15. feb. 2024 o 16:00
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Nečakaný objav: Vedci našli 1 700-ročné vajce z rímskych čias. Zachoval sa žĺtok aj bielok

placeholder
Vedci pod zemou našli 1 700-ročné vajce.
Zdroj: istockphoto.com (ilustračné)

Vedci objavili staré slepačie vajce, ktoré pochádzalo zo starovekých rímskych čias. Analýza však ukázala, že vo vnútri sa stále nachádzal žĺtok i bielok.

Zaujímavosti
15. feb. 2024 o 16:00
Nečakaný objav: Vedci našli 1 700-ročné vajce z rímskych čias. Zachoval sa žĺtok aj bielok

Vedci objavili staré slepačie vajce, ktoré pochádzalo zo starovekých rímskych čias. Analýza však ukázala, že vo vnútri sa stále nachádzal žĺtok i bielok.

Archeológom sa v Spojenom kráľovstve podarilo nájsť bizarný artefakt. Išlo o staré slepačie vajce s neporušeným vnútrom. Ako informoval portál DailyMail, výskumníci poznamenali, že tento objav má pre nich obrovskú hodnotu, pričom sa budú snažiť preskúmať jeho vnútro bez poškodenia škrupiny či tekutiny.

Vedci objavili staré neporušené vajíčko.
Vedci objavili staré neporušené vajíčko.
Zdroj: istockphoto.com (ilustračné)

Neporušené vajíčko

Vzácny artefakt, ktorý podľa vedcov pochádza z obdobia pred 1 700 rokmi, bol nájdený v meste Aylesbury v grófstve Buckinghamshire. Toto približne 4 centimetre široké vajíčko sa nachádzalo v podmáčanej jame, pričom sa predpokladá, že práve vďaka tomu sa tak skvelo zachovalo.

Archeologička Dana Goodburn-Brown vykonala testy na tomto bizarnom artefakte. Experimentom na báze magnetickej rezonancie nakoniec odhalila, že je stále plné tekutiny, pričom sa v ňom nachádza aj vzduchová bublina. "Rozhodli sme sa, že najlepšie bude nevykonať invazívne ošetrenie vajíčka. Tento artefakt je totiž nesmierne zriedkavý a jeho obsah má pre vedcov obrovskú hodnotu. Vaječné škrupiny sú porézne a čokoľvek, čo sa dostane na ich povrch, môže infikovať obsah vo vnútri," poznamenala.

Pre vedcov má obrovskú cenu

Tento neporušený exemplár patrí do skupiny štyroch objavených vajíčok, ktoré sa našli počas vykopávok v rokoch 2007 až 2016. Boli súčasťou výnimočnej zbierky predmetov, do ktorej patril aj pletený košík, hrnčiarske nádoby, mince, kožené topánky či zvieracie kosti. Hoci archeológovia dokázali nájsť viacero vajec, všetky okrem jedného sa rozbili a uvoľnili prenikavý sírový zápach.

Organizácia Oxford Archaeology, ktorá dohliadala na vykopávky, uviedla, že niekto mohol umiestniť vajcia do koša a neskôr ich vložiť do studne pre šťastie. V rímskej spoločnosti totiž vajcia symbolizovali plodnosť a znovuzrodenie, čo naznačuje, že mohli patriť do skupiny ďalších predmetov, ktoré tam boli umiestnené v rovnakom čase.

Artefakt bol neskôr prevezený do londýnskeho Prírodovedného múzea, kde získal odborné stanovisko od Douglasa Russella, hlavného kurátora vtáčích vajec a hniezd. Expert poukázal na zaujímavý fakt, ktorým ešte viac zvýšil jeho vzácnosť. "Existujú aj staršie vajcia s tekutinou vo vnútri vrátane mumifikovaných exemplárov, ktoré vykopal Sir Flinders Petrie z katakomb v Egypte v roku 1898. V tomto prípade však ide o najstaršie neúmyselne zachované vtáčie vajce, aké som kedy videl," uviedol.

V súčasnosti sa vajce nachádza v múzeu Discover Bucks v meste Aylesbury. Výskumníci sa totiž snažia extrahovať tekutý obsah vo vnútri bez rozbitia škrupiny, hoci presne neurčili, ako túto delikátnu prácu vykonajú. Uviedli, že jednou z možností je vytvorenie jemného rezu v škrupine na vypustenie tekutiny. "Je to trochu ako vyfúknutie žĺtka z vajíčka. Tu však ide o oveľa ťažší proces," uviedol Edward Biddulph, vedúci projektu z Oxford Archaeology.