14. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, unilad.com, nautil.us

Najnebezpečnejší objekt na svete? Zabije vás za 5 minút, vedci sa k nemu roky nepriblížili

placeholder
Najnebezpečnejší objekt na svete?
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@kylehill

Jadrová katastrofa v Černobyle vytvorila množstvo rádioaktívnych objektov, ktoré sú pre ľudí veľmi nebezpečné. K nim patrí aj hmota, ktorá vás dokáže zabiť už v priebehu piatich minút.

Zaujímavosti
14. apr. 2024 o 07:58
Najnebezpečnejší objekt na svete? Zabije vás za 5 minút, vedci sa k nemu roky nepriblížili

Jadrová katastrofa v Černobyle vytvorila množstvo rádioaktívnych objektov, ktoré sú pre ľudí veľmi nebezpečné. K nim patrí aj hmota, ktorá vás dokáže zabiť už v priebehu piatich minút.

Extrémne nebezpečná vec s názvom Slonia noha sa nachádza blízko jadrovej elektrárne v Černobyle. Ako informoval portál Unilad, podľa odborníkov je tento objekt nesmierne rádioaktívny a predpokladá sa, že takýto zostane ďalšie desaťtisíce rokov.

Dokáže zabiť za veľmi krátku dobu

Slonia noha je objekt, ktorý sa nachádza v pivnici v ukrajinskej Pripiati, blízko jadrovej elektrárne v Černobyle, kde sa odohrala jedna z najhorších katastrof 20. storočia. Hmota s dĺžkou dvoch metrov je vytvorená z betónu, piesku a roztaveného jadrového paliva, pričom svoj názov dostala podľa výzoru, ktorý pripomína nohu slona.

Odborníci tvrdia, že s touto hmotou by ste sa nemali zahrávať. Dôvodom je, že je silno rádioaktívna, pričom už krátky pobyt pri nej vám môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Vedecký časopis Nautilus uviedol, že len 30 sekúnd s hmotou môže vyvolať krvácanie vašich buniek, 4 minúty zapríčinia zvracanie, hnačku a horúčku. Ak sa rozhodnete pri objekte zostať viac ako 300 sekúnd, zomriete do dvoch dní, i keď v súčasnosti už môžu byť tieto čísla o niečo vyššie.

Hoci sa katastrofa v Černobyle odohrala pred takmer 40 rokmi, úroveň radiácie Slonej nohy v priebehu času klesá len pomaly. Spočiatku bola však hodnota taká vysoká, že ju vedci nemohli ani zaznamenať a preskúmať. Prvé fotografie roztavenej hmoty bolo možné zachytiť až o desaťročie neskôr, a to v roku 1986. V tom čase urobili mnohé merania, pričom zistili, že úroveň žiarenia bola na hodnote 10 000 röntgenov za hodinu, čo je takmer 1,7-tisíckrát viac ako je pre človeka bezpečné.

Nejde však o jediný nebezpečný úkaz, ktorý sa nachádza v černobyľskej oblasti. Patrí k nim aj mechanizmus nazývaný pazúr, ktorý sa používal na vyberanie grafitu a rádioaktívneho materiálu. V súčasnosti sa nachádza hlboko v lese v blízkosti Pripiate a predpokladá sa, že denne vyprodukuje okolo 950 mikrosieventov alebo 9 500 röntgenov žiarenia. Každý kontakt s ním je mimoriadne nebezpečný.

Práca pazúra bola v čase katastrofy veľmi dôležitá. Ako vysvetlil austrálsky archeológ Robert Maxwell, zariadenie muselo odstrániť niekoľkotonovú vybuchnutú strechu štvrtého reaktora, ktorá zasiahla nielen elektráreň, ale aj jej okolie. "Všetky riadiace a palivové tyče spoločne s grafitom pristáli na strechách v blízkosti. Táto oblasť bola taká rádioaktívna, že by vám mohla spôsobiť akútnu chorobu z ožiarenia, pri ktorej by ste sa v podstate uvarili," poznamenal.