15. mar. 2023 o 14:00
Miloš Audi, iflscience.com

Najsilnejší zvuk trhal bubienky ľuďom vzdialeným desiatky kilometrov. O akú udalosť išlo?

placeholder
Najsilnejší zvuk trhal bubienky ľuďom vzdialeným desiatky kilometrov.
Zdroj: istock.com

Existuje množstvo zvukov, ktoré ľudia považujú za hlasné. V minulosti sa však odohral incident, ktorý si vyžiadal desaťtisíce životov a bolo ho počuť aj na iných kontinentoch.

Zaujímavosti
15. mar. 2023 o 14:00
Najsilnejší zvuk trhal bubienky ľuďom vzdialeným desiatky kilometrov. O akú udalosť išlo?

Existuje množstvo zvukov, ktoré ľudia považujú za hlasné. V minulosti sa však odohral incident, ktorý si vyžiadal desaťtisíce životov a bolo ho počuť aj na iných kontinentoch.

Všetci počas dňa počujeme tisíce zvukov, ktoré majú rôznu intenzitu. Tá sa meria pomocou jednotky s názvom decibel, pričom najhlučnejší ľudský hlas sa pohybuje na úrovni okolo 70 decibelov. Na konci 19. storočia sa však stala udalosť, ktorú mohli počuť aj obyvatelia na miestach vzdialených tisíce kilometrov. Išlo o výbuch sopky s názvom Krakatoa v Indonézii. Ako informoval portál IFLScience, zvuk, ktorý erupcia spôsobila, sa dodnes považuje za najhlasnejší na svete.

Výbuch sopky Krakatoa
Výbuch sopky Krakatoa
Zdroj: istock.com

Obrovská sila erupcie

Sopka Krakatoa ležiaca medzi indonézskymi ostrovmi Jáva a Sumatra je známa tým, že veľmi často vybuchuje, pričom sa tak stalo aj v roku 2022. V auguste roku 1883 však ľudia mohli byť svedkami udalosti, ktorá nespôsobila len masívny výbuch, ale aj tlakovú vlnu či cunami. Sopka vtedy spustila obrovskú erupciu, ktorá by sa podľa londýnskeho Prírodovedného múzea dala porovnať so silou 200-megatonovej bomby.

Ukázalo sa, že výbuch bol aj veľmi hlasný. Zvuk totiž zaznamenala plynáreň, ktorá bola vzdialená približne 160 kilometrov od sopky. Aj keď prístroje ukázali hodnotu 172 decibelov, neskôr sa zistilo, že v blízkosti indonézskeho krátera mal silu až 194 decibelov. Išlo tak o najhlasnejší zvuk na svete.

Ako informoval portál Nautilus, ľuďom spôsobuje bolesť zvuk, ktorý má nad 130 decibelov. Tento výbuch bol taký silný, že pretrhol ušné bubienky námorníkom na lodi, ktorá bola vo vzdialenosti približne 60 kilometrov od ostrova. "Myslím na svoju drahú manželku. Som presvedčený, že prišiel súdny deň," napísal do svojho denníka kapitán britskej lode Norham Castle.

Veľké straty na životoch

Zvuk sa prenášal ďalej, pričom prešiel veľmi veľkú diaľku. Ako uviedol portál Brüel & Kjær, výbuch mal aj vo vzdialenosti 4 800 kilometrov od sopky silu kanóna. Tlaková vlna obehla zemeguľu až trikrát z každej strany, no neskôr tento silný zvuk klesol pod ľudskú hranicu počuteľnosti.

Výbuch a následné cunami si vyžiadali aj obrovské straty na životoch. Pri udalosti zahynulo viac ako 36-tisíc ľudí, čo z nej robí druhú najsmrteľnejšiu erupciu v moderných dejinách. Silnejší bol už len výbuch ďalšej indonézskej sopky s názvom Tambora, ktorá v roku 1815 usmrtila najmenej 60-tisíc ľudí.

Predpokladá sa, že najhlasnejší zvuk od čias sopky Krakatoa bola erupcia vulkánu Tonga z roku 2022, pričom jej výbuch bolo počuť až na Aljaške, ktorá je vzdialená približne 6-tisíc kilometrov. Erupcia tiež spustila obrovské cunami a tlakové vlny. Jedna z nich sa pritom pohybovala rýchlosťou viac ako 1 100 kilometrov za hodinu a dosahovala nadmorskú výšku až 450 kilometrov.