Zaujímavosti
photo Foto
video Video
27. máj. 2023 o 07:57
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Práca snov? Vedci vám zaplatia 18-tisíc eur za ležanie v posteli. Má to však jeden háčik

placeholder
Vedci vám zaplatia 18-tisíc eur za ležanie v posteli.
Zdroj: twitter.com/esaspaceflight

12 vybraných dobrovoľníkov môže zarobiť obrovské peniaze za to, že budú 60 dní ležať v posteli. Vedci týmto experimentom chcú zistiť negatívne dôsledky pri dlhších misiách vo vesmíre.

Zaujímavosti
27. máj. 2023 o 07:57
Práca snov? Vedci vám zaplatia 18-tisíc eur za ležanie v posteli. Má to však jeden háčik

12 vybraných dobrovoľníkov môže zarobiť obrovské peniaze za to, že budú 60 dní ležať v posteli. Vedci týmto experimentom chcú zistiť negatívne dôsledky pri dlhších misiách vo vesmíre.

Európska vesmírna agentúra (ESA) prišla s ponukou, ktorá sa len tak nevidí. V rámci novej štúdie totiž zaplatia 12 dobrovoľníkom niekoľko tisíc eur za to, že zostanú dva mesiace v posteli. Ako informoval portál Daily Mail, táto ponuka má však jeden háčik, pretože záujemcovia budú musieť vykonávať aj iné aktivity, ako len obyčajné ležanie.

Testovanie negatívnych dôsledkov pobytu vo vesmíre

88-dňová štúdia zahŕňa 12 mužských dobrovoľníkov vo veku 20-45 rokov. Účastníci budú pri nej držaní v posteliach, ktoré sú naklonené 6 stupňov pod horizontálu s nohami hore. V tejto polohe budú musieť vykonávať všetky aktivity, medzi ktoré patrí aj jedenie, sprchovanie či dokonca toaletné pauzy. Podmienkou je, že jedno rameno musí neustále zostať na matraci.

Vedci z Európskej vesmírnej agentúry svoj výskum vykonávajú, aby zistili negatívne dôsledky pri dlhých misiách v kozme. Pri tomto experimente sa totiž krv začne hrnúť do hlavy a po dlhšom čase sa kvôli nepoužívaniu určitých partií začnú strácať svaly. "Ponúka nám spôsob testovania opatrení na boj proti niektorým negatívnym aspektom života vo vesmíre,“ vysvetlila agentúra.

Okrem ležania v posteli budú musieť záujemcovia čeliť pohybovým aktivitám, ako napríklad cyklistika či spinning. Podrobia sa aj častým lekárskym testom, pri ktorom budú vedci merať ich telesné funkcie. Za tieto služby však dobrovoľníci získajú patričnú odmenu, pričom každý z nich dostane približne 18-tisíc eur.

Túto formu cvičenia robia aj astronauti

Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie skúmali len účinky dlhodobej horizontálnej polohy, táto štúdia s názvom BRACE je prvou, v ktorej vedci sledujú aj to, ako môže bicyklovanie pôsobiť proti zmenám prostredia vo vesmíre. "Povzbudzujeme dobrovoľníkov, aby sa úplne unavili na bicykli a potom sa porovnali s tými, ktorí nevykonávali žiadnu aktivitu," povedala výskumníčka Rebecca Billette, ktorá pracuje na francúzskom Institute for Space Medicine and Physiology.

Vedci vybrali cyklistiku, pretože ide o súčasť každodennej fitness rutiny astronautov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. "Posádka na obežnej dráhe cvičí dve hodiny denne," poznamenala Angelique Van Ombergen, vedúca v oblasti biologických vied na ESA.

Vedci podotkli, že z výsledkov tejto štúdie nebudú profitovať len astronauti. "Závery môžu byť užitočné pri navrhovaní lepšej liečby pre starších ľudí či pre pacientov s ochoreniami pohybového aparátu a osteoporózou," vysvetlila Van Ombergen.