Zaujímavosti
photo Foto
video Video
07. nov. 2023 o 09:29
Miloš Audi, edition.cnn.com

Najnebezpečnejší obchod na svete: Visí zo skalnej steny, zákazníci k nemu musia vyliezť

placeholder
Najnebezpečnejší obchod na svete.
Zdroj: twitter.com/JL86265528, twitter.com/gunsnrosesgirl3

V čínskom regióne Shiniuzhai funguje obchod, ktorý visí desiatky metrov nad zemou priamo na skalnom útese. Prečo je táto prevádzka na takom bizarnom mieste?

Zaujímavosti
07. nov. 2023 o 09:29
Najnebezpečnejší obchod na svete: Visí zo skalnej steny, zákazníci k nemu musia vyliezť

V čínskom regióne Shiniuzhai funguje obchod, ktorý visí desiatky metrov nad zemou priamo na skalnom útese. Prečo je táto prevádzka na takom bizarnom mieste?

Keď si podnikatelia chcú otvoriť obchod, snažia sa zvoliť miesto, ktoré je čo najdostupnejšie pre obrovský počet ľudí. V Číne však existuje prevádzka so zmiešaným tovarom, ktorá visí priamo na strmom útese veľkej kamennej steny. Ako informoval portál CNN, zákazníci sa musia doslova vyšplhať po skalách, aby predajňu mohli navštíviť. Prečo je obchod na takom bizarnom mieste?

Obchod s netypickou polohou

Prevádzka sa nachádza v malebnom juhočínskom regióne Shiniuzhai v provincii Chu-nan a vyslúžila si prezývku najnebezpečnejší obchod so zmiešaným tovarom v krajine. Región, ktorý je tiež nazývaný "dedina kamenných býkov", je známy svojou kopcovitou krajinou ponúkajúcou úchvatné výhľady a množstvo aktivít na horách. Lokalita je tiež domovom takzvaného Haohan Qiao, ktorý sa stal po otvorení v roku 2015 prvým čínskym mostom so skleneným dnom.

Stavba s rozlohou dva metre štvorcové visí neuveriteľných 120 metrov nad zemou a nachádza sa pozdĺž 800-metrovej ferratovej cesty, kde zásobuje horolezcov nápojmi a ľahkým občerstvením. Ide o trasu, ktorá využíva kovové kotvy a ďalšie nástroje na pripevnenie, pričom pomáhajú návštevníkom prejsť cez drsný terén.

Náročné podmienky

Hoci sa obchod po niekoľkých mesiacoch výstavby otvoril v roku 2018, pozornosť verejnosti získal iba nedávno. Jeho popularita vzrástla po tom, čo známy vojenský blogger s takmer 900-tisíc sledujúcimi uverejnil príspevok na čínskej sociálnej sieti Weibo, pričom sa neskôr objavil aj v štátnych médiách. "Najnebezpečnejší obchod so zmiešaným tovarom. Pre zamestnancov je to naozaj veľmi náročné," uviedol v príspevku.

Aj keď muž iba vtipkoval, je pravdou, že zamestnanci obchodu majú naozaj náročnú prácu. Cesta do prevádzky totiž trvá približne 90 minút, pričom sú zodpovední za každodenné dopĺňanie zásob. Podľa pracovníka nosia v batohoch desiatky fliaš s nápojmi, z ktorých jedna sa predáva za 5 až 7 juanov, čo je približne 90 centov. Ak je však horolezec veľmi vyčerpaný, môže dostať fľašu čistej vody zadarmo.

Zamestnanci tiež podľa videí na sociálnych sieťach rozdávali počas osláv jesene zadarmo aj pečivo s názvom mesačné koláče, ktoré podávali horolezcom v malých červených škatuľkách.