Tipy
photo Foto
19. apr. 2023 o 11:00
Obkec, nativne.sk, unsplash.com/@towfiqu999999

Ste dostatočne chránení pred kyber útokmi? Neuveríte po akých heslách užívatelia internetu siahajú

placeholder
Uchráňte sa pred kyber útokmi silným heslom
Zdroj: unsplash.com/@towfiqu999999

Internetové heslá sú najdôležitejším aspektom online bezpečnosti, nakoľko chránia našu digitálnu identitu pred hackermi a kyber zločincami. Používame ich na dennej báze a bežný človek ich má hneď niekoľko. Viete však ako využiť ich potenciál naplno?

Tipy
19. apr. 2023 o 11:00
Ste dostatočne chránení pred kyber útokmi? Neuveríte po akých heslách užívatelia internetu siahajú

Internetové heslá sú najdôležitejším aspektom online bezpečnosti, nakoľko chránia našu digitálnu identitu pred hackermi a kyber zločincami. Používame ich na dennej báze a bežný človek ich má hneď niekoľko. Viete však ako využiť ich potenciál naplno?

Hoci môžete mať pocit že väčšina z nás vie, aké dôležité je používať silné heslá, trendy hesiel na internete hovoria o opaku. Našu online bezpečnosť často výrazne podceňujeme a uspokojíme sa s jednoduchými heslami. Najdôležitejšie je pre nás často to, aby sme si heslo vedeli jednoducho zapamätať. Pokiaľ však chcete zostať na internete v bezpečí, mali by ste sa ubezpečiť, či sú vaše heslá naozaj silné.

Internetoví užívatelia sú nepoučiteľní

Podľa viacerých štúdií zostáva "123456" najčastejšie používaným heslom na internete. Ľudia po ňom najčastejšie siahajú z dôvodu, že je jednoduché si ho zapamätať. Čím je však heslo bežnejšie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že hackeri ho veľmi rýchlo prelomia. Medzi ďalšie často používané heslá patrí "111111", "qwerty", slovo "password" alebo "guest" ale aj skrátené, či predĺžené číselné rady. Práve tieto kombinácie písmen a čísel sú prvé, ktoré hackeri pri útokoch skúšajú. Takže ak používate jedno z nich, je čas zvoliť komplikovanejšiu alternatívu. Najsilnejšie heslá sú kombinácie malých a veľkých písmen, číslic a znakov. Čím je heslo náhodnejšie, tým sa stáva ťažším na prelomenie.

FUN FACT:  Koncept hesiel vznikol v starovekom Ríme. Rímski vojaci sa pomocou nich identifikovali pred strážami a zabezpečili si tak vstup do mesta.

Čím dlhšie tým lepšie

Napriek tomu, že zložitosť hesla je jedným z najdôležitejších atribútov, dĺžka hesla rovnako zohráva významnú rolu pri určovaní jeho sily. Podľa Centra pre internetovú bezpečnosť je často práve dĺžka hesla dôležitejšia ako samotná komplikovanosť. Dlhšie heslá je opäť ťažšie uhádnuť alebo prelomiť. Na to aby bolo heslo dostatočne dlhé by malo mať aspoň 8 znakov. Odborníci však odporúčajú používať heslá, ktoré majú až 12 znakov. Najdlhšie zaznamenané heslo malo až 189 znakov. Zapamätať si teda 8, či 12 znakov sa nám zrazu môže zdať ako maličkosť.

Komplikovanejšie heslá sú bezpečnejšie
Komplikovanejšie heslá sú bezpečnejšie
Zdroj: freepik.com

Vymýšľanie hesla nemusí byť nuda

Množstvo ľudí namiesto hesiel používa takzvané "prístupové frázy". Ide o dlhšie frázy alebo vety, ktoré môžu obsahovať aj čísla. Výhodou prístupových fráz je, že sú omnoho jednoduchšie na zapamätanie ako náhodné heslá. Zároveň sú však ťažké na prelomenie. Napríklad heslo "milujemchodiťpočasvíkendunaturistiku" je oveľa ťažšie prelomiť ako "123456". Plus sa pri vytváraní takéhoto hesla pobavíte, keďže fráza nemusí dávať zmysel nikomu inému iba vám a vďaka používaniu náhodných slov sa vaše finálne heslo stáva ešte silnejším.

FUN FACT: Užívatelia sú často pri vymýšľaní hesiel nápadití. V nekonečnom mori kombinácií písmen a čísel sa tak môžu objaviť heslá ako "iamforgettful", teda "som zábudlivý" alebo "yetanotherpassword", "znovuďalšieheslo". Objaviť sa môžu aj filmové referencie ako "YouShallNotPass" v preklade "NesmiešPrejsť".

Pridajte si zmenu hesla do kalendára

Ďalším zo spôsobov, ako sa môžete ešte efektívnejšie brániť pred kyber útokmi je pravidelná zmena hesla. Mnoho zdrojov odporúča meniť heslá na pravidelnej báze, v ideálnom rozmedzí, každé tri mesiace. Môžete tak znížiť riziko odcudzenia alebo zneužitia vašich prístupových údajov. Aktualizovať svoje heslo na všetkých platformách a to každé tri mesiace je však pomerne časovo náročné. Pomôcť vám môže jednoduchá pripomienka v kalendári, ktorá vás upozorní na to, že je čas si aktualizovať heslá na vami vybraných platformách. Rovnako vám pomôže vytvorenie špecifického vzoru na heslá. Nemusíte tak vždy meniť celé heslo, ale stačí zmeniť jeho časť v pravidelných intervaloch.

Pravidelná zmena hesla posilní vašu ochranu pred kyber útokmi
Pravidelná zmena hesla posilní vašu ochranu pred kyber útokmi
Zdroj: freepik.com/@rawpixel.com

Využite šikovného pomocníka

Správca hesiel je softvérový nástroj, ktorý vám pomôže bezpečne vytvárať a uchovávať silné heslá. Najväčšiu výhodu prinášajú najmä zábudlivým používateľom, keďže vám pomôžu automaticky vyplniť prihlasovacie formuláre. Zabezpečujú tak, že svoje heslá nie len nezabudnete, znižujú riziko chýb pri zadávaní hesiel a šetria váš čas. Napriek tomu, že môžete mať obavy z uchovávania všetkých citlivých údajov na jednom mieste, správcovia hesiel používajú dvojfaktorové overenie a vďaka pokročilému šifrovaniu je takmer nemožné, aby sa k vašim údajom ktokoľvek dostal. Dôležité je si pamätať, že na internete nie ste nikdy 100% chránení.

FUN FACT: Slovo "heslo" je staré viac ako 600 rokov. Tento výraz sa používa na označenie tajného slova alebo frázy, ktorá je určená na získanie prístupu k niečomu alebo do niečoho, už od začiatku 15. storočia.

Silné heslo vám môže pomôcť predísť úniku vašich citlivých údajov do neželaných rúk a uchrániť tak napríklad vaše úspory. Pokiaľ teda používate slabé heslá, je načase ich zmeniť. Tipy ako sa čo najlepšie zabezpečiť v online priestore vám prinášame v spolupráci s VÚB bankou. Záleží nám na tom, aby ste zostali v online priestore neohrození.

Článok vznikol v spolupráci s VÚB banka, ktorá je súčasťou skupiny Intesa Sanpaolo