25. okt. 2023 o 19:30
Miloš Audi, iflscience.com

Zomrel najstarší pes na svete. Dožil sa neuveriteľných 31 rokov, rástol spolu s majiteľom

placeholder
Zomrel najstarší pes na svete.
Zdroj: twitter.com/PopBase, twitter.com/dog_rates

Psík portugalského plemena Rafeiro z Alenteja menom Bobi nedávno zomrel. Dožil sa však impozantného veku 31 rokov. Majiteľ prezradil aj tajomstvo jeho dlhovekosti. Ako sa mu podarilo prežiť tak dlho?

Zaujímavosti
25. okt. 2023 o 19:30
Zomrel najstarší pes na svete. Dožil sa neuveriteľných 31 rokov, rástol spolu s majiteľom

Psík portugalského plemena Rafeiro z Alenteja menom Bobi nedávno zomrel. Dožil sa však impozantného veku 31 rokov. Majiteľ prezradil aj tajomstvo jeho dlhovekosti. Ako sa mu podarilo prežiť tak dlho?

Nedávno obletela svet smutná správa z Portugalska. Držiteľ svetového rekordu za najstaršieho psa Bobi totiž zomrel vo veku 31 rokov. Ako informoval portál IFLScience, hoci sa mnohí kritici domnievajú, že domáci miláčik nebol tak starý, ako hovoril jeho majiteľ, toto tvrdenie sa opiera o pravý spis z obecného úradu.

Rástol spoločne s majiteľom

Bobi sa stal držiteľom svetového prvenstva v roku 2023, pričom bol aj oficiálne zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najstarší pes v dejinách. Narodil sa už v roku 1992 a bol jedným zo štyroch šteniatok čistokrvného druhu Rafeiro z Alenteja. Ide o pravé portugalské strážne plemeno, ktorého priemerná dĺžka života je 10 až 14 rokov.

Najstarší pes na svete to mal ako šteniatko ťažké. Majitelia totiž už nechceli ďalšie zvieratá, a tak sa chceli psíka a jeho súrodencov zbaviť. "V tom čase, žiaľ, považovali starší ľudia za normálne pochovať zaživa zvieratá v diere," prezradil syn majiteľov Leonel Costa, ktorý bol v čase Bobiho narodenia ešte len dieťa.

Aké bolo tajomstvo jeho dlhovekosti?

Domácemu miláčikovi sa však podarilo utiecť tomuto osudu, pretože sa skryl v kope dreva v prístavbe, kde sa narodil. Tam ho našiel s bratmi samotný Costa, ktorý jeho existenciu držal v tajnosti, kým si nebol istý, že mu rodičia dovolia ponechať si ho. "Veľa kričali a trestali nás, ale stálo to za to," dodal Costa. V máji tohto roka Bobi oslávil svoje 31. narodeniny a majiteľ mu pripravil tradičnú portugalskú párty s miestnymi pochúťkami a viac ako 100 hosťami z celého sveta.

Dlhovekosť bolo možné vidieť aj u predkov najstaršieho psa na svete. Jeho matka sa totiž dožila 18 rokov a jeden z jeho súrodencov dosiahol vek 22 rokov. Aj napriek starobe mal Bobi relatívne dobré zdravie. Trápil ho však neustále slabnúci zrak, problémy s chôdzou a bolesť kĺbov, kvôli čomu väčšinu dňa prespal. Costa tiež odhalil, čo mohlo byť tajomstvom dlhovekosti jeho miláčika. "Celý život bol slobodný, nebol zavretý v klietke a nikdy sme ho nemali na vôdzke či nepriväzovali reťazou. Mal bohatú stravu, kontakt s prírodou a dostával veľa lásky a starostlivosti," poznamenal.

Nikto však nemôže žiť večne, a to platilo aj pre Bobiho, ktorý sa nakoniec dožil impozantného veku 31 rokov a 165 dní. "Je výnimočný, pretože pri pohľade na neho si spomeniete na ľudí, ktorí boli súčasťou našej rodiny a už tu nie sú s nami. Patrí k nim napríklad môj otec, brat či starí rodičia, ktorí už opustili tento svet," poznamenal Costa v deň jeho posledných narodenín.