25. aug. 2023 o 09:23
Pelikan, obkec.sk

Novinky v cestovaní: Najstresujúcejšia vlaková stanica či ďalšie prvenstvo Dubaja

placeholder
Burj Khalifa je najobľúbenejším svetovým monumentom.
Zdroj: Shutterstock

Prinášame vám šesť noviniek zo sveta cestovania, ktoré vám za posledný týždeň mohli uniknúť.

Cestovanie
25. aug. 2023 o 09:23
Novinky v cestovaní: Najstresujúcejšia vlaková stanica či ďalšie prvenstvo Dubaja

Prinášame vám šesť noviniek zo sveta cestovania, ktoré vám za posledný týždeň mohli uniknúť.

Najstresujúcejšia stanica v Európe

Meškanie, preplnené nástupištia, vŕzgajúce koľajnice. Cestovanie vlakom má svoje úskalia, najmä na staniciach v Minsku a Prahe. Podľa prieskumu spoločnosti Fleet Logging sú totiž najstresujúcejšími železničnými stanicami Uručča v Minsku a Praha-Čakovice, ktoré majú 100-percentné skóre stresových zážitkov. Najstresujúcejšou stanicou na Slovensku sa stala bratislavská Vrakuňa, a to so 64-percentným skóre stresových zážitkov.

Príťažlivá Burj Khalifa

Portál Switch On Business zisťoval, koľko pozornosti ročne priťahujú najznámejšie monumenty a pamiatky sveta. Následne zostavil rebríček, a to na základe vyhľadávania na internete a priemerného počtu návštevníkov. Najpríťažlivejšou turistickou atrakciou sa stala dubajská Burj Khalifa, ktorú nasleduje indický Tádž Mahal a kanadsko-americké Niagarské vodopády.

Letenky do Spojených arabských emirátov

Letisko kráľovnej Alžbety II.

Francúzske prímorské letovisko Le Touquet-Paris-Plage v pondelok oznámilo, že dostalo oficiálne povolenie od britského kráľa Karola III. premenovať miestne letisko po jeho matke kráľovnej Alžbete II., ktorá zomrela vlani v septembri.

"Medzinárodné letisko Le Touquet-Paris-Plage prejde historickou premenou a bude niesť názov 'Medzinárodné letisko Alžbety II. v Le Touquet-Paris-Plage'," uvádza sa vo vyhlásení radnice letoviska na severe Francúzska. Dátum slávnostnej inaugurácie ešte nebol stanovený.

Popandemický komerčný let z KĽDR do Číny

V utorok 22. augusta pristál v Pekingu prvý medzinárodný komerčný let zo Severnej Kórey za viac než tri roky. Let prevádzkovaný spoločnosťou Air Koryo pristál krátko pred plánovaným príchodom o 9:10h miestneho času. Išlo o prvý komerčný let tejto severokórejskej štátnej leteckej spoločnosti od roku 2020.

Udržateľná Európa

Najnovší index udržateľného cestovania na rok 2023, ktorý zverejnila spoločnosť Euromonitor International, vyzdvihuje Švédsko ako zosobnenie udržateľného cestovania v rámci Európy.

Pozoruhodné je, že 19 z 20 prvých miest tohto indexu zastávajú krajiny patriace do Európskej únie a schengenského priestoru. Druhú priečku obsadilo Fínsko, tretiu Rakúsko. Slovensko sa dokonca zaradilo na šieste miesto najudržateľnejších krajín sveta, a to hneď za Estónskom a Nórskom.

Švédsko je z pohľadu udržateľného cestovania na špičke rebríčka.
Švédsko je z pohľadu udržateľného cestovania na špičke rebríčka.
Zdroj: Shutterstock

Američania obľubujú Tap Air

Spoločnosť Tap Air Portugal bola v deviatom ročníku americkej súťaže Trazee Awards už šiesty rok po sebe zvolená za najobľúbenejšiu európsku leteckú spoločnosť medzi severoamerickými turistami, a to za jej vynikajúce palubné produkty a služby.

Americký portál Trazeetravel.com je sesterskou stránkou časopisu Global Traveler, ktorý uverejňuje obsah a recenzie svojich vlastných čitateľov a je označovaný za dôležitý zdroj cestovateľských trendov a tipov v USA.