Meme zóna
photo Foto
video Video
29. sep. 2023 o 14:30
Miroslav Novysedlák, noviny.sk, tvnoviny.sk, hnonline.sk, domov.sme.sk,instagram.com

Krava do každej rodiny, Dankov najnovší brbt a Fico ako Lochnesska: TOP predvolebné meme

placeholder
TOP predvolebné meme
Zdroj: instagram.com/zomriofficial

30. september, dátum, kedy sa Slováci poberú k volebným urnám, je za rohom. Politici dúfajú, že práve ich strana sa bude podieľať na formovaní republiky v nadchádzajúcich 4 rokoch. S voľbami sú ale spájané aj predvolebné memečka, ktoré tejto udalosti vdýchli o niečo vtipnejší význam.

Meme zóna
29. sep. 2023 o 14:30
Krava do každej rodiny, Dankov najnovší brbt a Fico ako Lochnesska: TOP predvolebné meme

30. september, dátum, kedy sa Slováci poberú k volebným urnám, je za rohom. Politici dúfajú, že práve ich strana sa bude podieľať na formovaní republiky v nadchádzajúcich 4 rokoch. S voľbami sú ale spájané aj predvolebné memečka, ktoré tejto udalosti vdýchli o niečo vtipnejší význam.

Aktuálne platí volebné moratórium, ktoré zakazuje politickým stranám viesť akúkoľvek volebnú kampaň. Začalo sa 48 hodín pred samotným konaním volieb, teda o polnoci 28. septembra. Politici sa v týchto chvíľach musia spoliehať už len na to, že potenciálnych voličov presvedčili o svojich kvalitách a hlas im naozaj dajú. Internetom kolujú predvolebné prieskumy, a ak by sa naplnil scenár agentúry AKO, na prvom mieste by skončilo Progresívne Slovensko (18 %) a tesne za ním SMER (17,7 %), uvádza portál SME.

Matovič ako cirkusant a Ficova absencia

Za Ficom by nasledoval Hlas s 15 %, výraznú podporu by mala aj koalícia OĽANO a priatelia s 9,4 %, nasledovala by Sulíkova strana SaS so 7,3 %, potom KDH 6,1 %, SNS 6 %, Republika 5,4 % a napokon by sa do parlamentu dostala aj strana Sme rodina s 5,1 %. Ako to naozaj bude sa dozvieme už zajtra.

O tom, že poniektoré výkony našich politikov pripomínali vystúpenia v cirkuse, niet pochýb. Príkladom je Igor Matovič, ktorý sa pred pár dňami postavil pred nemocnicu Bory a vyhlásil, že bola postavená z nakradnutých peňazí, čím odkazoval na spoluzakladateľa Penty Jaroslava Haščáka. Podľa jeho slov je nemocnica symbolom rozkrádania štátu. Jeho vystúpenie memečkari trefne prirovnali k cirkusovému predstaveniu, keďže pred pár dňami došlo v Trnave, Matovičovom rodnom meste, k nevídanej veci. Tesne vedľa nemocnice sa rozložil cirkus, ktorý mal v blízkosti jednotlivých oddelení zdravotníckeho zariadenia zaparkované návesy.

O zábavu sa opäť postaral aj Andrej Danko, ktorý je známy svojimi brbtami. A ani teraz nezostal svojej povesti nič dlžný. Pred časom si ho pozvali do predvolebnej diskusie, kde všetko prebiehalo v poriadku, no pri rozlúčke s divákmi sa mu zase poplietol jazyk. "Ďakujem, prajem pestrý večer," rozlúčil sa. Nevedno, či išlo o brbt alebo sa kapitán zdraví takýmto originálnym spôsobom, no táto veta stačila na to, aby sa ľuďom opäť pripomenul. Niektorí internetoví používatelia v komentároch pod vtipným videom hádali, či divákom zaprial peský, pestrý alebo pästný večer. Čo ste počuli vy?

Vtipná situácia nastala aj v predvolebnej diskusii Braňa Závodského a Zuzany Kovačič Hanzelovej. V tej sa ocitli lídri najsilnejších strán v tomto zložení: Boris Kollár, Milan Majerský, Richard Sulík, Igor Matovič, Milan Uhrík, Michal Šimečka. Záverečný komentár Závodského rozosmial nielen samotných moderátorov, ale aj politikov a divákov v hľadisku. Každý politik mal v diskusii stanovený presný časový limit, počas ktorého mohol reagovať na otázky moderátorov.

Ako posledný mal prejav Boris Kollár, ktorý limit presiahol o pár sekúnd a bol na to upozornený moderátormi. Na prvý pohľad obyčajné upozornenie, spustilo hurónsky smiech. "Už je to celé červené. Šesť núl. Veľmi pekne ďakujeme, že ste prišli," odvetil Závodský a vzápätí sa z jeho komentára začal smiať Sulík s Kollárom a pridali sa aj ďalší politici. Závodský, ktorý si uvedomil, ako bola jeho poznámka pochopená, ihneď zareagoval a zdôraznil, že tým myslel nuly na monitore a nie šesticu politikov, ktorí boli v diskusii.

O úsmevné momenty sa naši politici nechtiac postarali aj v predvolebnej diskusnej relácii TV Markízy. O svojich programoch sa rozrečnili lídri hnutí a strán OĽANO, Progresívne Slovensko, KDH, SaS, Sme rodina, SNS, Republika a Hlas-SD. V závere diskusie im dal moderátor Michal Kovačič úlohu, v rámci ktorej sa mali politici predstaviť v cudzom jazyku. A dopadlo to naozaj úsmevne. Napríklad Sulík a Kollár radšej nepovedali nič, Danko prehovoril po nemecky a Uhrík si vo svojom anglickom prejave rýpol do Šimečku a označil ho za sluhu Európskej únie.

Zahviezdil aj Erik Tomáš, ktorého "gud ajdija" sa stala hitom internetu. V debate chýbal Róbert Fico a memečkari vidia v jeho absencii racionálny dôvod. Vraj neprišiel preto, lebo jeho voliči v čase vysielania diskusie už dávno spali. Z Ficovej strany teda išlo o vskutku logický krok. Podobný krok učinil aj v predvolebnej diskusii s Braňom Závodským, na ktorú sa takisto nedostavil, no podľa meme stránok je takýto typ Ficovej "debaty" najzáživnejší. A majú na to aj jasné vysvetlenie.

Do povedomia sa dostal aj bizarný program politickej strany Princíp. Tá kandiduje pod číslom 2 a má aj dva programy, z ktorých jeden samostatný má líder strany Mikuláš Vareha. Bodom jeho programu je takzvaná služobná krava a ide o akúsi službu občanom. Znamená to, že každá obec by viedla evidenciu nakúpených štátnych kráv a každá rodina, ktorá by chcela, by aj jednu dostala. Výdavky na kravy by hradil štát a občania by z dobytka len a len profitovali.

Pred pár týždňami však stranu postihla smutná správa. 13. septembra zomrel pôvodný líder strany Attila Géňa, ktorého nešťastne privalil pracovný stroj. Jeho miesto tak nahradil kontroverzný podnikateľ Mikuláš Vareha. Ten prednedávnom zverejnil aj posledný prieskum volebných preferencií. Nie je ale jasné, o aký prieskum ide a kto ho vlastne vyhotovil. Zostáva už iba dúfať, že stranu nepostihne ďalšie nešťastie v podobe neúspešného vstupu do parlamentu.

Nestačila vám táto dávka predvolebných memečiek? Tu si môžete pozrieť ďalšie.