým Jeruzalemom".

Bazén objavili úplnou náhodou

Bazén bol vybudovaný zhruba pred 2 700 rokmi ako súčasť jeruzalemského vodného systému v ôsmom storočí pred Kristom. Podľa dvoch izraelských agentúr a nadácie City of David sa stavba rozvinula počas vlády kráľa Chizkijáša. Podľa odborníkov prešla lokalita mnohými etapami výstavby a nakoniec dosiahla veľkosť približne 5-tisíc metrov štvorcových. Miesto má veľký význam pre veriacich hlavne z toho dôvodu, že podľa úryvku z Jánovho evanjelia tu Ježiš vrátil zrak slepému.

Ľudia prvýkrát odhalili časť bazéna úplnou náhodou v roku 2004, keď počas prác na infraštruktúre, ktoré vykonávala vodárenská spoločnosť Hagihon, odkryli časť schodov stavby. Izraelský pamiatkový úrad pod dohľadom profesorov Roniho Reicha a Eliho Shukrona okamžite spustil prieskum a v dôsledku tohto snaženia bol odkrytý severný obvod, ako aj malá východná časť.

Pred spustením výkopových prác bol verejnosti sprístupnení len malý úsek bazéna. Prevažná väčšina, ktorú archeológovia nedávno odkryli, bude buď otvorená po častiach, alebo až po vykopaní celého areálu.

Ako vo vyhlásení uviedol Ze'ev Orenstein, riaditeľ nadácie City of David pre medzinárodné záležitosti, o niekoľko rokov budú môcť návštevníci lokality na vlastné oči vidieť toto pútnické miesto. "A nielen to, ale budú môcť aj kráčať po kameňoch svojich predkov, ktorí po nich prechádzali pred tisíckami rokov, keď išli na púť do Jeruzalema," poznamenal.