11. sep. 2022 o 12:50
Miroslav Novysedlák, nypost.com, curlytales.com

10 zaujímavostí o Alžbete II.: Manžel ju volal Kapusta, vlastnila všetkých delfínov v mori

placeholder
Kráľovná Alžbeta II.
Zdroj: northfoto.com

Hoci britská kráľovná Alžbeta II. zomrela, jej 70-ročné vládnutie v Británii zanechalo výraznú stopu. Najdlhšie vládnuca panovníčka v britskej monarchii žila zaujímavým životom a mohla sa pochváliť vecami, o ktorých sa môže bežným smrteľníkom iba snívať. Vďaka čomu bola taká výnimočná?

Zaujímavosti
11. sep. 2022 o 12:50
10 zaujímavostí o Alžbete II.: Manžel ju volal Kapusta, vlastnila všetkých delfínov v mori

Hoci britská kráľovná Alžbeta II. zomrela, jej 70-ročné vládnutie v Británii zanechalo výraznú stopu. Najdlhšie vládnuca panovníčka v britskej monarchii žila zaujímavým životom a mohla sa pochváliť vecami, o ktorých sa môže bežným smrteľníkom iba snívať. Vďaka čomu bola taká výnimočná?

Kráľovná sa dožila úctyhodného veku. Zomrela 8. septembra a mala 96 rokov. Jej nástupcom je kráľ Karol III, ktorého sme poznali ako princa Charlesa. Smrť panovníčky zasiahla celý svet a portál NY Post zverejnil 10 zaujímavostí o Alžbete II., o ktorých ste možno ani len netušili. Ktorá z nich vás prekvapí najviac?

Kráľovná Alžbeta II. s Karolom III.
Kráľovná Alžbeta II. s Karolom III.
Zdroj: northfoto.com

Vzdelanie získala doma

O kráľovnej Alžbete II. je známe, že počas svojho života nikdy nenavštevovala školu a dokonca nemá ani vysokoškolské vzdelanie. Kráľovná, ktorá bola kedysi známa ako princezná Alžbeta, ako aj jej mladšia sestra princezná Margaret, sa namiesto vzdelávania v škole s ostatnými deťmi vzdelávali doma. Pomáhali im pri tom tí najlepší britskí učitelia. Alžbeta II. sa naučila hovoriť plynule po francúzsky od svojich guvernantiek.

Nemala vodičský preukaz

Kráľovná Alžbeta II. sa prvýkrát naučila šoférovať vo veku 18 rokov, keď počas vojny pracovala ako automechanička. V roku 1944, vo veku 18 rokov, vtedajšia princezná Alžbeta trvala na tom, že vstúpi do armády a naučila sa šoférovať nákladné autá. Nemusela mať vodičský preukaz, poznávaciu značku na autách ani pas na medzinárodné cesty.

Na nákup svadobných šiat použila prídelové kupóny

Anglická kráľovná sa vydala za princa Philipa vo Westminsterskom opátstve 20. novembra 1947. Na túto udalosť si obliekla oslnivú priliehavú róbu, ktorú si po druhej svetovej vojne kúpila za prídelové kupóny. V dôsledku pretrvávajúcej finančnej krízy v krajine britská vláda zaviedla prídelové kupóny, aby zabezpečila, že každý občan bude mať prístup k spravodlivým podielom potravín, tovaru a materiálov vrátane hodvábu, tylu aj šifónu použitého na výrobu jej róby.

Aj napriek svojmu šľachtickému postaveniu kráľovná v roku 1947 použila prídelové kupóny z druhej svetovej vojny na nákup svojich svadobných šiat. Ženy z celého Spojeného kráľovstva vraj darovali svoje kupóny na oblečenie budúcej kráľovnej v nádeji, že bude môcť poukážky použiť na svoje vysnívané šaty. V tom čase však bolo nezákonné zdieľať kupóny a všetky tak boli vrátené.

V deň svadby mala Alžbeta II. na hlave diamantovú čelenku svojej babičky, kráľovnej Márie. Len dve hodiny pred obradom sa však jemná korunka zlomila, keď sa ju kaderník pokúsil pripevniť k jej 3-metrovému závoju.

Manžel ju volal Kapusta

Osadenstvo nachádzajúce sa za múrmi Buckinghamského paláca sa neodvážilo osloviť Alžbetu inak ako jej oficiálnym menom. Výnimku mala iba jedna osoba. Počas 74-ročného manželstva s princom Philipom ju oslovoval Kapusta. Informáciu v roku 2006 potvrdil aj britský životopisec Robert Lacey. Uviedol, že princ ju častoval názvom zelenej listovej zeleniny. Niektorí špekulovali, že táto prezývka mala pôvod vo francúzskej fráze "mon petit chou", čo sa voľne prekladá ako moja malá kapustička, prípadne moje malé zlatíčko.

Nosila vyžehlené peniaze

Alžbeta II., ktorá dohliadala na obrovský majetok kráľovskej rodiny, takmer nikdy pri sebe nemala peniaze. Výnimku urobila iba vtedy, ak to bola vyžehlená a poskladaná bankovka, ktorá sa dávala ako dar v kostole. Hoci sa povrávalo, že kráľovná nikdy nemala v kabelke hotovosť, pri sebe mala vždy len dôkladne vyžehlenú a poskladanú bankovku na zbierky na bohoslužby.

Svoj deň začala za zvuku gájd

Každé ráno o 9:00 hral kráľovský hráč na gajdy 15 minút pod oknom panovníčky, čo znamenalo, že je načase začať deň. Tradícia, ktorú prvýkrát začala Alžbetina praprababička, kráľovná Viktória v polovici 19. storočia, sa údajne konala v rezidenciách kráľovnej v Buckinghamskom paláci, Windsore, Holyroodhouse a obľúbenom dovolenkovom dome v Balmoral v Škótsku.

Mala rada koktaily a šampanské pila aj ráno

Alžbeta si rada dopriala jeden alebo dva dúšky šampanského, každý deň začala kokteilom s ginom a večery zakončila Martini. Či bol deň alebo noc, kráľovná nikdy nepohrdla drinkom. Výnimkou nebol ani obed, počas ktorého bola hlavnou delikatesou grilovaná ryba, kura alebo holub, pričom jedlo zapila pohárom vína. A predtým, ako po dlhom dni vládnutia odložila svoju korunu, zakončila deň suchým Martini a kvapkou šampanského. Ochutnala aj rum Bacardi, Gordon’s gin alebo likér Pimm’s.

Bola vládkyňou labutí, veľrýb a delfínov

Kráľovná Alžbeta II. s obrovskou láskou pre zvieratá vlastnila viac ako 30 psov plemena corgi. Do štvornohých miláčikov sa spočiatku zamilovala po tom, čo jej otec, kráľ Juraj VI., získal prvého psa tohto plemena. Keď sa jazvečík menom Pipkin jej sestry princeznej Margaret spáril s jedným z kráľovniných corgiov, vznikol hybrid s názvom dorgi (jazvečík v angličtine je "dachshund").

Kráľovná Alžbeta II. vlastnila aj všetky druhy labutí, veľrýb a delfínov v britských vodách. Od 12. storočia si kráľovská rodina nárokovala na vlastníctvo všetkých labutí v krajine, pretože vtáky boli cenené ako pochúťka na banketoch a hostinách. Právny štatút z roku 1324 povoľuje, aby anglický vládca dal vyloviť veľryby a jesetery v rámci celej ríše. Podľa tohto zákona sú veľryby a delfíny uctievané ako kráľovské ryby.

Oklamala ľudí svojimi klobúkmi

Kráľovná Alžbeta II. svoje outfity zvýrazňovala rovnako pútavým klobúkom. A za výrobu každej pokrývky hlavy bola zodpovedná kráľovská šička Rachel Trevor-Morgan. Alžbeta II. však nechcela, aby niekto v jej okolí vedel, akú farbu oblečenia alebo doplnkov si plánuje obliecť na dôležitú udalosť. Preto po svojom pozemku rozmiestnila celý rad klobúkov, ktoré si na seba teoreticky mohla dať, aby kľúčové detaily jej finálneho outfitu zostali v tajnosti.

Kráľovná Alžbeta II. bola známa tým, že jej hlavu zdobili štýlové klobúky.
Kráľovná Alžbeta II. bola známa tým, že jej hlavu zdobili štýlové klobúky.
Zdroj: northfoto.com

Vlastnila dve pobočky McDonald’s

Len málokto tušil, že kráľovná Alžbeta II. bola majiteľkou fast foodu McDonald’s, informuje portál CurlyTales. Bola to jedna z pobočiek v okrese Oxfordshire v nákupnom parku Banbury Gateway. Samotný nákupný park je súčasťou komplexu Crown Estate (zbierka majetkov a pozemkov, ktoré patria britskému panovníkovi). Okrem neho vlastnila ešte jednu pobočku v obchodnom parku v meste Slough. Tú v roku 2008 kúpila spoločnosť Crown Estate za 92 miliónov eur. Následne ho v roku 2016 predala za 177 miliónov eur.