Zaujímavosti
photo Foto
video Video
22. apr. 2024 o 16:00
Miloš Audi, iflscience.com

Fosíliu najväčšieho vodného plaza, ktorý žil pred 200 miliónmi rokov, našlo 11-ročné dievča

placeholder
Našli fosíliu najväčšieho vodného plaza.
Zdroj: twitter.com/Dean_R_Lomax

Pred pár rokmi sa rodine v Anglicku podarilo objaviť fosíliu neznámeho obrovského morského plaza. Vedci zistili, že žil pred približne 200 miliónmi rokov a dosahoval dĺžku desiatok metrov.

Zaujímavosti
22. apr. 2024 o 16:00
Fosíliu najväčšieho vodného plaza, ktorý žil pred 200 miliónmi rokov, našlo 11-ročné dievča

Pred pár rokmi sa rodine v Anglicku podarilo objaviť fosíliu neznámeho obrovského morského plaza. Vedci zistili, že žil pred približne 200 miliónmi rokov a dosahoval dĺžku desiatok metrov.

O titul najväčšieho morského plaza všetkých čias sa nedávno začal uchádzať nový druh ichtyosaura, ktorý žil pred 202 miliónmi rokov. Podľa odhadov odvolávajúcich sa na nálezy čeľustných kostí mal byť totiž dlhý približne 25 metrov, čo ho veľkostne radí medzi dnešné vráskavce obrovské. Ako informoval portál IFLScience, pozoruhodné však je, že starú fosíliu našlo iba 11-ročné dievča.

Nečakaný objav

V roku 2020 sa rodine Reynoldsových podarilo objaviť impozantnú fosíliu. Spoločne lovili skameneliny pozdĺž prímorskej dediny Blue Anchor v anglickom Somersete, keď si len 11-ročná Ruby všimla obrovský kus čeľuste. Rodina onedlho kontaktovala odborníka Deana Lomaxa, ktorý sa špecializuje na skúmanie ichtyosaurov. Ukázalo sa, že tento objav dopĺňal zbierku skamenelín nájdených v roku 2016 v Lilstocku, ktorý sa nachádza neďaleko miesta, kde hľadali aj Reynoldsovci.

Dodatočný materiál poskytol vedcom dostatok informácií na popísanie nového druhu tejto prehistorickej morskej príšery. "Bol som tým nálezom ohromený. V roku 2018 môj tím študoval a opísal inú obrovskú čeľusť a dúfali sme, že jedného dňa sa objaví ďalšia. Tento nový exemplár je lepšie zachovaný a ukazuje, že teraz máme dve z týchto obrovských kostí, ktoré majú jedinečný tvar a štruktúru," uviedol Lomax.

Opísanie nového druhu morskej príšery

Vzrušenie podnietilo vedcov hľadať ďalšie fosílie v lokalite, pričom boli odmenení ďalšími skamenelinami. Nový druh nazvali Ichthyotitan severnensis, čo znamená "obrovský rybí jašter z rieky Severn". Analýza odhalila, že kosti pochádzajú z obdobia známeho ako raetia (z konca triasu). To znamená, že tieto obrovské morské plazy patrili medzi posledné svojho druhu pred globálnym masovým vymieraním v neskorom triase.

V štúdii publikovanej v časopise PLOS ONE vedci uviedli, že opis nového druhu má pre nich veľký akademický potenciál. Pomáha im totiž pochopiť to, ako boli ichtyosaury neskorého triasu schopné dosiahnuť a dokonca aj preskočiť známe biologické hranice stavovcov, pokiaľ ide o ich veľkosť.

Výskumníci však podotkli, že aj keď objavy obdarovali paleontológiu niekoľkými pozoruhodnými exemplármi, hľadanie ďalších fosílií sa ešte neskončilo. Poznamenali totiž, že existuje veľká šanca na nájdenie ďalších podobných vzácností. "Tento výskum prebieha už takmer osem rokov. Tieto čeľuste nám dávajú nádej, že jedného dňa možno nájdeme kompletnú lebku alebo kostru jedného z týchto obrov. Človek nikdy nevie," uzavrel Lomax.