19. jan. 2022 o 10:21
MN, brightside.me

Pľuvanie na zem je OK, žuvanie žuvačky nie. 9 faktov o Švajčiarsku, ktoré vie len málokto

placeholder
Švajčiarsko
Zdroj: pixabay.com

Keď niekto povie Švajčiarsko, väčšine z nás sa automaticky vybavia majestátne alpské štíty, čerstvý syr, čokoláda a skvelá ekonomika. Tieto zaujímavé fakty ste však možno o Švajčiarsku nevedeli.

Zaujímavosti
19. jan. 2022 o 10:21
Pľuvanie na zem je OK, žuvanie žuvačky nie. 9 faktov o Švajčiarsku, ktoré vie len málokto

Keď niekto povie Švajčiarsko, väčšine z nás sa automaticky vybavia majestátne alpské štíty, čerstvý syr, čokoláda a skvelá ekonomika. Tieto zaujímavé fakty ste však možno o Švajčiarsku nevedeli.

Heslom Švajčiarov je recyklovať všetko, čo sa recyklovať dá

Ľudia vo Švajčiarsku sa snažia recyklovať všetok odpad. Od novín, plechoviek, skla až po použitý toaletný papier. Výnimkou nie je ani použitý olej, uvádza portál BrightSide. Zatiaľ čo my máme tendenciu vyliať použitý olej do kanalizácie, vo Švajčiarsku ho zabalia do kontajnera a odnesú do prijímacieho strediska.

Cestujúci dostanú peniaze, ak mešká doprava

Ak mešká dopravný prostriedok hodinu alebo viac, cestujúci má právo na kompenzáciu. Ide až o 50 % z ceny lístka. V prípade, že by ste z dôvodu meškania vlaku alebo autobusu boli nútení hľadať prenocovanie, dopravný podnik je povinný vám uhradiť náklady.

Kompenzácia sa nedáva vtedy, ak meškanie autobusu alebo vlaku spôsobila prírodná katastrofa.

Jedna rodina má 3 účty

Namiesto debatovania o tom, ktorý typ rozpočtu je pre rodinu lepší, obyvatelia Švajčiarska našli kompromis. Mladým párom sa odporúča, aby si po sobáši otvorili 3 bankové účty.

Jeden z nich by mal byť určený na spoločné povinné výdavky a ďalšie 2 sú určené na osobné potreby každého z partnerov, čiže na koníčky alebo aktivity na sebarozvoj.

Dámske hygienické výrobky môžu ženy získať zadarmo

Aktivisti vo Švajčiarsku trvali na inštalovaní automatov do škôl a univerzít, ktoré bezplatne vydávajú tampóny či vložky. Ich cieľom je pomôcť dievčatám, ktoré zaskočila predčasná menštruácia alebo len majú prázdnu peňaženku.

Okrem toho chcú iniciátori projektu odstrániť tabuizovanú atmosféru, ak sa hovorí o špecifikách ženskej fyziológie.

Čokoláda pre ženy

Švajčiari zbožňujú čokoládu. Krajina je na prvom mieste na svete z hľadiska množstva skonzumovanej čokolády. Priemerný obyvateľ zje asi 9 kíl čokolády ročne. Predávajú aj čokoládové tyčinky, ktoré sú vyrobené špeciálne pre ženy.

Podľa švajčiarskych výrobcov sú tieto čokoládky schopné uvoľniť kŕče počas menštruácie, keďže obsahujú 17 druhov alpských bylín. Špecialisti v gynekológii potvrdili, že táto čokoláda je kľúčom k blahu žien.

Žuvačky sú vo Švajčiarsku tabu

Hlasité žuvanie žuvačky je nepríjemné najmä pre miestnych. Považujú to za vrchol zlých mravov. Turistom sa odporúča, aby zabojovali s týmto pokušením a svoju obľúbenú žuvačku nežuli na verejnom mieste.

Pľuvanie je normou

Obyvatelia Švajčiarska nevidia nič zlé na pľuvaní na ulici. To isté sa týka aj smrkania. Miestni často extrémne hlasno smrkajú a robia to všade na verejných miestach.

Švajčiari obviňujú zo všetkých svojich problémov vietor

Föhn je názov vetra, ktorý občas fúka z Álp. Mimochodom, po tomto vetre bol pomenovaný aj fén. Zatiaľ čo ľudia v iných krajinách často pripisujú svoje problémy magnetickým búrkam, Švajčiari vinia z rôznych problémov práve Föhn. Týmto prírodným javom si vysvetľujú svoje bolesti hlavy, zmeny nálad a dokonca aj autonehody.

Švajčiari nemajú v láske bankové karty

Napriek vysoko rozvinutému bankovému systému Švajčiarska jeho obyvatelia zriedka používajú plastové karty na uskutočňovanie platieb. Uprednostňujú hotovosť. Aj keď sa chystajú kúpiť napríklad auto, Švajčiar si najskôr vytiahne peniaze z účtu.

Veria, že prítomnosť papierových bankoviek v peňaženke dáva pocit skutočnej držby peňazí, čo sa nedá povedať o kartách. To im uľahčuje kontrolu nad výdavkami a menej míňajú.