16. okt. 2023 o 14:30
Miloš Audi, spectator.sme.sk

Rebríček najlepších predajcov potravín na Slovensku: Dominujú u nás tri spoločnosti

placeholder
Rebríček najlepších predajcov potravín na Slovensku.
Zdroj: istock.com

Na Slovensku máme niekoľko možností pri výbere toho, kam ísť nakupovať. V rebríčku najlepších predajcov potravín však mohla zvíťaziť len jedna spoločnosť. Kto sa teda stal kráľom maloobchodníkov?

Zaujímavosti
16. okt. 2023 o 14:30
Rebríček najlepších predajcov potravín na Slovensku: Dominujú u nás tri spoločnosti

Na Slovensku máme niekoľko možností pri výbere toho, kam ísť nakupovať. V rebríčku najlepších predajcov potravín však mohla zvíťaziť len jedna spoločnosť. Kto sa teda stal kráľom maloobchodníkov?

Časopis Index, ktorý sa vo svojich článkoch venuje financiám, maloobchodníkom, bankovníctvu či jednotlivým priemyselným odvetviam, nedávno odhalil, kto bol najlepším slovenským predajcom potravín v uplynulom roku. Ako informoval portál The Slovak Spectator, ukázalo sa, že všetky spoločnosti v prvej desiatke zlepšili svoje historické rekordy. Ako teda dopadol rok 2022 a kto sa stal kráľom maloobchodníkov?

Kríza ich nezastavila

V uplynulom roku sa stalo množstvo neočakávaných incidentov. Bol totiž poznačený začínajúcou vojnou na Ukrajine, obavami z jej ďalšieho politického a spoločenského vývoja, stále, hoci veľmi slabo, prebiehajúcou pandémiou a obrovskou infláciou.

Ukázalo sa však, že nie všetky odvetvia pri tejto nepriaznivej situácii trpeli. Patril k nim aj potravinársky priemysel, kde sa podľa rebríčka časopisu Index, vytvoreného na základe údajov z webovej stránky FinStat, maloobchodníkom skutočne darilo. Ako sa teda rok 2022 odrazil na tržbách a ziskoch najväčších obchodných reťazcov a kto sa stal víťazom?

Ktorý predajca zvíťazil v rebríčku?
Ktorý predajca zvíťazil v rebríčku?
Zdroj: istock.com

10. Coop Jednota Žilina, zisk 124,6 miliónov eur

Spoločnosť Coop Jednota je rozdelená až do 30 regionálnych družstiev, ktoré prevádzkujú vlastné siete predajní a supermarketov. To so sídlom v Žiline na severe Slovenska sa v uplynulom roku stalo nováčikom v rebríčku najväčších predajcov potravín. Na tomto mieste tak vystriedalo družstvo z Čadce, ktoré vďaka o tri percentá vyššiemu medziročnému zisku rozdielovo porazilo o milión eur. Táto odnož prevádzkuje dohromady 126 predajní, pričom prvú polovicu tvoria potraviny a druhú supermarkety.

9. Milk-Agro, zisk 125,5 miliónov eur

Ukázalo sa, že rok 2021 bol ťažký pre maloobchodníka s názvom Milk-Agro, ktorý nielen prevádzkuje predajne, ale zameriava sa aj na vlastné mliečne výrobky. Spoločnosť totiž vtedy zaznamenala veľký pokles zisku aj tržieb. V nasledujúcom roku sa však situácia zlepšila, výsledkom čoho boli rekordné čísla, ktoré vyskočil takmer o 500 percent. Milk-Agro prevádzkuje až 195 predajní, ktoré sú prevažne na východnom Slovensku. Firma sa však začína objavovať už aj smerom na západ s predajňami v Bratislave či Pezinku.

8. Coop Jednota Nové Zámky, zisk 140,5 miliónov eur

Druhé družstvo Coop Jednota, ktoré sa objavilo v prvej desiatke najväčších predajcov potravín, sídli v meste Nové Zámky na južnom Slovensku. Rok 2022 bol pre túto odnož veľmi úspešný, pričom sa môžu pochváliť tržbami viac ako 140 miliónov eur. Tieto čísla pomohli aj k výraznej expanzii. Časopis Index v máji 2023 informoval, že maloobchodník preberá dve predajne z dunajskostredského družstva v Bratislave. Predajca tiež otvoril veľký supermarket aj na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli.

7. Coop Jednota Krupina, zisk 144 miliónov eur

Družstvom Coop Jednota s najlepším medziročným ziskom sa stala odnož v Krupine v Banskobystrickom kraji. Spoločnosť dokázala zvýšiť svoje ročné tržby na viac ako 144 miliónov eur, čo je najviac v histórii. Družstvo prevádzkuje až 155 predajní, ktoré sa rozprestierajú v 11 okresoch a štyroch krajoch. Jej predajne sú väčšinou na strednom Slovensku, no niekoľko z nich je situovaných aj v okolí Považskej Bystrice na severozápade.

6. Terno real estate, zisk 216,1 miliónov eur

Napriek tomu, že vlastník značiek Terno, Terno Plus a Kraj dokázal medziročne zvýšiť tržby až o 14 percent na viac ako 216 miliónov eur, vďaka čomu sa dostal v rebríčku na šieste miesto, sa naďalej trápi. V rokoch 2016 až 2022 totiž spoločnosť nevykázala žiadny zisk. Terno, ktoré má blízko k finančnej skupine J&T, však napriek tomu prevádzkuje 159 menších aj väčších predajní nachádzajúcich sa najmä na západnom Slovensku.

5. Labaš, zisk 353 miliónov eur

Úspešný rok mala aj spoločnosť Labaš, ktorá spravuje známu značku Fresh, vyskytujúcu sa najmä na východnom Slovensku. Firma v roku 2022 prvýkrát dosiahla tržby nad 350 miliónov eur, pričom medziročne zvýšila zisk o 57 percent. Spoločnosť prevádzkuje 34 predajní, no okrem toho spravuje ďalších približne 800 obchodov. Väčšine však Labaš dodáva len potraviny, pričom ich ponúka za omnoho výhodnejšiu cenu.

4. Billa, zisk 775,2 miliónov eur

Nemecká spoločnosť Billa si už dlhé roky udržiava štvrté miesto medzi najväčšími predajcami potravín. Firme sa vlani podarilo zvýšiť tržby aj zisk, pričom ide o rekordné hodnoty, vďaka ktorým sa mohla ďalej expandovať. Predajca prevádzkuje na Slovensku 162 predajní, a okrem toho začal spolupracovať aj s čerpacími stanicami OMV. O ďalšej expanzii maloobchodu svedčí aj otvorenie nového logistického centra v Seredi na západnom Slovensku.

3. Kaufland Slovenská Republika, zisk 1,55 miliárd eur

Prvú trojku si už dlho držia európski giganti. Prvým z nich je Kaufland, pre ktorý bol rok 2022 nesmierne úspešný. Maloobchodníkovi sa podarilo zvýšiť zisk, pričom prvýkrát presiahol hranicu 1,5 miliardy eur, a to aj napriek tomu, že na Slovensku prevádzkuje len 77 predajní. Spoločnosť však oznámila, že bude pokračovať v expanzii u nás, aby naďalej dosahovala rekordné čísla.

2. Tesco Stores, zisk 1,64 miliárd eur

Tesco bolo na Slovensku dlhé roky najväčším predajcom potravín, no svoju pozíciu stratilo v roku 2020. Časopis Index pritom v minuloročnom rebríčku nedokázal určiť, či si udrží aj druhé miesto, no obchodníkovi sa to podarilo. Dopomohol k tomu desaťpercentný nárast tržieb, ktorý prekročil hranicu 1,6 miliardy eur. Po rokoch stagnácie a zatvárania predajní tak firma opäť expanduje a dokázala už otvoriť tri nové prevádzky.

1. Lidl Slovenská Republika, zisk 1,89 miliárd eur

Najväčším predajcom potravín na Slovensku je už tretí rok po sebe spoločnosť Lidl. V roku 2022 sa jej totiž opäť podarilo zlepšiť svoje čísla, pričom sa pomaly približuje k hranici 2 miliárd eur. Maloobchod však naďalej neustále expanduje. V júni 2023 sa spoločnosť pochválila, že otvorila svoju 164. predajňu na Slovensku. Okrem toho prevádzkuje tri logistické centrá a zamestnáva viac ako 6 500 ľudí.