15. máj. 2022 o 15:51
Miloš Audi, huffpost.com

Animáky nie sú len pre deti: 6 skvelých filmov, pri ktorých sa zabaví divák v každom veku

placeholder
6 filmov, ktoré sú pre deti, ale užijú si ich aj dospelí
Zdroj: twitter.com/FakeRyanMurray, twitter.com/Tico_Romao

Animované filmy nemusia byť len pre deti. Existujú aj také, pri ktorých sa zabavia aj dospelí, pretože majú buď vynikajúci príbeh či dobrú hlavnú myšlienku, nad ktorou sa môže každý zamyslieť. Prinášame vám 6 animovaných filmov, ktoré vás určite pobavia, aj keď ste dospelí.

Zaujímavosti
15. máj. 2022 o 15:51
Animáky nie sú len pre deti: 6 skvelých filmov, pri ktorých sa zabaví divák v každom veku

Animované filmy nemusia byť len pre deti. Existujú aj také, pri ktorých sa zabavia aj dospelí, pretože majú buď vynikajúci príbeh či dobrú hlavnú myšlienku, nad ktorou sa môže každý zamyslieť. Prinášame vám 6 animovaných filmov, ktoré vás určite pobavia, aj keď ste dospelí.

To, že je film zameraný na deti neznamená, že si ho nemôžu užiť aj dospelí. Animované filmy síce väčšinou prinášajú pomerne jednoduchú zápletku, ktorá je atraktívna najmä pre deti, no vďaka rôznym úrovniam humoru si tieto filmy dokážu skvele užiť aj dospelí. Portál Huffpost vybral 6 animovaných filmov, ktoré zabavia každú vekovú kategóriu.

Vladárova nová tvár

Táto viac ako 20-ročná klasika je aj po takomto dlhom čase vynikajúcim filmom pre deti aj dospelých. Stretávame sa tam s postavou Kuzca, ktorý je veľmi chamtivým a krutým kráľom. Jeho krutovláda zájde až tak ďaleko, že vyhodí svoju radkyňu, ktorá ho neskôr bude chcieť otráviť.

Namiesto smrti sa však kráľ zmení na hovoriacu lamu, ktorá sa skúša vrátiť do svojej ľudskej podoby. Vtedy začne vidieť svet inak a stane sa láskavým kráľom, ktorého mal každý rád.

Toy Story (Príbeh hračiek)

Príbeh hračiek je jeden z najznámejších animovaných filmov. Každá postava má svoj charakter a všetky filmy sú aj scenáristicky prepracované. Má veľa vtipov pre deti, ale pritom rozosmejú aj dospelých, ktorí si potrpia na trochu nostalgie.

Toy Story je však viac ako len príbeh o hračkách. Poukazuje na jednoduchú hlavnú myšlienku, ktorá hovorí o tom, že priateľstvo a rodina je nadovšetko. Pritom to séria nerobí gýčovo a snaží sa túto premisu odovzdať hlavne heroickými činmi postáv.

Vaiana: Legenda o oceáne

Film od Disney, v ktorom hrá jednu z hlavných postáv Dwayne "The Rock" Johnson. Tento film dokáže osloviť aj rodičov, pretože nám dáva veľa lekcií do života. Vaiana nás učí o trpezlivosti, pokore, správnej príprave, viere v samého seba a hlavne nás učí o kultúre, v ktorej žije. Tieto lekcie sú preto nadčasové a každý sa z nich môže poučiť, deti aj dospelí.

Encanto: Čarovný svet

Tento film mohli vidieť diváci na Slovensku až tento rok, ale veľmi rýchlo sa stal divácky obľúbeným. Určite je to preto, že sa vieme stotožniť s postavami, ktoré žijú obyčajné životy v nie celkom obyčajnej dedinke.

Encanto nám pripomína, že aj keď je niekto iný ako ostatní, neznamená to, že nedokáže byť hrdinom a zachrániť všetkých ľudí. Preto tento film dáva dobrú lekciu nielen deťom, ale rovnako aj dospelým.

Shrek

Tento film je kultovou klasikou. Každý poznáme nášho obľúbeného zlobra, ktorý nakoniec nájde skutočnú lásku a založí si rodinu. Na to, že film patrí k starším, jeho príbeh je nadčasový. Nie je to len obyčajná rozprávka so šťastným koncom, pretože je plná vtipných situácií a nečakaných zvratov. Preto, aj keď je to film pre deti, niektorými scénami určite dostane aj dospelých divákov.

Rodinka úžasných

Superhrdinská rodina, ktorá musí zachrániť svet? Trochu okázalá formulka na skvelý film, avšak v tomto prípade to funguje výborne. Rodičov určite zaujme to, že je film taký nezmyselný, že je až vynikajúci. Doslova nemá žiadne hranice, aj keď sám o sebe rozpráva typický príbeh z filmu Jamesa Bonda.

To, čo film robí skvele, je hranie sa s klišé. Každý z nás už videl špionážny film, ktorý sa začína presne takto, a predsa tento film ukázal, že presne takto to aj máme radi. Nič viac, nič menej. Iba klasickí superhrdinovia, čo sa snažia zachráni svet.