29. aug. 2023 o 07:52
Miloš Audi, ladbible.com

Češka sa v Nórsku vydávala za chlapca. Utekala pred políciou, obvinili ju z týrania detí

placeholder
Češka sa v Nórsku vydávala za chlapca.
Zdroj: twitter.com/MerGarza, facebook.com/barbora.skrlova.92

Pred viac ako 15 rokmi sa v Česku stal hrozný prípad, pri ktorom polícia odhalila dvoch maloletých týraných chlapcov. Jedna z obvinených v snahe vyhnúť sa väzeniu dokonca utiekla do inej krajiny, kde sa vydávala za tínedžera.

Zaujímavosti
29. aug. 2023 o 07:52
Češka sa v Nórsku vydávala za chlapca. Utekala pred políciou, obvinili ju z týrania detí

Pred viac ako 15 rokmi sa v Česku stal hrozný prípad, pri ktorom polícia odhalila dvoch maloletých týraných chlapcov. Jedna z obvinených v snahe vyhnúť sa väzeniu dokonca utiekla do inej krajiny, kde sa vydávala za tínedžera.

Myšlienka, že z adoptovaného 13-ročného chlapca sa vykľuje 33-ročný dospelý, môže pripomínať scenár nejakého hororu. Tento bizarný príbeh sa však skutočne stal v roku 2007 v susednom Česku. Ako informoval portál LADbible, bola do neho zapletená žena menom Barbora Škrlová, ktorá bola obvinená z týrania osoby, pričom sa v Škandinávii vydávala za tínedžera.

Vydávala sa za chlapca

V roku 2009 sa do kín dostal psychologický horor Sirota, ktorý opisoval príbeh manželského páru a ich snahy mať dieťa. Po neúspechu sa rodina rozhodne adoptovať si mladé dievča menom Esther, no neskôr zistia, že je to dospelá osoba, ktorá sa vydáva za dieťa.

Tento film ukazuje určité podobnosti s reálnym životným príbehom Česky Barbory ​​Škrlovej, ktorá oklamala nórsku políciu, učiteľov a opatrovateľov, aby uverili, že ide o dospievajúceho chlapca Adama. V skutočnosti však išlo o 33-ročnú ženu na úteku pred políciou, ktorá vyšetrovala prípad zneužívania detí v Českej republike.

Žena utiekla do Škandinávie

Prípad sa týkal kultu podozrivého z týrania detí. Polícia pritom vykonala raziu v dome v Brne, kde našla týraného osemročného chlapca a dve dospelé ženy. O jednej z nich si polícia myslela, že ide o 13-ročné dievča. Ukázalo sa však, že tínedžerkou je Škrlová, vystupujúca ako tínedžerka, ktorá utiekla do Nórska. Úrady v krajine pritom uviedli, že žena mala omotané obväzy okolo pŕs a oholenú hlavu.

Keď "Adam" náhle zmizol z detského domova v Osle, polícia začala celoštátne pátranie, ktoré ich nakoniec doviedlo do mesta Tromsoe. "Keď sa obzrieme späť, môžeme povedať, že nás poburovalo Adamovo správanie. Ale nie je ľahké to spoznať. Deti v tomto veku sú veľmi odlišné a môžu sa správať akokoľvek," uviedol Ingjerd Eriksen, riaditeľ školy Marienlyst v Osle, kde bola Škrlová študentkou.

Týranie detí

Horší incident však polícia odhalila pri vyšetrovaní prípadu zneužívania detí. Poburujúcu kauzu vyvolala úplná náhoda, pričom jeden z obyvateľov Brna zachytil podivný signál na baby monitore. Uvidel zábery, na ktorých boli neznáme maloleté obete zbité, nahé a pripútané reťazami o rúry v pivnici. Okamžite preto zalarmoval políciu, ktorá dom prehľadala.

Pri razii príslušníci zistili, že žena menom Klára Mauerová držala v pivnici svojich synov, osemročného Ondreja a desaťročného Jakuba. Pred súdom v roku 2008 však tvrdila, že ju zmanipulovala jej sestra Kateřina a samotná Škrlová, s ktorou sa mala zoznámiť počas štúdia na vysokej škole. Všetky tri pritom boli členkami kultu nazývaného Hnutie Grálu, ktorý má nasledovníkov po celom svete.

Počas súdneho procesu sa k prípadu vyjadrili aj samotní týraní bratia. Vo svedectve uviedli, že ich príbuzní čiastočne stiahli Ondreja z kože a následne zjedli jeho surové mäso. Maloletí bratia tiež povedali, že matka a ďalší členovia rodiny hasili cigarety na ich holej koži, bičovali ich opaskom a pokúšali sa ich utopiť.

Škrlovú nakoniec odsúdili na päť rokov väzenia, ale po odpykaní polovičnej lehoty trestu bola prepustená. Dôvodom podľa jej právnika bolo, že sa jej v cele zhoršil psychický stav. Klára Mauerová a jej sestra Kateřina však dostali omnoho horšie tresty. Súd ich pritom v rozsudku poslal do väzenia na 9, respektíve 10 rokov.