04. nov. 2023 o 19:30
Miloš Audi, iflscience.com

Stena z vojakov či zlaté oko v kostre: 4 objavy vedy, ktoré sa považujú za prekliate

placeholder
4 objavy, pri ktorých vedci našli prekliate predmety.
Zdroj: facebook.com/DKCJOHNSON, twitter.com/DrLindseyFitz

Vedci sa v priebehu desaťročí stretli so všelijakými archeologickými objavmi. Niektoré z nich však ľudia pokladajú za prekliate, a to kvôli ich strašidelnej histórii. Ktoré medzi ne patria?

Zaujímavosti
04. nov. 2023 o 19:30
Stena z vojakov či zlaté oko v kostre: 4 objavy vedy, ktoré sa považujú za prekliate

Vedci sa v priebehu desaťročí stretli so všelijakými archeologickými objavmi. Niektoré z nich však ľudia pokladajú za prekliate, a to kvôli ich strašidelnej histórii. Ktoré medzi ne patria?

Archeológom sa za posledných 200 rokov podarilo objaviť množstvo jedinečných artefaktov i stavieb. Medzi nimi však nájdeme aj také, o ktorých sa hovorí, že sú prekliate. Ako informoval portál IFLScience, vedci dodnes nedokážu vysvetliť, prečo sa tieto predmety a lokality správajú abnormálne.

Žena, ktorá sa nerozkladala

Stavební robotníci prvýkrát našli hrobku Lady Dai, známej aj ako Xin Zhui, v 60. rokoch minulého storočia. Išlo o čínsku šľachtičnú, ktorá bola na začiatku 2. storočia pred Kristom manželkou kancelára kráľovstva Čangša počas vládnutia dynastie Han. Jej truhlu vedci začali skúmať až o desaťročie neskôr, pričom zistili, že na svoj vek bola veľmi dobre zachovaná.

Hypotéza o prekliatej hrobke sa opierala o nález v truhle šľachtičnej. Archeológovia ju totiž našli plávať v kaluži čírej tekutiny, ktorá po vystavení vzduchu okamžite zhnedla. Predpokladá sa, že išlo buď o bylinný roztok určený na konzerváciu, alebo o telesné tekutiny pred rozkladom. Zaujímavé tiež je, že veľká časť jej mäkkého tkaniva zostala nedotknutá a jej žily sú aj v súčasnosti naplnené stuhnutou krvou.

Obrovský čierny sarkofág

V roku 2018 archeológovia v Egypte objavili 2,65 metrov vysoký čierny sarkofág pochovaný 5 metrov pod zemou. Išlo o truhlu pochádzajúcu z obdobia Ptolemaiovcov, ktorí vládli Egyptu od roku 323 až 30 pred Kristom. Kvôli tomu, z ktorého obdobia sarkofág pochádzal, verejnosť nechcela, aby bol otvorený.

Archeológovia však aj napriek tomu sarkofág otvorili a odhalili jeho obsah. Ukázalo sa, že vo vnútri sa nachádzal červenohnedý kal obsahujúci niekoľko kostier, ktorý neskutočne zapáchal. Kvôli tomu musel tím nechať miesto vyvetrať. Neskoršia analýza odhalila, že pozostatky pravdepodobne patrili úradníkom alebo členom egyptskej armády.

Stena z rímskych vojakov

V 30. rokoch 20. storočia archeológovia objavili a preskúmali pozostatky starovekého mesta Dura Európos nachádzajúceho sa na území dnešnej Sýrie. Na tomto mieste sa v podzemí odohrala brutálna bitka medzi Rimanmi a Peržanmi, po ktorej doslova zostala stena vytvorená z vojakov. "Keď sa Rimania začali predierať do priestoru, ktorý bol pod mestskými hradbami, Peržania sa stiahli do svojho prístupového tunela a hodili na nich živicu a kryštály síry," uviedol archeológ Simon James.

Vedec dodal, že tieto materiály vedeli vytvoriť husté oblaky horúcich výparov, ktoré v priebehu niekoľkých sekúnd vojakov udusili. V tom momente zomrelo až devätnásť Rimanov, ktorých neskôr odtiahli a vytvorili z nich stenu. "Nebola to hromada ľudí, ktorí boli natlačení na malom priestore a zomreli kvôli nedostatku vzduchu. Bolo to spravené úmyselne ako odstrašujúci príklad," poznamenal James.

Zlaté oko

V roku 2006 archeológovia objavili podivnú kostru pri meste Zabol v Iráne, ktorá pochádza z obdobia pred približne 4 800 rokmi. Okrem toho, že bola na svoju dobu nezvyčajne vysoká, pričom merala okolo 180 centimetrov, mala v lebke aj netypický predmet, ktorý pripomínal artefakt z filmov Indiana Jonesa.

Vedci odhalili, že ide o zlaté protetické oko, ktoré vyrobil niekto s dobrými znalosťami očnej anatómie, pretože na ňom boli vytvorené aj krvné cievy. Podľa odborníkov táto stará kostra patrila veľmi bohatej žene, ktorá zomrela vo veku okolo 20 rokov. Predpokladá sa pritom, že išlo o vysokú mníšku.

Kvôli nezvyčajnému objavu, ktorý presne zapadal do filmového scenára o prekliatych artefaktoch, boli mnohí ľudia veľmi vydesení z toho, čo sa stane, ak niekto vyberie zlaté oko z kostry. "Prosím, pre lásku Božiu, nerobte s tým zakliatym predmetom nič," uviedol jeden používateľ.