08. aug. 2022 o 09:06
Miroslav Novysedlák, unilad.co.uk

Chutný a výživný hmyz z 3D tlačiarne môže v budúcnosti vyriešiť potravinovú krízu

placeholder
Vedci tvrdia, že ľudia by sa mali viac orientovať na alternatívne zdroje bielkovín.
Zdroj: pexels.com

Ľudstvu v budúcnosti hrozí nedostatok potravín. Výskumníci však už našli potenciálne riešenie problému. Tvrdia, že to čiastočne dokáže zvrátiť jedlý hmyz z 3D tlačiarne, na ktorom si pravdepodobne budú pochutnávať budúce generácie.

Zaujímavosti
08. aug. 2022 o 09:06
Chutný a výživný hmyz z 3D tlačiarne môže v budúcnosti vyriešiť potravinovú krízu

Ľudstvu v budúcnosti hrozí nedostatok potravín. Výskumníci však už našli potenciálne riešenie problému. Tvrdia, že to čiastočne dokáže zvrátiť jedlý hmyz z 3D tlačiarne, na ktorom si pravdepodobne budú pochutnávať budúce generácie.

Viete si predstaviť, že by ste bežne konzumovali 3D tlačený hmyz? Tím odborníkov zo Singapuru hľadal spôsob, ako sa vysporiadať s nastávajúcimi problémami dodávok potravín. Podľa nich by sme mohli nájsť pohodlné riešenie v tlačení pokrmov, presnejšie hmyzu, uvádza portál Unilad. Malo by ísť o nutrične vyvážené a oku lahodiace jedlá.

Stane sa konzumácia 3D hmyzu realitou?
Stane sa konzumácia 3D hmyzu realitou?
Zdroj: pexels.com

Budúcnosť v oblasti stravovania?

Vedci si zrejme uvedomujú, že v nie každej časti sveta ľudia bežne konzumujú hmyz. Preto sa museli prispôsobiť všetkým chuťovým pohárikom. Jedenie hmyzu chceli povýšiť na gurmánsky zážitok a pridali doň aj bežnú zeleninu, ako napríklad mrkvu, aby bola táto strava o niečo chutnejšia.

Profesor Chua Chee Kai z University of Technology and Design v Singapure patrí k spoluautorom štúdie. "Vzhľad a chuť takýchto alternatívnych proteínov môže mnohých znepokojiť. Všestrannosť 3D tlače potravín predstavuje obrovskú výzvu, pretože môže zmeniť spôsob, akým sú potraviny prezentované. Zároveň môže zmierniť odpor ľudí voči niektorým surovinám," vysvetlil.

Vedci pracujú na tom, ako v budúcnosti riešiť problém s dodávkami potravín.
Vedci pracujú na tom, ako v budúcnosti riešiť problém s dodávkami potravín.
Zdroj: pexels.com

Profesor Yi Zhang, hlavný výskumník z Čínskej univerzity elektronickej vedy a technológie, dúfa, že štúdia povzbudí ľudí k zváženiu iných zdrojov potravy. "Alternatívne bielkoviny sa môžu v budúcnosti stať naším hlavným zdrojom proteínov. Jedlá by mali byť zároveň vizuálne príťažlivé, ​​chuťovo a nutrične adekvátne a obohatené o spomínané alternatívne bielkoviny. Dúfame, že naša práca povzbudí spotrebiteľov, aby jedli viac týchto neznámych, no udržateľných potravín," uzavrel.

Hlavná autorka štúdie Aakanksha Pant dodala, že tento typ výskumu je možné zovšeobecniť a použiť aj na iné zložky potravín.