20. apr. 2022 o 09:51
Miroslav Novysedlák, scoopwhoop.com, youngpioneertours.com koryogroup.com, apnews.com,

Bizarné fakty o Severnej Kórei: Zákaz džínsov, nosenie výkalov na úrad a predaj trávy

placeholder
Bizarné fakty o Severnej Kórei
Zdroj: northfoto.com, pexels.com

O Severnej Kórei a jej vodcovi Kim Čong-unovi sa už čo-to popísalo. V krajine sú nastolené nekompromisné pravidlá, ktorými sa obyvatelia musia riadiť. Od zákazu nosenia džínsov až po každodenné výpadky prúdu - táto krajina sa niekomu môže zdať ako z iného sveta.

Zaujímavosti
20. apr. 2022 o 09:51
Bizarné fakty o Severnej Kórei: Zákaz džínsov, nosenie výkalov na úrad a predaj trávy

O Severnej Kórei a jej vodcovi Kim Čong-unovi sa už čo-to popísalo. V krajine sú nastolené nekompromisné pravidlá, ktorými sa obyvatelia musia riadiť. Od zákazu nosenia džínsov až po každodenné výpadky prúdu - táto krajina sa niekomu môže zdať ako z iného sveta.

Pripravili sme si pre vás 18 bizarných skutočností o Severnej Kórei, ktoré vám poodhalia, aký život vedú obyvatelia štátu, ktorý má nastolené vlastné pravidlá. Ako uvádza portál ScoopWhoop, niektorým z nich skutočne nie je jednoduché uveriť.

1. Severokórejský kalendár je založený na dátume narodenia svojho zakladateľa

Celý svet je v tom, že tu máme 21. storočie, ale pre ľudí v Severnej Kórei je to stále 106. rok. Severokórejský kalendár označovaný ako Juche sa začína 15. aprílom 1912, teda dátumom narodenia jeho zakladateľa Kim Ir-Sena.

2. V Kórei majú len 3 televízne kanály

Severokórejský režim drží médiá na uzde. Na výber sú len 3 televízne kanály, pričom všetky z nich kontroluje vláda.

3. Výpadok prúdu každú noc

Pravidelné výpadky prúdu v našich končinách takmer nepoznáme. V Severnej Kórei obyvatelia môžu ľudia o takejto výsade len snívať. Kvôli údajnej energetickej kríze štát nedokáže dodať dostatok elektriny do domácností. Na túto skutočnosť sa prišlo po tom, čo bola vyhotovená vesmírna fotografia Severnej Kórey.

4. Voľby s jediným kandidátom na výber

Pri totalitnom režime a rovnakej rodine, ktorá vládne od roku 1948, je viac než úsmevné, že sa tam voľby konajú každý rok. Voliči však majú na výber len jednu možnosť. Či už ide o voľby starostu, županov alebo miestnych zastupiteľstiev, v každom okrese je na hlasovacom lístku len jeden kandidát.

5. Rodičia musia svojim deťom zabezpečiť stoly a stoličky

Rodičia, ktorí posielajú svoje deti do školy, sú povinní zabezpečiť im vlastné stoly a stoličky.

6. Pravidlo trojgeneračného trestu

Pravidlo trojgeneračného trestu je hrôzostrašnou realitou krajiny, ktorá neznesie žiadnu kritiku zo strany svojich občanov. Ak jeden človek spácha trestný čin, do väzenia či pracovného tábora musia ísť aj jeho deti a aj jeho vnúčatá sa musia narodiť vo väzení.

7. Môžete byť v zajatí za to, že ste kreatívni

Diktátor Kim Čong-il v roku 1978 dal uniesť filmového režiséra Shin Sang-oka a jeho manželku, ako aj herca Choi Eun-hee, pretože severokórejským filmom chcel vdýchnuť nový život. V roku 1986, po takmer desiatich rokoch zadržiavania si párik postupne získal diktátorovu dôveru a následne utiekli do Rakúska, kde sa skrývali a boli vypočúvaní ohľadom severokórejského režimu. V 90. rokoch sa presťahovali do Los Angeles.

8. Severokórejčania môžu navštíviť iba 28 webových stránok

Občania Severnej Kórey si na internete môžu prehliadať iba 28 webových stránok. Ich intranet, ktorý sa nazýva "Kwangmyong“, zabezpečuje prístup na internet a pre používateľov s prístupom k počítaču je bezplatný. Počítače sú však veľmi drahé a na ich kúpu je potrebné povolenie od vlády.

9. Zachované mŕtve telo Kim Čong-ila

Krajina uchovala mŕtve telo zosnulého severokórejského vodcu Kim Čong-ila v sklenenej hrobke a je dostupná aj pre turistov. Tí sú povinní sa pokloniť pri jeho nohách a rukách.

10. Modré džínsy sú v krajine zakázané

Severná Kórea považuje modré džínsy za symbol amerického imperializmu, a preto ich v krajine zakázala.

11. 28 účesov pre mužov

Kórejskí muži si môžu vybrať zo zoznamu s 28 účesmi. Akýkoľvek iný účes, okrem vládou schválených účesov, môže spôsobiť, že budú zatknutí. Zatiaľ čo slobodné ženy musia mať krátke vlasy, vydaté ženy majú oveľa viac možností na to, aby si vybrali účes podľa svojho gusta.

12. Žiadna náboženská sloboda

V Kórei sa obmedzuje skoro každý aspekt bežného života, a preto tam nie je žiadna náboženská sloboda. Krajina sa nazýva ateistickým štátom a prenasleduje každého, kto vyznáva iné náboženstvo.

13. Ľudské výkaly ako hnojivo

V roku 2008, keď Južná Kórea prestala posielať hnojivá do Severnej Kórey, čelili Severokórejčania akútnemu nedostatku hnojív. Preto bol prijatý nový zákon a občania boli vyzvaní, aby pozbierali svoje vlastné výkaly a odovzdali ich úradom. A dôvod? Obyvatelia musia dopomôcť k rastu štátneho poľnohospodárstva.

14. Vláda kontroluje, kto žije v hlavnom meste

V krajine sa dokonca kontroluje aj to, kde obyvatelia žijú. V Severnej Kórei človek potrebuje vládne povolenie, aby mohol žiť v hlavnom meste, ktorým je Pchjongjang. Aby toho nebolo málo, majiteľ, ktorý má špinavé auto a príde do hlavného mesta, je pokutovaný.

15. Je tam zákaz marihuany?

Konope sa pestuje v celej Severnej Kórei. Používa sa pre viacero priemyselných produktov, ako aj pre množstvo liekov. Kde presne teda vznikol mýtus, že marihuana je v Severnej Kórei legálna? Pred pár rokmi istý novinár cestoval do mesta Rason, v ktorom sú súkromné ​​trhy, ktoré môžu turisti navštevovať. Na súkromných trhoviskách je možné kúpiť sypaný tabak na šúľanie cigariet, informuje portál YoungPioneerTours. Jednou z dostupných odrôd bol aj konopný tabak, známy aj ako tabak chudobných ľudí a nemá také účinky ako marihuana.

Naopak, existujú aj tvrdenia, že rastlina sa pestuje na poliach. Konope viaže dusík a môže prispieť k zlepšeniu kvality pôdy. Podľa KoryoGroup je používanie konope na medicínske účely povolené, no v praxi je národná politika mimoriadne prísna voči rekreačnému užívaniu drog akéhokoľvek druhu. Je tu však aj možnosť, že miestni zbierajú technickú konopu s len minimálnym množstvom THC, ktorú následne predajú turistom, píše portál APNews.

Je marihuana v Severnej Kórei povolená?
Je marihuana v Severnej Kórei povolená?
Zdroj: pexels.com

16. Verejné popravy

V Kórei sú bežné verejné popravy občanov. Príkladom je poprava z roku 2015, kedy bol šéf obrany Hyon Čong-chol zabitý pred očami stoviek ľudí.

17. Zákaz hudby

V roku 2015 Kim-Čong-un vydal dekrét o zošrotovaní všetkých magnetofónových kaziet a CD, na ktorých boli štátom zakázané piesne, pretože texty by mohli vyvolať nesúhlas medzi občanmi.

18. Severná Kórea míňa obrovské peniaze na armádu

Nejde o nič neobvyklé, keďže Kórea robí pomerne časté jadrové a raketové testy. Ekonomika krajiny je v dezolátnom stave, pričom väčšina obyvateľov zúfalo potrebuje jedlo, ale ani to neodrádza Severnú Kóreu od toho, aby vynaložila asi 20 percent svojho HDP na armádu.