18. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, iflscience.com

Najstaršia púšť na svete? Má byť domovom nadprirodzených bytostí a magických rastlín

placeholder
Najstaršia púšť na svete
Zdroj: istock.com

Existuje púšť, ktorá je stará desiatky miliónov rokov. V priebehu času o nej vzniklo množstvo legiend, ktoré hovoria o nadprirodzených bytostiach, božom príchode či magických rastlinách.

Zaujímavosti
18. apr. 2024 o 07:58
Najstaršia púšť na svete? Má byť domovom nadprirodzených bytostí a magických rastlín

Existuje púšť, ktorá je stará desiatky miliónov rokov. V priebehu času o nej vzniklo množstvo legiend, ktoré hovoria o nadprirodzených bytostiach, božom príchode či magických rastlinách.

Púšť Namib v Afrike mnohí prezývajú oblasťou, kde nič nie je. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že tento názov ju vystihuje perfektne, existujú tu aj lokality plné života, nebezpečenstva či tajomstiev. Ako informoval portál IFLScience, postupne totiž o tomto mieste vznikali legendy o nadprirodzených bytostiach, podivných rastlinách či bráne do pekla.

Púšť Namib v Afrike
Púšť Namib v Afrike
Zdroj: istock.com

Jedinečné prostredie

Púšť Namib sa rozprestiera približne 1 600 kilometrov pozdĺž západného pobrežia Afriky, pričom prechádza cez tri krajiny a nachádza sa v jednom z najsuchších a najnehostinnejších prostredí na Zemi. Hoci sa mnohí môžu domnievať, že v takýchto podmienkach nemôže nič prežiť, v skutočnosti táto púšť nie je ani zďaleka prázdna. Nielenže tu totiž nájdete rôzne druhy života, ale niektoré z nich sú aj endemitmi, čo znamená, že nežijú nikde inde na svete.

Namib je domovom tisícov druhov zvierat a rastlín, pričom sa tu vyskytujú celé populácie slonov púštnych či škovránky dunovej, ktoré prišli na spôsob, ako prežiť bez veľkého množstva vody. Okrem toho sa tu nachádza aj ikonická rastlina s názvom Welwitschia mirabilis alebo po slovensky velvíčia podivná, ktorú mnohí odborníci označujú za najúžasnejšiu a zároveň najškaredšiu rastlinu na svete.

Čo robí tento región taký jedinečný? Vedci tvrdia, že má navrch hlavne kvôli svojmu veku. "Pretože ide o jednu z najstarších púští na svete, je fascinujúce, ako sa rastliny, zvieratá a dokonca aj ľudské populácie prispôsobili životu na tomto mieste," napísal v roku 2007 Chris McIntyre, výkonný riaditeľ cestovnej kancelárie Expert Africa. Hoci presne nevieme, aká je púšť Namib stará, výskumníci tvrdia, že existovala už pred 55 miliónmi rokov. To znamená, že je približne 10-krát staršia ako Sahara.

Odhadovaný vek púšte je 55 miliónov rokov.
Odhadovaný vek púšte je 55 miliónov rokov.
Zdroj: istock.com

Domov nadprirodzených bytostí

Ak sa dá veriť miestnym legendám, extravagantné rastliny a živočíchy nie sú jedinými obyvateľmi púšte Namib. V krajine plnej obrovských piesočných dún sa totiž nachádzajú aj podivné štruktúry známe ako "rozprávkové kruhy". Hoci sa mnohí domnievajú, že vznikli dôsledkom božieho hnevu či príchodu UFO, vedci majú svoje vlastné teórie.

Jednou z prvých hypotéz bolo, že trávu v strede otrávil ker známy ako Euphorbia damarana. Podľa tejto teórie rastlina odumrela, pričom pôda na mieste, kde pôvodne stála, sa stala príliš toxickou na to, aby sa na nej udržala ďalšia vegetácia. Preto tu mal zostať iba okolitý prstenec trávy, ktorý označoval hranicu miesta, kde ker rástol.

V roku 2020 sa jeden výskumný tím snažil nadviazať na túto hypotézu. Na základe terénnych pozorovaní však vedci zistili, že je nesprávna. Preto vznikli ďalšie dve teórie. Podľa prvej sa rastliny usporiadali do geometrických obrazcov kvôli nedostatku vody v regióne. Druhá sa zas uvádza, že štruktúry vytvorili termity. Zatiaľ však nikto presne nevie, ktorá z týchto hypotéz je správna.

V púšti sa nachádzajú aj podivné štruktúry zvané "rozprávkové kruhy".
V púšti sa nachádzajú aj podivné štruktúry zvané "rozprávkové kruhy".
Zdroj: istock.com

Skrytá pieseň

Púšť Namib je však známa aj z iného dôvodu. To zapríčinila nielen známa skupina Toto so skladbou Africa z roku 1982, ale aj namíbijský umelec Max Siedentopf, ktorý sa rozhodol premeniť jeden ambiciózny projekt na skutočnosť. "Chcel som vzdať tejto piesni obrovskú poctu a fyzicky ju vystaviť v Afrike," uviedol.

Ukázalo sa, že vôbec nežartoval. Siedentopf totiž v doteraz neznámej lokácii v púšti Namib nainštaloval zvukový systém so šiestimi reproduktormi, ktorý je pripojený k MP3 prehrávaču a nastavený tak, aby dookola hral pieseň Africa. Autor tiež dodal, že teoreticky by systém mohol hrať túto skladbu navždy. "Napájajú ho solárne batérie. Konštrukcia tiež bola navrhnutá tak, aby bola čo najodolnejšia. Som si však istý, že drsné prostredie púšte nakoniec toto zariadenie aj tak zničí," povedal v roku 2019 pre BBC.

Názory na tento projekt sú však podľa autora zmiešané. "Niektorí Namíbijčania to milujú a iní zase hovoria, že je to tá najhoršia vec na svete. Podľa mňa ale ide o obrovský kompliment nielen pre skupinu Toto, ale aj pre celú Afriku," priznal Siedentopf.