06. nov. 2023 o 07:57
Miloš Audi, ladbible.com

Kúzelné miesto s najčistejšou vodou na svete: Ľudia sa však vzácneho prameňa nesmú ani dotknúť

placeholder
Unikátne miesto s najčistejšími prameňmi na svete.
Zdroj: twitter.com/Niki44, twitter.com/HambergBlack

Na Novom Zélande sa nachádza unikátne miesto, ktoré je známe najčistejšou vodou na svete. Existuje tu však jedno bizarné pravidlo, ktoré musia všetci návštevníci dodržiavať.

Zaujímavosti
06. nov. 2023 o 07:57
Kúzelné miesto s najčistejšou vodou na svete: Ľudia sa však vzácneho prameňa nesmú ani dotknúť

Na Novom Zélande sa nachádza unikátne miesto, ktoré je známe najčistejšou vodou na svete. Existuje tu však jedno bizarné pravidlo, ktoré musia všetci návštevníci dodržiavať.

Na svete sa nachádza množstvo krás, ktoré udivujú ľudí. Jedna z takýchto lokalít sa ukrýva aj na Novom Zélande, kde producenti natočili aj časť trilógie Pán prsteňov. Ako informoval portál LADBible, hoci ide o miesto, ktoré by ste za svoj život mali určite vidieť, existuje tam jedno bizarné pravidlo.

Najčistejšia voda na svete

Te Waikoropupū sa nachádza na severnom pobreží južného ostrova Nového Zélandu. Ide o pramene s najčistejšou sladkou vodou na svete, ktorá sa až 10 rokov filtruje cez skaly, kým napokon vyvrie na povrch. Podľa odborníkov je táto voda taká čistá, že keď návštevníci nahliadnu do jazierok vytvorených prameňmi, môžu vidieť celú rastlinnú a živočíšnu ríšu, ktorá sa stáročia vytvára pod hladinou. Okrem toho ide tiež o najchladnejšie známe vodné pramene ležiace južne od rovníka, pretože sa tam nachádzajú jazierka s teplotou približne 11 stupňov Celzia.

Pri vstupe do oblasti návštevníkov privíta tabuľa o histórii, ktorú tam postavilo novozélandské ministerstvo: "Pramene Te Waikoropupū sú pre Maorov pokladom a posvätným miestom. Sú považované za najčistejšiu formu vody, ktorá má duchovný a aj fyzický význam. Pramene poskytujú liečivú vodu a v minulosti boli miestom slávnostných požehnaní v čase narodenia, smrti a taktiež odchodu a návratu cestujúcich," píše sa na tabuli.

Jediné pravidlo

Ak však chcete navštíviť toto miesto, musíte za každú cenu dodržať jedno pravidlo. V prameňoch Te Waikoropupū totiž platí zákaz kontaktu s vodou. Dôvodom je, že celá lokalita má obrovský duchovný význam pre historický miestny maorský kmeň s názvom Ngāti Tama, ktorý sa presťahoval na severnú stranu južného ostrova na začiatku 19. storočia. Podľa záznamov má tento kmeň približne 1 800 členov a vlastné územia na Novom Zélande, pričom sa vyznačujú hlavne chovom vtákov a rybolovom.

Pravidlo, ktoré zakazuje akékoľvek dotýkanie sa vody, platí od roku 2007. Do nariadenia spadajú aj ďalšie aktivity vrátane plávania, potápania sa, rybolovu, člnkovania či pitia. Neposlúchnutie tohto zákazu je podľa úradov priamym porušením kultúrneho tabu, ktoré môže byť potrestané aj právne. V roku 2023 totiž pramene získali najvyššiu úroveň prírodnej ochrany na Novom Zélande s názvom Water Conservation Order.

Napriek pravidlu nádhernú lokalitu každoročne navštívia desaťtisíce ľudí, pričom toto číslo sa podľa úradov neustále zvyšuje. Okrem najčistejších prameňov však miesto láka turistov aj vďaka tomu, že sa tam neplatí žiadne vstupné.