02. máj. 2022 o 09:29
Ivan Rosa, facebook.com/hoaxPZ, PrecoLudomHrabe

Prelepuje Čaputová cenovky v obchodoch? Hitparáda slovenských hoaxerov a trollov

placeholder
Najvtipnejšie hoaxy v internetu
Zdroj: TASR

Internet je plný konšpiračných teórií a hoaxov, pričom niektoré sa dajú rozlíšiť na prvý pohľad, iné sú trochu premyslenejšie. Pozrite si výber tých najšialenejších konšpirácií, ktoré sa v poslednej dobe objavili na sociálnych sieťach.

Zábava
02. máj. 2022 o 09:29
Prelepuje Čaputová cenovky v obchodoch? Hitparáda slovenských hoaxerov a trollov

Internet je plný konšpiračných teórií a hoaxov, pričom niektoré sa dajú rozlíšiť na prvý pohľad, iné sú trochu premyslenejšie. Pozrite si výber tých najšialenejších konšpirácií, ktoré sa v poslednej dobe objavili na sociálnych sieťach.

Identifikovať hoax je niekedy pomerne zložité a dôkazom o tom je aj tento článok. Dôležite je tiež spomenúť, že v niektorých prípadoch je ťažké rozlíšiť, či ide o "skutočný" hoax, alebo len ironický príspevok trolla. V závere totiž uvidíte aj dôkaz o tom, že nie všetky somariny sú dielom hoaxera. Internet totiž obývajú aj trollovia. Hoaxy a konšpirácie sme pozbierali z facebookových profilov Prečo ľuďom hrabe? a Hoaxy a podvody PZ.

Nezmyselná dohoda

Aby ste pochopili, ako hlboko tečú kanály slovenskej hoaxerskej scény, na úvod si rozoberieme jeden extrémny scenár. Podľa príspevku totiž fašisti z Ukrajiny uzavreli dohodu s USA, že Američania zhodia na ukrajinské územie jadrovú bombu a vinu zvedú na Rusov. Na základe tohto príspevku je plánom Ukrajincom hromadne zomrieť, a potom oslavovať víťazstvo. Nehovoriac o tom, že USA by po takomto incidente čelili náporu utečencov z európskych krajín, čo pre nich tiež nie je výhodné.

Imigranti už im nevadia

Nie je tomu tak dávno, čo na Slovensku konšpirátori brojili proti imigrantom prichádzajúcim z arabských krajín. Najväčšie obavy mali z ich vierovyznania a varovali pred islamizáciou krajiny. Teraz však oslavujú brigádu čečenských bojovníkov, takzvaných "kadyrovcov", ktorí sú taktiež moslimami a vo svojich videách často volajú pokrik "Alahu akbar!" (Boh je najväčší). Pre slovenských hoaxerov sú však kadyrovci hrdinovia.

Bill Gates a WHO plánujú slovenskú pandémiu

Pod facebookovým príspevkom televízie TA3 odhalila jedno spiknutie aj istá Nora. Bill Gates a zástupcovia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú údajne v Bratislave a plánujú novú jesennú edíciu pandémie. Samozrejme, obeťami celého tohto divadla sú Fico s Kaliňákom. O služby pani Nory údajne prejavil záujem scenáristický tím seriálu Hranica. Nie je však jedinou osobou, ktorá tento hoax šíri.

Zelenskyj a drogy

Konšpirátori pri tvorbe hoaxov nezostávajú len pri statusoch s kvetinkami. Často si pomáhajú aj úpravou fotiek a videí, pričom v tomto prípade prostredníctvom grafického editora pridali na stôl Volodymyra Zelenského drogy. Jediná vec, ktorá tragickú snahu zdiskreditovať ukrajinského prezidenta trochu zmierňuje, je fakt, že aj pán "Mirec", ktorý video prezdieľal, upozornil, že ide o videomontáž. Presvedčiť sa môžete aj v pôvodnom videu.

Falošná dcéra

Tisícky Slovákov uverili falošnému príspevku s videom, ktorého hlavnou aktérkou je uplakaná žena. Malo ísť o Zelenského dcéru, Alexandru, ktorá podľa popisu slovenských hoaxerov označila svojho otca za nacistu a vraha ukrajinského ľudu. Na videu však v skutočnosti nie je Zelenského dcéra a navyše, zábery pochádzajú ešte z roku 2017. A o čom hovorí uplakaná žena? Sťažuje sa na manžela, ktorý jej nekúpil nový mobil.

Putin a Lukašenko klamali každý inak

Do vlastnej nohy si strelili aj spojenci Vladimir Putin a ukrajinský prezident Alexander Lukašenko. Zatiaľ čo ruský líder uviedol, že zábery, ktoré zachytávali masaker v Buči, sú falošné a zinscenované Ukrajincami. Pravdepodobne sa však zabudol dohodnúť s Lukašenkom, ktorý zo zabíjania civilistov v Buči obvinil Veľkú Britániu. Ak ruská propaganda pracuje s takýmito informáciami, niet divu, že občas zaklame každý inak.

Zničenie našej S-300

Výživnou témou pre slovenských hoaxerov bolo darovanie obranného systému S-300 na Ukrajinu. Krátko po tom, čo vláda informovala, že toto zariadenie skutočne odišlo k našim východným susedom, sa vyrojili falošné informácie o tom, že Rusi ho stihli zničiť. Viacero faktov však svedčilo o opaku. Súčasťou hoaxu bolo video, na ktorom mala byť naša zničená S-300, zábery však pochádzali zo staršieho obdobia. Nesedeli tiež dátumy, keďže v tom čase bolo posledné nahlásené zničenie S-300 datované k 4. aprílu, tzn. ešte pred dňom, kedy sme systém darovali.

Lietadlová loď v Bajkalskom jazere

V ďalšom prípade sa dostávame k zaujímavému fenoménu, keď je zložité rozlíšiť, či ide o "naozajstný" hoax zdieľaný konšpirátorom, alebo sa pozeráme na premyslenú prácu internetového trolla. V jednej z facebookových skupín zamiešal karty diskusie jeden z používateľov, ktorý informoval o potopení americkej lietadlovej lode ruskou flotilou "v Bajkalskom mori." Ak by vám to náhodou hneď nedošlo, Bajkal je jazero, takže lietadlová loď by sa tam musela dovaliť po súši.

Čaputová neprelepuje cenovky v potravinách

A keď hovoríme o prípadoch, ktoré pochádzajú z dielne trollov, tento je pomerne jasný, hoci v hitparáde slovenských hoaxerov by sa nestratil. Hovorí o skutočnej príčine zdražovania, ktorou je prezidentka Zuzana Čaputová. Zvyšovanie cien však nespôsobila svojou politikou, ale jednoducho tým, že prelepuje cenovky v potravinách. Upozorňujeme, že tento príspevok pochádza zo satirickej stránky Nadčasové spravodajstvo a ide o vtip.