07. apr. 2024 o 12:50
Miloš Audi, unilad.com, theguardian.com, news18.com

Najbrutálnejší film histórie? Je zakázaný v 50 krajinách, režisér takmer skončil za mrežami

placeholder
Najbrutálnejší film histórie?
Zdroj: istock.com

Na začiatku 80. rokov vznikol v Taliansku film, ktorý sa radí do skupiny najkontroverznejších na svete. Režisér kvôli jeho brutálnosti takmer skončil vo väzení.

Zaujímavosti
07. apr. 2024 o 12:50
Najbrutálnejší film histórie? Je zakázaný v 50 krajinách, režisér takmer skončil za mrežami

Na začiatku 80. rokov vznikol v Taliansku film, ktorý sa radí do skupiny najkontroverznejších na svete. Režisér kvôli jeho brutálnosti takmer skončil vo väzení.

Existuje množstvo filmov, ktoré sú mládeži neprístupné. Niektoré z nich sú však také brutálne, že sa neodporúčajú ani divákom, ktorí už dosiahli plnoletosť. Jedným z takýchto filmov je aj horor s názvom Kanibali. Ako informoval portál Unilad, ukázalo sa totiž, že kvôli kvôli nemu šiel režisér takmer do väzenia.

Brutálny film

Film Kanibali pochádza z produkcie talianskeho režiséra Ruggera Deadata a vznikol pred takmer 45 rokmi. Je zakázaný v desiatkach krajín za svoje vyobrazenie brutálnosti, násilia a zneužívania.

Horor je zostavený spôsobom spájania takzvaných "found footage", pri ktorých sú zábery prezentované tak, ako keby išlo o viaceré záznamy hrozivej udalosti. V tomto prípade film ukazuje nájdené zábery dokumentárneho štábu, ktorý sa stratil v amazonskom dažďovom pralese.

Deodato sa tiež rozhodol, že pridá hororu aj napätie z reálneho sveta a údajne prinútil každého herca obsadeného vo filme, aby sa rok pred uvedením vôbec neobjavovali v médiách. Snažil sa totiž vyvolať dojem, že skutočne zmizli. To spôsobilo, že sa niektorí diváci naozaj pýtali, či boli herci usmrtení v dažďovom pralese.

Režisér takmer skončil za mrežami

Horor však nepobúril len verejnosť, ale aj úrady. Pred uvedením Kanibalov v Taliansku bolo totiž zákonom nariadené, aby bol film skonfiškovaný, pričom polícia Deodata obvinila z obscénnosti. O pár mesiacov neskôr sa úrady začali domnievať, že režisér mal na svedomí vraždy hercov, pretože sa ani po uvedení filmu nehlásili. To donútilo Deodata k priznaniu, že išlo len o marketingový ťah, čo potvrdilo aj obsadenie. Obvinenia z vraždy úrady nakoniec stiahli po tom, čo sa traja herci objavili v talianskej televíznej show.

Deodato však aj napriek tomu čelil obvineniu z obscénnosti. Preto musel na súde názorne vysvetľovať použitie špeciálnych efektov, ktoré vytvorili realistickú verziu filmu. Na pojednávaní tiež ukázal fotografie hercov, ktorí sa rozprávali so štábom. Na nich bolo možné vidieť, že sú si plne vedomí toho, čo sa na pľaci deje.

Aj keď bol Deodato nakoniec zbavený všetkých obvinení a neskončil za mrežami, film Kanibali bol stále zakázaný v niekoľkých krajinách kvôli scénam ukazujúcim týranie zvierat, sexuálne útoky a násilie. Článok z roku 2023 dokonca uviedol, že horor si nemôžete pozrieť až v 50 krajinách sveta vrátane Veľkej Británie, Austrálie, Nórska či Fínska.

Deodato však priznal, že neľutuje natočenie tohto filmu. Jediné, čo by zmenil, sú scény zobrazujúce zabíjanie divokých zvierat. "V mladosti som vyrastal blízko zvierat, a preto som často videl moment ich smrti," povedal režisér v roku 2011 pre portál The Guardian. Nakoniec v aktualizovanej podobe filmu (vydanej tri desaťročia po jeho prvom debute) Deodato niektoré brutálne scény vystrihol.