30. júl. 2023 o 15:30
Miroslav Novysedlák, dailymail.co.uk

Autistický génius: Nevie šoférovať ani používať mobil, no cudzí jazyk sa naučí za 7 dní

placeholder
Daniel Tammet
Zdroj: facebook.com/DanielTammetAuthor

Daniel Tammet je označovaný za najväčšieho mentálneho atléta na svete. Jeho mozog predvádza doslova nadľudské výkony. V zlomku sekundy vykoná aj tie najzložitejšie matematické operácie a dokáže si zapamätať až 22 514 desatinných miest čísla pí.

Zaujímavosti
30. júl. 2023 o 15:30
Autistický génius: Nevie šoférovať ani používať mobil, no cudzí jazyk sa naučí za 7 dní

Daniel Tammet je označovaný za najväčšieho mentálneho atléta na svete. Jeho mozog predvádza doslova nadľudské výkony. V zlomku sekundy vykoná aj tie najzložitejšie matematické operácie a dokáže si zapamätať až 22 514 desatinných miest čísla pí.

Odrecitovať tieto čísla mu zabralo 5 hodín a 9 minút. Hoci bol spočiatku oslavovaný ako matematický génius, nikto ani len netušil, že číslami sa to všetko len začína. Daniel okrem toho napísal 9 kníh rôznych žánrov a budúci rok vydá v poradí desiatu. Jeho diela pritom zožali úspech a boli preložené do viac ako 20 jazykov. Aby toho nebolo málo, on sám ovláda 11 jazykov vrátane islandčiny, ktorú sa naučil za týždeň, uvádza portál DailyMail.

V detstve nedokázal to, čo iné deti

Napriek tomu, že dnes je Daniel ospevovaný, keď chodil do školy, bol označovaný za zvláštne dieťa s ešte zvláštnejším správaním. Na otázku, či sa iní ľudia v jeho prítomnosti cítia menejcenne, pohotovo odpovedal: "Ale nie. Nikto by sa nikdy nemal cítiť menejcenný. Ja som sa tak cítil veľmi dlho. Nevedel som jazdiť na bicykli. Mal som desať rokov, keď som sa naučil plávať, zatiaľ čo moji bratia a sestry to dokázali v piatich alebo šiestich rokoch. Okrem toho mali všetci priateľov, no ja nie."

"Pre učiteľov som bol dokonalým študentom, no pre ostatné deti som bol len čudákom. Pri športe som bol vždy posledný," pokračoval. Daniel sa neraz sám seba pýtal, čo mu vlastne chýba. Bol najstarším z deviatich súrodencov a jeho výchova bola neraz náročná, keďže neustále plakal a od troch rokov trpel epileptickými záchvatmi. V škole miloval čítanie a školská knižnica bola jeho druhým domovom. Aj vďaka tomu sa naučil efektívne komunikovať s ľuďmi. Okrem toho sa musel naučiť nadväzovať očný kontakt. Keď mu učitelia a rodičia povedali, aby sa na nich pri rozhovore pozeral, on tomu nerozumel. Následne sa na nich začal uprene dívať, a preto mu povedali, aby s tým prestal.

"Dodnes neviem šoférovať auto. Ale v určitom okamihu môjho života prišiel zlom a prestal som sa cítiť menejcenne. Nikdy som sa však necítil nadradene. Uvedomil som si, že každý z nás je odlišný a v tom tkvie naozaj veľké bohatstvo," vysvetlil. Muž to v živote nemal jednoduché, keďže okrem sociálnych problémov, ktoré sužovali jeho detstvo, mu vo veku 25 rokov diagnostikovali autizmus so zriedkavým stavom nazývaným Savant syndróm. Ľudia s touto mentálnou poruchou majú výnimočné schopnosti. Medzi najznámejších savantov patrí Raymond Babbitt, ktorého vo filme Rain Man stvárnil Dustin Hoffman. Snímka sa inšpirovala skutočným savantom Kimom Peekom.

Novodobý Hemingway?

Daniel žije v Paríži so svojím manželom. Jeho láskou je Jerome Tabetom, 43-ročný fotograf a umelec, s ktorým sa zoznámil pri propagácii svojej autobiografie v roku 2006. Tammet tiež priblížil, že v noci rád sleduje svetlá z Eiffelovej veže a neustále ho to fascinuje. Najviac ho ale bavia čísla, ktoré pre mnohých ľudí pôsobia fádne a nezaujímavo. Muž, ktorý má okrem iného aj synestéziu (fenomén, ktorý spočíva v tom, že spolu s jedným zmyslovým orgánom reagujú na určitý podnet aj ďalšie zmysly) tvrdí, že každé číslo má trojrozmerný tvar s charakteristickou farbou.

Keď sa čísla spoja, jeho mozog sa stane akousi špirálou žltej, modrej a zelenej farby. Tieto čísla nielen vidí, ale aj cíti. "Sú to moji priatelia," dodal s tým, že zo všetkých najviac cíti pí, teda nekonečné číslo. Muž so zdanlivo nekonečnou pamäťou, ktorý nemá problém zapamätať si rôzne heslá, písať prózu (vďaka ktorej ho prirovnávajú k Hemingwayovi) či riešiť zložité rovnice, ale nedokáže používať mobilný telefón alebo riadiť auto.

V autoškole síce urobil teoretický test na 100 percent, no praktická stránka bola pre neho náročná. "Ak vidím na poznávacej značke nejaký detail, môže ma to rozptýliť. Prípadne, ak svetlo prechádza pod určitým uhlom, dokáže to odvrátiť moju pozornosť," upresnil. Daniel sa však vďaka neustálej práci na sebe samom naučil aj také veci, ktoré sú pre bežných smrteľníkov úplnou samozrejmosťou a žije naplneným životom.