03. dec. 2021 o 10:30
IR, ladbible.com

Kuchár priotrávil jedlom 31 ľudí, jedna žena zomrela. Bez ujmy vyviazli traja vegetariáni

placeholder
Kuchár i majiteľ reštaurácie spoznali svoj trest.
Zdroj: istock.com (ilustračné)

Kuchár v anglickej reštaurácii Crewe Arms priotrávil svojím jedlom 31 hostí. Jedna žena nakoniec zomrela. Traja vegetariáni vyviazli bez ujmy a vinníkom bol určený pastiersky koláč s nedovareným mäsom.

Zaujímavosti
03. dec. 2021 o 10:30
Kuchár priotrávil jedlom 31 ľudí, jedna žena zomrela. Bez ujmy vyviazli traja vegetariáni

Kuchár v anglickej reštaurácii Crewe Arms priotrávil svojím jedlom 31 hostí. Jedna žena nakoniec zomrela. Traja vegetariáni vyviazli bez ujmy a vinníkom bol určený pastiersky koláč s nedovareným mäsom.

Jedna žena zomrela a 31 ľudí sa otrávilo v reštaurácii Crewe Arms v britskom meste Hinton-in-the-Hedges. Hostia sa zúčastnili tradičného festivalu zberu úrody a zistilo sa, že 40-ročný kuchár John Croucher nedostatočne uvaril mäso v pastierskom koláči. Traja vegetariáni vyviazli bez ujmy, píše portál Lad Bible.

Kuchár priotrávil 31 ľudí a jedna žena zomrela na vnútorné krvácanie.
Kuchár priotrávil 31 ľudí a jedna žena zomrela na vnútorné krvácanie.
Zdroj: istock.com (ilustračné)

Pastiersky koláč s nedopečeným mäsom

Ochutnávku nedorobeného koláča neprežila 92-ročná farníčka Elizabeth Neuman, ktorá nevedela prestať zvracať a zomrela na vnútorné krvácanie. Ďalších 31 ľudí bolo priotrávených, pričom žalúdočným ťažkostiam sa vyhli iba traja vegetariáni a ľudia, ktorí pastiersky koláč nejedli.

Pastiersky koáč
Pastiersky koáč
Zdroj: istock.com

Croucher predchádzajúci deň mäso čiastočne predvaril a umiestnil ho na noc do studenej vody a do chladničky. Porušil tak jedno zo základných pravidiel bezpečného zaobchádzania s potravinami. Keďže pred servírovaním jedla ani neskontroloval teplotu mäsa, hosťom nakoniec poslal na stôl koláč s nedostatočne upravenou mäsovou plnkou.

Spravilo ho to lepším kuchárom

Incident sa odohral ešte 8. októbra 2018 a koncom novembra 2021 sa uskutočnil súd so zodpovedným kuchárom. John Croucher na súde povedal, že urobil chybu, pretože sa ponáhľal. Zároveň však vyhlásil, že táto skúsenosť z neho urobila lepšieho kuchára.

"Veľmi nerád to hovorím, ale myslím, že som sa ponáhľal. Ponáhľal som sa. Slovo ľútosť nedokáže vyjadriť moje pocity. Je to niečo, na čo nikdy nezabudnem. Ale práve preto som teraz lepším kuchárom, hoci je nešťastné, za akú cenu som túto skúsenosť získal," povedal Croucher.

Súd zistil ďalšie pochybenia

Sudkyňa Sarah Campbell však podotkla, že reštaurácia Crewe Arms už má síce 5-hviezdičkové hodnotenie od hygieny, ale v čase incidentu tomu tak nebolo. Inšpekcia totiž zistila, že v reštaurácii úplne chýbal systém bezpečnej práce s jedlom. Podľa sudkyne to znamená, že nešlo o ojedinelý incident.

V roku 2015 dostala reštaurácia Crewe Arms od inšpekcie 3 hviezdičky a v roku 2017, krátko pred incidentom, dokonca len 1 hviezdičku. Podľa Croucherových slov po nešťastnom incidente tím reštaurácie pracoval na tom, aby hodnotenie od hygieny zlepšili a nakoniec sa im to podarilo.

Spoznali trest

Sudkyňa Campbell však vzala do úvahy aj ďalšie okolnosti, a tak dostal John Croucher 4-mesačný podmienečný trest. Majiteľ reštaurácie Neil Billingham dostal pokutu 9-tisíc libier (cca 10 500 eur), jeho spoločnosť The Bobcat Pub Co musí zaplatiť ďalších 3-tisíc libier (cca 3 500 eur) a tiež súdne trovy v hodnote 1-tisíc libier (cca 1 170 eur).