01. máj. 2021 o 07:27
Ivan Rosa, obkec.sk

Bohatstvo neznamená šťastie: V ktorých krajinách sa žije najlepšie a kde je život každodenný boj?

placeholder
V ktorých krajinách sa žije najlepšie a v ktorých naopak najhoršie?
Zdroj: unsplash.com

Premýšľal si niekedy nad tým, v ktorej krajine sa žije najlepšie? Ak ti napadlo, že v bohatých krajinách majú ľudia šťastný život, nemusí to byť vždy pravda. V ktorých krajinách sú teda ľudia najšťastnejší a žijú najspokojnejší život?

Zaujímavosti
01. máj. 2021 o 07:27
Bohatstvo neznamená šťastie: V ktorých krajinách sa žije najlepšie a kde je život každodenný boj?

Premýšľal si niekedy nad tým, v ktorej krajine sa žije najlepšie? Ak ti napadlo, že v bohatých krajinách majú ľudia šťastný život, nemusí to byť vždy pravda. V ktorých krajinách sú teda ľudia najšťastnejší a žijú najspokojnejší život?

Stalo sa už bežnou realitou, že ľudia zo Slovenska často odchádzajú za lepším životom do zahraničia. Kam sa však oplatí ísť najviac? To, či budeš so svojím životom spokojný, samozrejme z veľkej časti závisí najmä od teba. Existuje však niekoľko štatistík, na základe ktorých môžeme určiť, v ktorých krajinách majú ľudia šťastnejší a spokojnejší život. Hneď na úvod ti ukážeme zaujímavú skutočnosť, ktorá hovorí, že bohatstvo krajiny nemusí nutne znamenať, že obyvatelia sú šťastnejší.

#Najbohatšie krajiny sveta

Spokojnosť života nemusí byť vždy závislá na bohatstve krajiny, v ktorej žiješ. V prípade určovania najbohatších krajín sa totiž spravidla používa najmä hodnota HDP jednotlivých štátov, no tá skutočne hovorí len o ekonomickom stave krajiny, nie o psychickom nastavení národa. Medzi najbohatšími krajinami nájdeme iba štyri európske štáty, no index kvality života a index šťastia v ďalších častiach článku ti ukážu, že práve Európa je lídrom v šťastí svojich obyvateľov. HDP Slovenska je 19 442 dolárov na osobu.

Najbohatšie krajiny sveta podľa HDP
Najbohatšie krajiny sveta podľa HDP
Zdroj: howmuch.net
  1. Katar (HDP - 138 900 dolárov na osobu)
  2. Macao (113 400 dolárov)
  3. Luxembursko (112 000 dolárov)
  4. Singapur (105 700 dolárov)
  5. Írsko (87 000 dolárov)
  6. Brunej (85 000 dolárov)
  7. Nórsko (79 600 dolárov)
  8. Spojené arabské emiráty (70 400 dolárov)
  9. Kuvajt (67 900 dolárov)
  10. Švajčiarsko (67 600 dolárov)

#Najchudobnejšie krajiny sveta

  1. Burundi (HDP - 727 dolárov na osobu)
  2. Stredoafrická republika (823 dolárov)
  3. Konžská demokratická republika (849 dolárov)
  4. Eritrea (1060 dolárov)
  5. Niger (1106 dolárov)
  6. Malawi (1240 dolárov)
  7. Mozambik (1303 dolárov)
  8. Libéria (1414 dolárov)
  9. Južný Sudán (1602 dolárov)
  10. Sierra Leone (1690 dolárov)

#Index kvality života

Index kvality života sa niekedy nazýva aj "index - kde sa narodiť". Hodnotí teda, v ktorej krajine je kvalita života najvyššia, a to na základe detailných analýz rôznych oblastí života. Konkrétne zahŕňa informácie o kúpnej sile, bezpečnosti života, kvalite zdravotníctva, výdavkoch na živobytie, pomere cien nehnuteľností a príjmov, čase strávenom dopravou, indexe znečistenia a klimatickom indexe.

#Krajiny s najlepším indexom kvality života

Index kvality života - najlepšie krajiny
Index kvality života - najlepšie krajiny
Zdroj: numbeo.com

Na základe najčerstvejších údajov z roku 2021 sa na čele rebríčka indexu kvality života umiestnilo Švajčiarsko. V tesnom závese za ním je Dánsko, trochu väčší bodový odstup už má Holandsko, Fínsko či Rakúsko. Slovensko sa v tabuľke umiestnilo na 29. priečke, naši západní susedia z Česka sú na 22. pozícii.

  1. Švajčiarsko
  2. Dánsko
  3. Holandsko
  4. Fínsko
  5. Rakúsko
  6. Austrália
  7. Island
  8. Nemecko
  9. Nový Zéland
  10. Nórsko

#Krajiny s najhorším indexom kvality života

Index kvality života - najhoršie krajiny
Index kvality života - najhoršie krajiny
Zdroj: numbeo.com

Na druhom konci tabuľky sa pochopiteľne nachádzajú krajiny, v ktorých index kvality života dosiahol najnižšie hodnoty. Najhoršie sa tak umiestnila Nigéria, ktorá disponuje najslabšou kúpnou silou, v bezpečnosti života je piata od konca a v zdravotníctve šiesta. Taktiež má najdlhší čas strávený dopravou a druhý najhorší index znečistenia životného prostredia.

  1. Nigéria
  2. Irán
  3. Bangladéš
  4. Keňa
  5. Filipíny
  6. Srí Lanka
  7. Peru
  8. Egypt
  9. Vietnam
  10. Indonézia

#Index šťastia

Možno by si povedal, že šťastie je abstraktný pojem, ktorý sa nedá merať, ale každoročná správa OSN s názvom World Happiness Report to dokáže. Porovnáva stav 156 krajín sveta, pričom ich hodnotí na základe ankety Gallup World Poll a ďalších šiestich faktorov: Úroveň HDP, priemerná dĺžka života, štedrosť, sociálna podpora, sloboda a miera korupcie.

#Najšťastnejšie krajiny sveta

Najšťastnejšie krajiny sveta
Najšťastnejšie krajiny sveta
Zdroj: theglobaleconomy.com

Hoci severské krajiny sa pre mnohých spájajú s polárnou nocou a depresiami, európske národy žijúce na severe sa zároveň radia k najšťastnejším na svete. Na prvom mieste v indexe šťastia sa už tretí rok po sebe umiestnilo Fínsko. Na druhom mieste sa nachádza Dánsko, tretie v tabuľke je Švajčiarsko, ktoré oproti roku 2019 vytlačilo z najlepšej trojky Nórsko.

Spomedzi všetkých hodnotených krajín sa Slovensko nachádza na 36. priečke, za Panamou a pred Uzbekistanom. Napríklad Česká republika je na 19. mieste, USA ešte o jednu priečku pred našimi západnými susedmi. Horšie ako my je na tom napríklad aj Japonsko na 59. mieste, Rusko na 71. mieste či Chorvátsko na 77. mieste.

  1. Fínsko
  2. Dánsko
  3. Švajčiarsko
  4. Island
  5. Nórsko
  6. Holandsko
  7. Švédsko
  8. Nový Zéland
  9. Rakúsko
  10. Luxembursko

Súčasťou správy sa v roku 2020 po prvý raz stali aj najšťastnejšie mestá. V prvej desiatke je opäť väčšina miest európskych. Najšťastnejším mestom boli fínske Helsinki, nasledovalo mesto Aarhus v Dánsku a novozélandský Wellington. Okrem posledného menovaného sa v top 10 umiestnili dve mestá mimo Európy, a to izraelský Tel Aviv na 8. priečke a austrálske Brisbane na 10. priečke.

#Najnešťastnejšie krajiny sveta

Najnešťastnejšie krajiny sveta
Najnešťastnejšie krajiny sveta
Zdroj: theglobaleconomy.com

Na opačnom konci tabuľky sa tak logicky nachádzajú krajiny, v ktorých je index šťastia najnižší. Väčšinou sú to štáty, v ktorých zúri vojnový konflikt, prípadne sa nedávno skončil a ľudia tam každý deň musia bojovať o prežitie. Najnešťastnejšou krajinou za rok 2020 bol Afganistan nasledovaný Južným Sudánom a Zimbabwe. Na 10. priečke od konca sa umiestnila India.

  1. Afganistan
  2. Južný Sudán
  3. Zimbabwe
  4. Rwanda
  5. Stredoafrická republika
  6. Tanzánia
  7. Botswana
  8. Jemen
  9. Malawi
  10. India

V rebríčku najnešťastnejších miest na svete je to veľmi podobné. Hodnotenie taktiež najviac ovplyvnili ozbrojené konflikty, politická nestabilita či zničujúce prírodné katastrofy. Najnešťastnejšie mestá sveta sú podľa rebríčka Kábul (Afganistan), Sanaa (Jemen), Gaza (Palestína), Port-a-Prince (Haiti) a Juba (Južný Sudán).