18. aug. 2021 o 09:00
brightside.me

Čo všetko dokáže zmeniť farbu vašich očí? Za zmenou farby môže byť aj jedlo

placeholder
harry-quan-G1iYCeCW2EI-unsplash
Zdroj: unsplash.com

Bez ohľadu na to, či máte hnedé alebo modré oči, pravdepodobne ste sa už sami seba pýtali, ako by ste vyzerali napríklad so zelenými očami. Ale len veľmi málo z nás vie, že existuje množstvo faktorov vrátane jedla a emócií, ktoré môžu zmeniť farbu dúhoviek. Prezradíme vám tie najzaujímavejšie fakty o farebných zmenách v oku.

Zaujímavosti
18. aug. 2021 o 09:00
Čo všetko dokáže zmeniť farbu vašich očí? Za zmenou farby môže byť aj jedlo

Bez ohľadu na to, či máte hnedé alebo modré oči, pravdepodobne ste sa už sami seba pýtali, ako by ste vyzerali napríklad so zelenými očami. Ale len veľmi málo z nás vie, že existuje množstvo faktorov vrátane jedla a emócií, ktoré môžu zmeniť farbu dúhoviek. Prezradíme vám tie najzaujímavejšie fakty o farebných zmenách v oku.

Nálada môže ovplyvniť farbu očí

Keď zažijeme silný hnev alebo radosť, frekvencia nášho srdcového rytmu sa zmení, naše dýchanie sa zrýchli a dýchanie sa stáva ťažšie. V tomto okamihu sa mení aj farba dúhoviek. Môže byť tmavšia, niekedy svetlejšia.

Farba očí
Farba očí
Zdroj: livelovefruit.com

Melanín a vek

Ak sa narodilo dieťa so sivomodrými očami, farbba jeho očí sa zmení. Tajomstvo modrých očí spočíva v nízkom obsahu melanínu v dúhovkách, ktoré rozptyľujú svetlo a odhaľujú ešte jasnejšiu modrú farbu. Farba očí mnohých detí, ak majú 3 - 18 mesiacov môže byť tmavšia, a to vtedy, ak sa zvýši množstvo melanocytov v ich dúhovkách.

Konečná farba očí sa niekedy dosiahne až vo veku 12 rokov. Ale deti, ktoré sa narodili s hnedými očami, neprežívajú žiadne zmeny a túto farbu očí si udržiavajú do konca života.

V súlade s výskumom uskutočneným v Českej republike sú ľudia s hnedými očami zvyčajne vnímaní ako spoľahlivejší, zatiaľ čo ženy so svetlými očami majú menšie problémy s negativitou a depresiou. Mimochodom, najnovší výskum dokázal, že existuje 16 génov, ktoré ovplyvňujú farbu očí, preto je ťažké predpovedať farbu pred narodením.

Surová strava a detoxikácia

V alternatívnej medicíne existuje teória, že farba dúhoviek a zdravie vnútorných orgánov sú prepojené. Tento smer v medicíne sa nazýva iridológia, ale keďže nemá dostatočnú dôkaznú základňu, považuje sa za pseudovedecký.

Dr. Robert Morse, odborník na zdravie sa však domnieva, že vonkajší kvadrant oka súvisí so zdravím mozgu, zatiaľ čo vnútorný kruh s tráviacim systémom. Hovorí, že veľa ovocia a zeleniny vo vašej strave môže zmeniť farbu vašich očí, a dokonca vytvoril sériu videí venovaných jeho výskumu.

Podľa doktora, vysoká koncentrácia žltých odtieňov znamená veľké množstvo toxínov. Verí, že špenát pomáha udržiavať oči mladistvé a jasné, med môže dodať teplé odtiene a morské plody môžu farbu zvýrazniť. Ďalšie potraviny, ktoré môžu ovplyvniť farbu očí, sú olivový olej, cibuľa a orechy.

Farba očí 2
Farba očí 2
Zdroj: pixabay.com

Ženy majú čarovné nástroje, pomocou ktorých môžu meniť farbu očí a zvyšovať ich intenzitu. Ich čarovnými prútikmi sú make-up, oblečenie, farba vlasov a doplnky. Napríklad dámy s hnedými očami môžu na zosvetlenie dúhoviek použiť oblečenie, ktoré je zlaté, ružové a jasne zelené.

Zatiaľ čo modrooké a zelenooké krásky môžu posilniť intenzitu svojej farby očí pomocou tyrkysovej, smaragdovej a modrej farby.

Slnečné svetlo a miesto pobytu

Hnedé oči sú najbežnejšou farbou na Zemi, má ich 70% populácie planéty a nájdete ich na všetkých kontinentoch od Austrálie po Severnú Ameriku. V určitých regiónoch dosahuje percento hnedookých ľudí 95%, napríklad v Ázii, na Strednom východe, v Južnej Amerike, južnej Európe a Oceánii. V USA má 50% populácie hnedé oči.

Modrookí ľudia sa vyskytujú častejšie v severnej Európe: Estónsko, Dánsko, Fínsko - 85%, Nemecko - 75% a Spojené kráľovstvo - 50%. Niekedy sa táto farba očí nájde medzi ľuďmi na Blízkom východe.

Mimochodom, vedci z univerzity v Kodani zistili, že modré dúhovky sú výsledkom mutácie, ktorá prebehla asi pred 6 - 10 tisíc rokmi. Dr. Eiberg spomenul, že spočiatku mali všetci hnedé oči, ale mutácia znížila produkciu melanínu. Vedci naznačujú, že sa to stalo najskôr v oblastiach severozápadne od Čierneho mora.

Iba 2% populácie planéty majú zelené oči. Tento odtieň sa vytvoril vďaka strednému obsahu melanínu a kombinácii žltohnedých pigmentov. Zelené oči sú najčastejšie v Španielsku, Írsku, Rusku, Brazílii, na Islande a v Pakistane. Najvzácnejšia farba očí je žltá, ktorá je výsledkom očí, ktoré majú lipochrómový pigment.

Laserové zosvetlenie farby očí

Farba očí 3
Farba očí 3
Zdroj: depositphotos.com

Operácia ako táto boli kedysi veľmi riskantné a mohli dokonca vyústiť do slepoty. Doktor Gregg Homer vynašiel laserový, ktorý môže zmeniť farbu očí. Pomocou laseru sa melanínové bunky ničia, čím sa dúhovky stávajú svetlejšími. To znamená, že ľudia s hnedými očami sa môžu stať modrookými alebo šedookými. Procedúra trvá iba 20 sekúnd a konečný výsledok je viditeľný za 2 - 4 týždne.

Výskum ukázal, že táto operácia nemá vplyv na videnie, ale na štúdium všetkých vedľajších účinkov je potrebný čas.

7. Ľudia s farbou očí chameleóna

Niektorí ľudia majú oči, ktoré môžu meniť farbu. Aj keď tento fenomén ešte nebol podrobne skúmaný, všetci vedci sa stále zhodujú na tom, že nejde o chorobu, ale o jedinečnú zvláštnosť, ktorú má iba niekoľko ľudí.

Ľudia so zeleno-modrými alebo orieškovými očami majú zvyčajne farbu očí chameleóna. Lekári medzi týmito ľuďmi nezistili žiadne problémy so zrakom a tento „dar“ tiež nemožno dediť. Podľa výskumov je dôsledná zmena farby očí spojená s procesmi v nervovom a endokrinnom systéme a s množstvom melanínu.

Takéto oči reagujú na stres, romantické pocity a únavu, ich zmena môže súvisieť aj s prostredím a zmenou podnebia. Psychológovia tvrdia, že títo ľudia sú niekedy nepredvídateľní a šibalskí.