Jedlo nie je na hranie a v prípade mnohých potravín to platí dvojnásobne. Niektoré pokrmy si vyžadujú zložitú prípravu, niektoré zas veľa trpezlivosti a niektoré dokonca dlhoročný tréning. Portál Food safety zverejnil zoznam tých najnebezpečnejších jedál, aby ste aj vy vedeli, čomu sa vyhnúť alebo naopak, čo vyskúšať ako adrenalínový zážitok. Prirodzene, odporúčame to vždy len pod dozorom profesionálov.
Viacerým z nás už nie je táto exotická lahôdka úplnou neznámou. Jedlo pripravované z japonskej ryby musí byť spracované podľa striktných postupov. V opačnom prípade môže byť pre svojich konzumentov posledným chodom v ich živote. Jej vaječníky, črevá a pečeň obsahujú tetrodotoxín a neurotoxín, ktoré sú 1200-krát smrteľnejšie než kyanid.
Smrteľná dávka tetrodotoxínu je pri tom menšia ako špendlíková hlavička, no v tomto živočíchovi je jej dostatok na usmrtenie 30 ľudí. Japonskí kuchári preto podstupujú dlhoročný tréning, aby si mohli vyslúžiť licenciu na prípravu. Aj napriek všetkým preventívnym opatreniam však ročne ešte zomrie niekoľko ľudí, ktorí dostanú na tanier nepodarok.
2. Sannakji
Ďalším pokrmom na zozname je kórejská špecialita. Mláďa chobotnice sa konzumuje, kým ešte uteká z taniera, pričom je nasekané na kúsky a dochutené korením alebo omáčkou. Toto jedlo pôsobí ako výzva, ale dokáže zabiť aj statného chlapa.
Chobotnička sa totižto musí jesť opatrne a dôkladne prežúvať, inak hrozí, že sa jej prísavky pricucnú na vaše hrdlo a vy sa zadusíte. Podľa webového portálu Food&Wine zabijú títo drobci ročne okolo šesť ľudí.
3. Ovocie Ackee
Tradičné jamajské ovocie je možno chutné, no dokáže byť aj poriadne nebezpečné. Nedozreté plody obsahujú jedovatý hypoglycín, a tak sa môžu jesť, len keď sú úplne dozreté a prirodzene sa roztvoria na strome. Ovocie sa nesmie nikdy otvoriť nasilu a taktiež sa nesmie z neho konzumovať nič iné než dužina krémovej farby.
Nesprávna príprava Ackee môže viesť k vážnym ochoreniam, ktoré môžu skončiť kómou alebo smrťou. Nedozreté plody sú preto v niektorých krajinách úplne zakázané.
4. Hákarl
Obľúbené islandské jedlo sa pripravuje zo žraločieho mäsa, ktoré musí odstáť 3-5 mesiacov. Tento proces je nevyhnutný na to, aby sa neutralizovali hodnoty močoviny a trimetylaminooxidu v mäse.
Žralok druhu ospalec grónsky totižto nemá močový trakt, a tak sa odpad a toxíny filtrujú cez jeho kožu a mäso. To, čo pomáha žralokovi prežiť v chladných vodách, by dokázalo len po jedinom zahryznutí u človeka spôsobiť silnú otravu.
5. Rebarbora
Rebarbora je zelenina, ktorú bežne nájdeme v koláčoch a džemoch. Jej listy sa v kuchyni ale nepoužívajú, pretože obsahujú nebezpečnú kyselinu etándiovú. Pokiaľ by ste jej zjedli približne 5 kilogramov, mohla by vás bez problémov aj zabiť. V menšom množstve môže spôsobiť pálenie v ústach a hrdle, závrat, hnačku, bolesti očí alebo problémy s dýchaním.
6. Maniok
Tropickú potravinu podobnú jamu (sladkým zemiakom), môžete nájsť v pudingoch (tapioka), džúsoch, koláčoch či čipsoch, no jej korene a listy obsahujú smrteľný kyanid. Aby sme sa vyhli otrave, je dôležité manioky správne spracovať.
Zaujímavosťou je, že sladké a horké si vyžadujú odlišnú úpravu. Zatiaľ čo sladký maniok stačí uvariť, horký musí byť nastrúhaný, namočený a následne aj uvarený, aby sa v ňom znížil obsah kyanidu.
7. Fazuľa
Jedným z najprekvapivejších jedál na zozname je zrejme fazuľa. Aj napriek tomu, že ju nájdeme asi v každej špajze a je bohatá na proteíny, vlákninu, vitamíny a minerály, dokáže byť v surovom stave toxická.
Fytohemaglutinín je rastlinná bielkovina, ktorá spôsobuje zhlukovanie červených krviniek. To môže viesť k otrave jedlom a vážne poškodiť vaše orgány. Práve preto je dôležité fazuľu nechať nasiaknuť vo vode a taktiež uvariť pred jej konzumáciou.