24. jan. 2022 o 09:22
LR, timesunion.com

Ceny potravín sa neustále zvyšujú. Toto je 9 tipov, ako pri nakupovaní ušetriť

placeholder
Nákupy potravín výhodnejšie
Zdroj: pexels.com/@anntarazevich

Mnohí z nás sa dnes pozerajú na bločky z potravín ako na zložité matematické rovnice. Nechápeme ich, a tak trošku nám naháňajú hrôzu. No aj v tomto prípade, máme pre vás riešenie.

Tipy
24. jan. 2022 o 09:22
Ceny potravín sa neustále zvyšujú. Toto je 9 tipov, ako pri nakupovaní ušetriť

Mnohí z nás sa dnes pozerajú na bločky z potravín ako na zložité matematické rovnice. Nechápeme ich, a tak trošku nám naháňajú hrôzu. No aj v tomto prípade, máme pre vás riešenie.

Potraviny výrazne zdraželi a pri pohľade na sumy, ktoré sa nám zobrazia pri pokladni nám občas už ani respirátory nezakryjú tie padnuté sánky. Webový portál Times Union preto zverejnil niekoľko užitočných tipov, ako ušetriť v obchodoch.

Vyskúšajte naše tipy a plaťte menej.
Vyskúšajte naše tipy a plaťte menej.
Zdroj: pexels.com/@anntarazevich

1. Urobte si nákupný zoznam

Najjednoduchší spôsob, ako ušetriť peniaze, je urobiť si zoznam vecí, ktoré potrebujete a nekupovať nič navyše. Možno vás to prekvapí, no takto dokážete ušetriť 20 až 30% peňazí z celkového nákupu. Ďalším benefitom je to, že na nič nezabudnete a nebudete sa musieť do obchodu neustále vracať.

2. Použite kupóny

Kupóny môžu byť užitočnou pomôckou pri šetrení. Niektoré získate ako verní zákazníci, niektoré nájdete na webe a iné môžete nájsť v rôznych tlačovinách. Aj napriek tomu, že na Slovensku nie sú kupóny také populárne ako v Amerike, pri správnom zaobchádzaní dokážu urobiť rozdiel.

3. Sledujte obchodné cykly

Ceny sa môžu kolísať, no isté vzorce výpredajov aj napriek tomu existujú. V istú časť roka sú predsa niektoré produkty lacnejšie než inokedy. Nuž, a to je presne ten čas, kedy treba robiť nákupy. Niektoré obchody zas vo večerných hodinách predávajú potraviny za nižšie ceny, keďže im čoskoro uplynie dátum spotreby.

4. Vernostné programy

Obchodné reťazce hľadajú stále spôsoby, akými prilákať zákazníkov. Niektoré začali ponúkať svoje služby online a niektoré začali ponúkať zľavové kupóny, či vernostné kartičky. Program odmeňovania je pritom zvyčajne zdarma a pri postupnom zbieraní bodov dokáže často znížiť vaše výdaje. Pokiaľ vám ale nosenie rôznych kariet pripadá otravné, mnohé obchody už ponúkajú aj zákaznícke karty do telefónu a dokonca existujú aplikácie, ktoré ich dokážu zlúčiť do jednej appky, ako napr. Stocard.

5. Objednajte si potraviny domov

Veľa obchodov už dnes ponúka doručenie potravín až k vám domov. Vďaka tomu si môžete v pokoji prezrieť online ponuku, vybrať to, čo vám najviac vyhovuje a zabrániť impulzívnym nákupom. Rovnako tak ušetríte benzín, ktorý v súčasnosti tiež nepatrí medzi najlacnejšie položky.

6. Vytvorte si jedálniček

"Čo budem jesť na raňajky/obed/večeru?" Aby ste sa tejto otázke vyhli niekoľkokrát denne, položte si ju len raz do týždňa. Plánovanie jedál vám môže v konečnom dôsledku ušetriť množstvo peňazí, času i potravinového odpadu. Predpripravený jedálniček zredukuje aj váš stres a pomôže vám k zdravšiemu stravovaniu.

7. Kedykoľvek v mrazničke

Podobnou možnosťou je aj príprava jedál, ktoré si môžete jednoducho uskladniť v mrazničke a v prípade núdze rýchlo pripraviť. Týmto znížite šancu, že pôjdete opäť do obchodu alebo zamierite rovno do fast foodu.

8. Zredukujte odpad

Nadmerné vyhadzovanie potravín (a vďaka tomu aj peňazí) je problémom v mnohých krajinách. Možných riešení je ale hneď niekoľko. Napríklad spomínané plánovanie jedálnička, dojedanie uvareného jedla, či hľadanie receptov, v ktorých môžete využiť potraviny, ktoré zvýšili. Kľúčový je prehľad toho, čo máte v špajze a v chladničke.

9. Značky obchodu

Pokiaľ nakupujete značky, ktoré patria priamo obchodnému reťazcu, môžete tým ušetriť až 30%. Kvalita je pritom zvyčajne porovnateľná s inými produktami, ktoré predajca ponúka, no za výhodnejšiu cenu.