15. máj. 2022 o 12:50
Miloš Audi, nypost.com

Vedci chceli rozpoliť Oreo tak, aby bol krém na oboch stranách. Ich experiment však zlyhal

placeholder
Vedci chceli rozpoliť Oreo tak, aby bol krém na oboch stranách
Zdroj: youtube.com/user/xraycrystalo, pexels.com

Výskumníci z MIT asi majú množstvo času a nevedia ako ho lepšie využiť. Nedávno vymysleli novú vedu s názvom oreológia, pričom sa snažili rozpoliť Oreo tak, aby bol krém rovnomerne na oboch stranách.

Zábava
15. máj. 2022 o 12:50
Vedci chceli rozpoliť Oreo tak, aby bol krém na oboch stranách. Ich experiment však zlyhal

Výskumníci z MIT asi majú množstvo času a nevedia ako ho lepšie využiť. Nedávno vymysleli novú vedu s názvom oreológia, pričom sa snažili rozpoliť Oreo tak, aby bol krém rovnomerne na oboch stranách.

Každý má svoj vlastný spôsob, ako konzumuje sušienky zlepené krémom. Či už zjete dve časti oddelene, namočíte ho do mlieka alebo si celú sušienku strčíte do úst. Ak je však vašou preferovanou metódou rozdelenie na dve časti, možno ste si všimli, že mliečna náplň sa zvyčajne lepí len na jednu alebo druhú stranu. Preto sa výskumníci z MIT pokúsili zistiť, či je skutočne možné zachovať rovnomerné rozdelenie krémovej náplne pri oddeľovaní čokoládovej sušienky. Pre túto príležitosť vymysleli aj novú vedeckú oblasť s názvom oreológia, uviedol portál New York Post.

Crystal Owens sa už od detstva snažila vyriešiť, ako otvoriť Oreo tak, aby bol krém na oboch stranách. Uvedomila si, že na vyriešenie tejto záhady môže použiť niektoré z najmodernejších laboratórnych prístrojov, ktoré mala k dispozícii. Preto so svojimi kolegami vynašla prístroj zvaný Oreometer, čo je zariadenie vytlačené na 3D tlačiarni. Je navrhnuté nielen pre Oreo, ale aj pre podobne okrúhle objekty.

Tím otvoril sušienku pomocou svojej novej technológie a taktiež skontroloval pomer krému na každej strane. Vedci experimentovali s rôznymi premennými, ako je namáčanie sušienky do mlieka a používanie rôznych príchutí a množstiev náplní Oreo.

Oreometer
Oreometer
Zdroj: youtube.com/user/xraycrystalo

Bohužiaľ, výsledky nedopadli podľa predstáv. "Výsledky potvrdili to, čo som vedela už ako dieťa. Ani s technológiou sme nenašli žiadny spôsob na rovnomerné otvorenie Orea," povedala doktorandka.

Owens doplnila, že krém má tendenciu deliť sa na polovicu, pričom sa delí horizontálne a nie vertikálne. "Neexistuje žiadny spôsob, aby sa krém rovnomerne naniesol všade, keď ho pootočíte," dodala.

Výskumníci zistili, že sušienka sa po namočení do mlieka rýchlo rozkladá a rozpadne sa asi po 60 sekundách. Výskum tiež naznačuje, že krém sa môže lepiť len na jednu stranu kvôli tomu, ako sa sušienky vyrábajú, balia a skladujú, čo je mimo kontroly spotrebiteľa.

Tvrdia však, že aj keď sa im nepodarilo nájsť definitívny spôsob, ako dosiahnuť rovnomerné rozloženie krému, tím zistil, že perfektné otvorenie koláčika závisí od rýchlosti rotácie.