06. apr. 2024 o 16:00
Miloš Audi, unilad.com, earth.com

Jazero, ktoré zmizlo pred 130 rokmi, sa opäť obnovilo: Podľa vedcov za to môže nečakaný jav

placeholder
Jazero, ktoré zmizlo pred 130 rokmi, sa opäť obnovilo.
Zdroj: istock.com

Jazero Tulare v USA sa dokázalo obnoviť po takmer 130 rokoch. Ukázalo sa totiž, že sa neustále zvyšuje veľkosť a hĺbka vodnej plochy. Čo túto regeneráciu spôsobilo?

Zaujímavosti
06. apr. 2024 o 16:00
Jazero, ktoré zmizlo pred 130 rokmi, sa opäť obnovilo: Podľa vedcov za to môže nečakaný jav

Jazero Tulare v USA sa dokázalo obnoviť po takmer 130 rokoch. Ukázalo sa totiž, že sa neustále zvyšuje veľkosť a hĺbka vodnej plochy. Čo túto regeneráciu spôsobilo?

V americkej Kalifornii sa nachádza podivné jazero, ktoré doslova zmizlo z povrchu zemského pred viac ako storočím. Nazýva sa Tulare, pričom patrilo medzi najväčšie vodné plochy v širokom okolí. Ako informoval portál Unilad, nedávno sa však podľa vedcov stalo čosi zvláštne. Jazero sa takmer celkom obnovilo.

Vyparilo sa pred viac ako storočím

Jazero Tulare, ktoré miestny kmeň Tachi Yokut prezýva aj Pa'ashi, sa nachádza v údolí San Joaquin v Kalifornii a má veľký význam pre domorodé komunity žijúce v tejto oblasti. Ako uviedol portál earth.com, pred svojím zmiznutím v druhej polovici 19. storočia v dôsledku odklonenia jeho prítokových riek na poľnohospodárske zavlažovanie, bolo toto jazero považované za najväčšiu zásobáreň sladkej vody v USA mimo rieky Mississippi.

Tulare bolo v minulosti dôležitým prírodným zdrojom pre domorodé komunity, pričom v časoch najväčšej slávy malo dĺžku až 160 kilometrov a takmer 50-kilometrovú šírku. Po nadmernom vysušení sa však krajina zmenila na prázdnu oblasť s príležitostnými mokraďami a močiarmi.

Zmeny počasia

Oblasť v posledných rokoch skúma vedkyňa menom Vivian Underhill, ktorá poznamenala, že história jazera obsahuje viacero hluchých období. Zistila však, že úrady presídlili domorodé komunity, aby mohli obrovskú vodnú plochu využívať v priemysle a poľnohospodárstve. "Chceli získať pôdu do súkromných rúk, aby nároky domorodcov boli spochybnené, kým prejdú cez súdne konanie," uviedla.

Hoci sa jazero čiastočne znovu objavilo v 30., 60. a 80. rokoch 20. storočia, skutočné zvrátenie vysušenia nastalo až v roku 2023. Podľa odborníkov túto regeneráciu spôsobilo množstvo faktorov vrátane silných dažďov či nadmerného topenia snehu, ktorý v oblasti napadol v zime.

Hoci sa jazero neobnovilo na svoju pôvodnú veľkosť, vedci tvrdia, že ide o impozantný úspech. V súčasnosti táto vodná plocha meria približne 35 kilometrov na dĺžku a 20 kilometrov na šírku. "Niečo, čo ma neprestáva udivovať je, že vtáky vedia, ako znovu nájsť toto jazero. Vyzerá to tak, že na to nikdy nezabudli," dodala Underhill. Domorodý kmeň Tachi Yokut sa tiež vrátil do oblasti desiatky rokov po tom, čo boli vytlačení zo svojej zeme. Tvrdia, že teraz opäť môžu praktizovať svoje rituály pri jazere.