13. júl. 2021 o 09:22
Lucia Rumanová, Obkec

7 spôsobov ako sa prestať prejedať

placeholder
prejedanie sa
Zdroj: unsplash.com

Máš občas pocit, že toho zješ oveľa viac, ako je potrebné? Prevracajú sa nad tým nie len tvoje oči, ale aj ukazovateľ na váhe? Fitka sa stále otvárajú a zatvárajú a ty si hovoríš, že zamieriť do špajze bude asi lepší nápad? Ak ti toto znie akosi povedome, prečítaj si 7 najdôležitejších tipov, s ktorými to všetko raz-dva ukončíš.

Tipy
13. júl. 2021 o 09:22
7 spôsobov ako sa prestať prejedať

Máš občas pocit, že toho zješ oveľa viac, ako je potrebné? Prevracajú sa nad tým nie len tvoje oči, ale aj ukazovateľ na váhe? Fitka sa stále otvárajú a zatvárajú a ty si hovoríš, že zamieriť do špajze bude asi lepší nápad? Ak ti toto znie akosi povedome, prečítaj si 7 najdôležitejších tipov, s ktorými to všetko raz-dva ukončíš.

Neustály boj s chladničkou a so samým sebou už zažil pravdepodobne každý. Niekedy ide o sezónnu záležitosť, akou sú napríklad Vianočné hody či Veľká noc. Niekedy je problémom to, že si celé dni zatvorený doma vplyvom súčasnej situácie. Občas je to jednoducho pohodlnosť a krátenie dlhej chvíle. Nech už sú dôvody tvojho prejedania sa akékoľvek, pravdepodobne si uvedomuješ, že je to pre tvoje zdravie zlé. Môže sa to odzrkadľovať na pocite nepohodlnosti, váhe alebo dokonca tvojej peňaženke. Ak si sa však rozhodol, že nastal ten správny čas so svojím životom niečo urobiť, si na správnom mieste. Dáme ti niekoľko užitočných tipov, ktoré sú zvyčajne veľmi jednoduché, na za to veľmi účinné.

1. Nerozptyľuj sa

Obeduješ v práci pred počítačom alebo si rád pochutnávaš na chrumkách pri pozeraní televízie? Prirodzene, robíme to občas všetci, no pravdepodobne si ani neuvedomuješ, že to nie je celkom zdravé. Mnohé štúdie poukazujú na fakt, že pokiaľ sa počas jedenia sústredíš na niečo celkom iné, skonzumuješ toho oveľa viac, ako vlastne potrebuješ. Niekedy môže ísť dokonca až o stovky kalórii. Preto je dôležité si svoje jedlo naozaj užiť a jednoducho na chvíľu vypnúť všetky obrazovky či odložiť knihu, časopis. „Úplne to zmení to tvoj zážitok z jedla. Rovnako tak ide o jeden z hlavných nástrojoch v boji s prejedaním sa,“ hovorí dietologička Julieanna Hever.

2. Nezakazuj si všetko, čo máš rád

Radikálna zmena jedálnička môže vyvolať opačný efekt, ako by sa očakával. Pokiaľ si zakážeš všetko jedlo, ktoré máš rád, môžeš sa cítiť deprimovaný, čo často vedie práve k prejedaniu. Správna úprava stravy a zdravší životný štýl je dôležitý, no z času na čas ťa nezabije ani nejaká tá maškrta. V niektorých prípadov závislosti na určitom produkte je samozrejme lepšie potravinu celkom nahradiť zdravšou, no stále by mala zaručovať rovnakú úroveň uspokojenia.

3. Snaž sa jesť z taniera

Jednou z najdôležitejších zásad je kontrolovať množstvo jedla, ktoré zješ. Chrúmanie čipsov priamo zo sáčku, jedenie zmrzliny z téglika a rýchleho občerstvenia z polystyrénových boxov často vedie ku konzumácii väčšej porcie, než je odporúčané. Vždy si preto svoje jedlo prelož do misky či na tanier. Týmto spôsobom získaš lepšiu predstavu o množstve kalórii, ktoré prijímaš. Spočiatku si môžeš jedlo aj presne nameriavať, aby si si vytrénoval svoj odhad.

4. Viac stresu = viac jedla

Zníž hladinu stresu. Ľahšie sa to ale hovorí, ako praktizuje. Pre úpravu svojich stravovacích návykov je tento bod však kľúčový. Chronický stres dvíha hladiny kortizolu. Ide o hormón, ktorý je zodpovedný za zvýšený apetít. Štúdie hovoria, že prejedanie sa, častejší pocit hladu a nočné hodovanie či dokonca nárast hmotnosti môžu byť následkami stresu.

Skús preto praktizovať niektorý zo spôsobov, ktoré napomáhajú k znižovaniu každodenného napätia. Odporúčané je napríklad počúvanie hudby, cvičenie, meditácia, jóga alebo rôzne dýchacie techniky. Jednoducho rob niečo, čo ti aspoň na chvíľu pomôže vypnúť a zresetovať hlavu. A navyše ti to pomôže oslabiť tvoj dôverný vzťah s chladničkou.

5. Denník jedál

Vytváraj si záznam o tom, čo si počas dňa zjedol. Zapisuj si to do denníka alebo používaj nejakú mobilnú aplikáciu. Tento krok ti pomôže zistiť, kde robíš chybu a taktiež napomôže k zastaveniu prejedania sa.

Prieskumy ukazujú, že monitorovanie tvojho kalorického príjmu môže dokonca pomôcť aj pri chudnutí. Navyše, takto môžeš aj zistiť to, čo vedie k nadmernej konzumácii. Môže ísť napríklad o nudu, silné emócie či už spomínaný stres. Pomôckou pre teba môže byť aj vytváranie si jedálneho lístka na niekoľko dní. Takto jednoducho obmedzíš jedlá mimo zoznamu. Rovnako tak budeš mať pod palcom to, čo ješ a ľahšie ustriehneš svoje maškrtenie.