Diskusia o vašich návykoch na záchode sa nepovažuje za veľmi dobrú tému na rozhovor, aj keď ide o základnú životnú funkciu. Gastroenterológ Martin Veysey však poznamenal, ako často by ste mali chodiť na veľkú potrebu. Podľa neho by ste mali ísť len vtedy, ak pocítite nutkanie, uviedol portál LADBible.
Veysey vysvetlil, že by ste to nikdy nemali držať v sebe, čo môže byť obzvlášť škodlivé pre tých, ktorí sú často na cestách. Podľa britskej zdravotníckej služby NHS môže väčšina dospelých ísť na toaletu v rozmedzí od niekoľkokrát denne až po raz za tri až štyri dni.
Lekár povedal, že problémy náhlym nutkaním ísť na toaletu, hnačky alebo zápchy môžu byť príznakom pomalého prechodu potravín črevami. "Odkladanie potreby znamená, že zvyšky z jedla, ktoré zjete, zostanú vo vašom tele dlhšie, ako by mali. Predĺži sa vám čas prechodu a kvalita vášho života sa zhorší," uviedol Veysey.
Vysvetlil tiež, že dlhší čas prechodu súvisí aj s rakovinou čriev, žlčovými kameňmi či hemoroidmi. "Čím dlhšie táto zmes látok v nás sedí, tým viac je náchylná na fermentáciu a rozklad. To produkuje chemikálie známe ako metabolity, ktoré sa potom dostanú do kontaktu s výstelkou čreva," dodal.
Podľa Veyseyho priemerný človek vyprodukuje za život až šesť ton výkalov, ktoré sú zložené z vody, baktérií, dusíkatých látok, sacharidov, nestrávenej rastlinnej hmoty a tukov. Odborník povedal, že ak chcete zlepšiť svoje vyprázdňovanie, skúste zvýšiť príjem vlákniny a tekutín, pravidelne cvičiť a čo je najdôležitejšie, ísť na toaletu, len keď musíte.
Ak si chcete zmerať čas prechodu potravy cez črevá, profesor vysvetlil, že všetko, čo musíte urobiť, je prehltnúť hrsť surových zŕn kukurice. Dodal, že by sa mali stráviť niekde medzi ôsmimi a 24 hodinami.