30. jún. 2022 o 09:17
Lucia Rumanová, sleepfoundation.org, resmed.com

Je vám v noci príliš teplo? 10 tipov, ako sa vyspať počas letných horúčav

placeholder
Vyspite sa aj počas horúčav
Zdroj: pexels.com/@olly/

Nemôžete zaspať kvôli stúpajúcim teplotám? Existuje niekoľko trikov, ktoré vám s týmto problémom môžu pomôcť.

Tipy
30. jún. 2022 o 09:17
Je vám v noci príliš teplo? 10 tipov, ako sa vyspať počas letných horúčav

Nemôžete zaspať kvôli stúpajúcim teplotám? Existuje niekoľko trikov, ktoré vám s týmto problémom môžu pomôcť.

Teplota vašej izby, no i vaša telesná teplota dokážu ovplyvniť to, ako sa vyspíte. Pokiaľ je vám ale príliš teplo, ani váš mozog nedokáže rozlíšiť to, či spíte, alebo ste hore, čo môže priamo ovplyvniť kvalitu spánku, uvádza portál ResMed. Každý problém má ale svoje riešenie a Obkec.sk vám ich ponúka hneď niekoľko.

1. Teplá sprcha

Pokiaľ je vám pred spaním horúco, doprajte si teplú sprchu. Áno, teplú. Pretože ak sa pred spaním osprchujete studenou, vaše telo sa bude snažiť rýchlo znížiť prekrvenie a o niekoľko minút, keď sa opäť zvýši, vám bude zas horúco. Teplá sprcha či kúpeľ zvyšuje prietok krvi a rovnako tak zvýši aj stratu tepla. Vďaka tomu sa zníži i vaša teplota a vy sa budete cítiť príjemnejšie.

2. Spánok na ľade

Ak vás už unavuje horúčava, zoberte si do postele ľadové vrecúško a zabaľte ho do uteráka. Rovnako tak vám môže pomôcť aj termoska, ktorú naplníte studenou vodou a ľadom. Obe riešenia sú veľmi jednoduché, no za to efektívne.

3. Nezabúdajte na okná

Pokiaľ je teplota vo vašej izbe vyššia, než tá vonku, nechajte si v noci okná pokojne otvorené. V prípade, že je to naopak, a vaša izba je chladnejšia, zatvorte okná a spustite žalúzie, a to najmä počas dňa. Pomôcť vám môžu aj špeciálne zatemňovacie závesy, ktoré blokujú nie len svetlo, no do istej miery aj teplo.

4. Vlhký obklad

Starší trik vás dokáže aspoň čiastočne schladiť. Potrebujete na to len kus látky alebo uterák, ktorý navlhčíte (pozor, nie príliš, aby ste si nezamokrili posteľ!) a položíte na čelo alebo niektorú inú časť tela.

5. S perinou do mrazničky

Vložte perinu do plastového obalu a šupnite ju do mrazničky. Samozrejme, nie na dlho. Postačí aj niekoľko minút. Potom si ju zoberte naspäť do postele a užívajte si aspoň dočasné ochladenie.

6. Obliekajte si ľahké bavlnené pyžamá

Voľné jemné bavlnené pyžamá vám pomáhajú s rozptýlením tepla, podobne ako bavlnené periny. No a zatiaľ čo tento materiál pohlcuje nadbytočný pot, umožňuje aj lepšie prúdenie vzduchu a poskytuje celkovú priedušnosť látky.

7. Použite ventilátor

Ventilátory sú zvyčajne podstatne prijateľnejšie pre vašu peňaženku než klimatizácia. Môžete si tak nechať jeden zapnutý po celú noc na najnižšej rýchlosti a zbaviť sa tak nadbytočného tepla. Šikovným trikom je aj umiestnenie nádoby s vodou a ľadom pred ventilátor. Ten rozoženie studenú hmlu po miestnosti a miestnosť príjemne ochladí.

8. Investujte do matraca, perín i vankúšov

Posteľ zohráva v tomto boji kľúčovú úlohu. Matrace vyrobené z hrubej peny zvyknú absorbovať a uchovávať teplo z vášho tela, čím prispievajú k pocitu horúčavy. Iné matrace dokážu vďaka rôznym materiálom a vlastnostiam cirkulovať vzduch v miestnosti. Podobne je to aj s vankúšmi a perinami, a preto je dôležité, aby ste do svojho spánku investovali nejaké to euro navyše.

9. Hydratácia

Pohár vychladenej vody na nočnom stolíku môže priniesť potrebnú úľavu, najmä ak ste sa zobudili kvôli horúčave. Dopĺňanie tekutín je ale rovnako dôležité aj kvôli nadbytočnému nočnému poteniu.

10. Periny bokom

Aj napriek tomu, že periny sú v chladnejšom počasí absolútnou nevyhnutnosťou, v lete môžu byť skôr na škodu. Pokiaľ si ich na posteli nechávate len zo zvyku, môžu narušiť váš nočný spánok a znemožniť vám ochladenie. Pokiaľ je to teda možné, dajte svoje prikrývky bokom, aby ste po nich v noci nesiahli, keď to nie je potrebné.