04. jún. 2022 o 10:57
Lucia Rumanová, businessinsider.com, holidify.com, farandwide.com, thetravel.com

10 fascinujúcich a tajomných miest sveta, na ktoré je ľuďom vstup prísne zakázaný

placeholder
Zakázané miesta
Zdroj: instagram.com/msecchi, instagram.com/magmadergisi

Tajné výskumné laboratóriá, nebezpečné kmene, či brány do pekla? Niektoré miesta sú mimo nášho dosahu, aby boli ochránené pred ľudskou ignoranciou, no niektoré zas preto, aby sme boli pred nimi chránení my.

Cestovanie
04. jún. 2022 o 10:57
10 fascinujúcich a tajomných miest sveta, na ktoré je ľuďom vstup prísne zakázaný

Tajné výskumné laboratóriá, nebezpečné kmene, či brány do pekla? Niektoré miesta sú mimo nášho dosahu, aby boli ochránené pred ľudskou ignoranciou, no niektoré zas preto, aby sme boli pred nimi chránení my.

Aj keď sa nám možno zdá, že máme svet ako na dlani, ešte stále existujú zákutia, ktoré sú neprebádané či celkom nedostupné. Čím sú ale veci záhadnejšie a zakázanejšie, tým lákavejšie pre nás pôsobia. Webové portály Insider a Holidify zozbierali takéto unikáty a my vám prinášame desať najlepších. Kto vie, jedného dňa možno budete aj vy tou hŕstkou vyvolených, ktorí všetko videli na vlastné oči.

1. Hadí ostrov, Brazília

Asi 100 kilometrov od pobrežia São Paulo nájdete ostrov, ktorý možno pôsobí ako skvelá exotická destinácia, no opak je pravdou. Už celé dekády je lokalita neobývaná, teda aspoň nie ľuďmi. Ostrov patrí smrtiacim hadom, ktoré tu ostali uväznené potom, ako sa zdvihli hladiny morí a zaplavili cestu na pevninu. Nájdeme tu tie najnebezpečnejšie druhy vrátane zmije zlatej, ktorej jed dokáže nielen zabiť, no i celkom rozpustiť mäso obete. Predpokladá sa, že na jeden meter štvorcový tu pripadá aspoň jeden had.

2. Pravčická brána, Česko

Jednou z najúchvatnejších českých prírodných krás je Pravčická brána. Ide o najväčší pieskovcový oblúk v Európe. Do roku 1982 bola vyhľadávanou turistickou atrakciou, ktorá lákala milovníkov prírody z blízka i z ďaleka. Nápory turistov a postupná erózia ale začali miesto ohrozovať, a tak kompetentní zakázali vstup na jej vrchol. Brána sa nanešťastie rozpadne tak či tak, no takto k tomu aspoň nedôjde tak rýchlo.

3. Severný Sentinel, India

Domov senitelského kmeňa je pre návštevníkov jednoducho neprístupný. Izolovaný ostrov nie je vzdialený od civilizácie len geograficky. Domorodci nemajú s naším svetom žiaden kontakt a ľudia, ktorí sa odvážili narušiť ich pokojný život, boli buď zranení alebo rovno zabití. My sme pre nich však rovnakou hrozbou, nakoľko ochorenia, ktoré sú pre nás celkom bežné, by dokázali celý kmeň poľahky vyhladiť.

4. Ostrov Surtsey, Island

Jeden z najmladších ostrovov na planéte vznikol len pred približne 55 rokmi následkom výbuchu sopky. Vedcom sa preto naskytla unikátna príležitosť sledovať, ako sa vyvíja nové miesto a jeho ekosystém od úplného počiatku. Práve preto je táto lokalita chránená pred svetom. Dnes tu žijú už početné skupiny rôznych druhov vtákov a bezstavovcov a prírodné laboratórium sa tak postupne rozrastá.

5. Hrobka Qin Shi Huanga, Čína

Mauzóleum prvého čínskeho cisára je pochované v hlbinách pyramídy už vyše 2 000 rokov. Ešte dnes je toto miesto opradené záhadou pre historikov i archeológov. Obsah hrobky je totižto zapečatený a neprebádaný. Na mieste je navyše vysoký obsah ortute, ktorý by mohol potenciálnych narušiteľov aj zabiť. Okrem toho existujú aj povery o tom, že hrobku chránia rôzne pasce. Tak či onak, turisti dnes môžu navštíviť aspoň časť terakotovej armády, ktorá cisára stráži a je pre návštevníkov prístupná.

6. Lascaux jaskyňa, Francúzsko

Archeologický poklad obsahuje prehistorické maľby, ktoré sú vyše 17,300 rokov staré. Vyobrazené sú tu najmä rôzne zvieratá, ako napríklad bizón či jeleň. Bohužiaľ, toto historické miesto je pre verejnosť uzavreté už od roku 1963. Ochranári totiž veria, že ľudská prítomnosť môže zničiť tento významný kus našej histórie.

7. Špicberské globálne úložisko semien, Nórsko

Noemova archa pre rastliny sa nachádza v srdci arktického Svalbardu. Ide o zabezpečenú banku, v ktorej nájdeme najrôznejšie semienka rastlín. Toto miesto má slúžiť ako záložný plán v prípade nejakej pohromy či globálnej krízy. Z každého kúta sveta sem preto prichádzajú debničky semien, ktoré sa tu následne uskladňujú. A ako ste už zrejme uhádli, úložisko nie je turistickou atrakciou.

8. Poveglia, Taliansko

Ďalší malý ostrov na našom zozname sa nachádza neďaleko Benátok. V minulosti bolo toto miesto využívané ako karanténna stanica pre morových pacientov. Povegliou si prešlo viac než 160 tisíc ľudí, ktorí tu zažívali svoje posledné chvíle. Podľa niektorých správ až 50% pôdy tu tvoria ľudské pozostatky. A aby toho nebolo málo, ostrov sa neskôr stal i psychiatrickým ústavom. Dnes je Poveglia opustená, vstup je tu zakázaný a miesto označované za jedno z najstrašidelnejších v celom Taliansku.

9. Plutova brána, Turecko

V antických časoch sa ľudia neodvážili vojsť do Plutovej brány (Hádesova brána), pretože ju považovali za nebezpečnú. Niektorí ju dokonca označovali za bránu do pekla. Podľa starých spisov v nej nikto nemohol prežiť. Na veľké prekvapenie sa ale reputácia miesta potvrdila. Vedci tu v roku 1965 namerali vysokú koncentráciu oxidu uhličitého. Počas dňa sa tento plyn dá zvládnuť, nakoľko ho slnko rozptýli, no počas noci môže byť jeho koncentrácia smrteľná.

10. Základňa Dulce , USA

Dulce je starobylé mestečko kúsok od Colorada v Novom Mexiku. No aj napriek tomu, že je tu skutočne malebná scenéria, zaujímavejšie je to, čo sa nachádza pod ním. Tento priestor slúži ako podzemné laboratórium, v ktorom sa uskutočňujú všakovaké experimenty. Šepká sa tu dokonca o tom, že základňa ukrýva skutočne pokročilé technológie či ľudsko-zvieracie hybridy. Prirodzene, pravdu sa asi nikdy nedozvieme, keďže ide o prísne strážené miesto, a tak nám neostáva nič iné, než hádať.